Anlık Bildirim
Milyonlarca yıl önce, güçlü süpernovalardan oluşan bir grubun Dünya'yı yüksek derecelerde radyasyona maruz bıraktığı düşünülüyor. Bilim adamları kozmik derecelere ulaşan bu radyasyonun insanlığın evrimini başlatmış olabileceğini düşünüyor.

Bilim adamlarının bu teorisi kesin olarak ispatlanması zor bir düşünce ancak araştırmada ortaya konan savlar Mart ayında çevrim içi olarak paylaşılmıştı ve the Journal of Geology dergisinde de yayımlanmıştı. Yeni düşünce iki ayaklı primatların yani insanların atalarının dünya yaşamında nasıl baskın hale geldiğine ve diğer canlıları nasıl kontrol altına alıp kendi medeniyetlerini kurduğuna ışık tutabilir.

Süpernovaların oluşum mekanizması


Süpernovalar ise çok yüksek miktarlarda enerji yayan yıldız patlamaları olarak tanımlanıyor. Genellikle birkaç hafta sürüyorlar ve bu sırada içinde bulundukları gök adanın aşırı miktarda aydınlanmasına sebep oluyorlar. Bir süpernova patlaması sırasında Güneş’in tüm ömrü boyunca yayacağı kadar enerji salınabiliyor. Süpernova patlamalarından arta kalan gaz ve toz bulutlarına ise süpernova kalıntısı adı veriliyor.

Süpernova patlamaları nadir gerçekleşen olaylar olduğu için (Samanyolu’nda yaklaşık her 50 yılda bir süpernova patlaması olduğu tahmin ediliyor) süpernova patlamalarını gözlemleyebilmek için uzayın çeşitli bölgelerinin sürekli izlenmesi gerekiyor.

Yeni teorilerin doğruluğu henüz tam olarak kanıtlanmadı


Araştırmaya göre olay örgüsünün oluşum aşamasında yani yaklaşık 8 milyon yıl önce birkaç grup yıldız patlamaya başladı ve bu patlamalar 2.6 milyon yıl önce de doruk noktasına ulaştı. Bu süpernovalardan yayılan radyasyon, Dünya’nın atmosferini iyonlaştırdı ve Afrika ormanlarını kasıp kavuran bir şimşek ve yıldırım fırtınası yaratarak canlanmış geniş çayırlar yarattılar.

Bu yeni habitatlarda ise iki ayaklı primatlar evrimsel süreç içinde gelişebildi. Ormanların yerini geniş otlaklar aldığında ise, dik duran canlılar avantajı ele geçirdi ve bu sayede ağaçlar arasında yürüyerek gelişimlerini sürdürdü ve avcılar uzun otların üzerinden bakarak avlanmalarını sürdürdüler. Bütün bu etkenler ise iki ayaklı primatların lehine işledi.
Yayımlanan bilimsel araştırmalarla kıyaslandığında yeni çalışma oldukça teorik kalıyor ve henüz kanıtlarla desteklenmemiş durumda. Araştırma ekibi kozmik radyasyonun yıldırımlara yol açtığı varsayımını öne sürüyor lakin bu varsayım henüz kanıtlanmış durumda değil. Eğer kozmik radyasyonlar ile yıldırım ve şimşek patlamaları arasındaki ilişkinin yanlış olduğu kanıtlanırsa tüm teorinin çökeceği düşünülüyor. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6673 kez okundu.
25 kişi, toplam 28 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
bilim haberleri, bilim ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim