Anlık Bildirim

İnsanlığı Mars'a götürecek mega-roketin inanılmaz motor testi (VİDEO)

SLS roketinin devasa itici motorları bugün önemli bir testi geride bıraktı. ABD'nin Utah eyaletinde gerçekleştirilen müthiş denemeyi aşağıdan izleyebilirsiniz.

İnsanlığı Mars'a götürecek mega-roketin inanılmaz motor testi (VİDEO) Tam Boyutta Gör

ABD'nin Ay'a geri dönüş ve Mars'a ilk insanı gönderme planlarının temelinde yatan Space Launch System (SLS) roketi için hazırlıklar son sürat devam ediyor. NASA bugün önemli bir kilometre taşını daha geride bırakarak SLS'nin devasa itici roket motorlarını test etti. Utah eyaletinde gerçekleştirilen denemede inanılmaz görüntüler ortaya çıktı.

Tarihin en güçlüsü olacak

SLS roketinde video gördüğümüz itici roketlerden iki adet kullanılacak. Booster motorlar katı yakıtla çalışıyor ve sadece bir tanesi 1630 tonluk (3,6 milyon pound) itici kuvvet oluşturabiliyor. Yani videoda çalışır halde gördüğümüz iticilerden sadece bir tanesi yaklaşık iki Falcon 9 roketi gücünde bir kuvvete sahip.

SLS roketi nihai haliyle yaklaşık 4200 tonluk (9,2 milyon pound) bir itici kuvvete ev sahipliği yapacak. Bu durum SLS'nin, insanlığı Ay'a taşıyan Saturn V'ten dahi önemli ölçüde daha güçlü olacağı anlamına geliyor. Ayrıca günümüzün en güçlü roketi Falcon Heavy'nin ise 1,8 katı oranında bir itici kuvvete sahip olacak.

İnsanlığı Mars'a götürecek mega-roketin inanılmaz motor testi (VİDEO) Tam Boyutta Gör

Önce Ay'a, sonra Mars'a

NASA'nın uzay araştırmalarındaki nihai amacı Mars'a ilk insanları indirmek ancak Kızıl Gezegen'e giden uzun yolculuğun ilk adımları Ay'da atılacak. NASA Mars'a gitmeden önce teknolojilerini Ay'da test etmeyi ve astronotları burada eğitmeyi planlıyor. Uzay ajansının şu anki planı Amerikan astronotlarını 2024'te Ay'a geri götürmek.

SLS roketinin ilk kez Kasım 2021'de uçuşa geçmesi bekleniyor. Daha sonra 2023 yılında Artemis 2 isimli ilk mürettebatlı yolculuğuna çıkacak. Artemis 2'de NASA astronotlarının Ay'ın yörüngesine gönderilmesi ve geri getirilmesi planlanıyor. Artemis 1 ve Artemis 2 misyonları başarıyla tamamlanması durumunda 2024'te insanlığın ayak izleri tekrar Ay yüzeyine geri dönecek. 2024'te ayrıca ilk kez bir kadın astronot Ay'da yürüyecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11044 kez okundu.
18 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uzay fotoğrafları, uzay videoları ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim