Anlık Bildirim

İlk yerli hidroelektrik santral türbini üretildi

Hidroelektrik santral bileşenlerinin yerli olarak üretilmesini amaçlayan MİLHES projesi ilk meyvesini verdi. Türkiye'de tasarlanan, test edilen ve üretilen türbinler ilk kez Kepez-1 HES'e takılacak.

İlk yerli hidroelektrik santral türbini üretildi
 

Hidroelektrik santral bileşenlerinin yerli olarak üretilmesini sağlamak için 2015 yılında başlatılan MİLHES projesinin ilk ürünü ortaya çıktı. Türkiye’de tasarlanan, test edilen ve üretilen türbinlerin Antalya’nın Düden Çayı üzerinde kurulu Kepez-1 HES’e takılması için çalışmalar başladı.

Kepez-1 HES’e takılacak türbin üretiminin en kritik aşamalarından biri olan model türbinin tasarımı ve testleri TOBB ETÜ’de gerçekleştirildi. Testlerin başarıyla sonuçlanmasının ardından HES’e takılacak gerçek boyutlardaki türbinin üretimini de İzmir’de kurulu Gimas A.Ş. yaptı. Projenin jeneratör tasarımını TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi üstlenirken, üretimi ise TEMSAN tarafından yapıldı.

Ekim'de yeniden elektrik üretecek 

Türkiye’de üretilen ilk türbinin 36 bin haneye elektrik sağlayan Kepez-1’e takılması için mayıs ayı itibariyle enerji üretimi durduruldu ve eski ekipmanlar sökülmeye başlandı. Santralin ekim ayı itibariyle yeni ekipmanlarıyla birlikte elektrik üretmeye başlaması planlanıyor.

Yurtdışındaki testlerin maliyeti 400 bin euro 

Projenin TOBB ETÜ’deki yürütücüsü Prof. Dr. Selin Aradağ Çelebioğlu’na göre Kepez-1 kapasitesindeki bir santralin sadece model testlerinin yurtdışında yapılmasının maliyeti 400 bin euro. Türkiye’de özel sektöre ve kamuya ait 600’ün üzerinde hidroelektrik santral bulunuyor. Sadece kamuya ait santrallerin yenilenmesi bile bu yolla 250-300 milyon euro’ya ulaşabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5434 kez okundu.
25 kişi, toplam 26 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
yerli üretim, hidroelektrik santral ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim