Anlık Bildirim

İkinci el araç alım satımına yönelik yeni düzenleme yolda

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelik taslağında, taşıt ve paranın eş zamanlı olarak el değiştirmesini sağlayan elektronik sistemin kapsamının genişletilmesi ön görülüyor.

İkinci el araç alım satımına yönelik yeni düzenleme yolda Tam Boyutta Gör

Gelen bilgiye göre Ticaret Bakanlığı ikinci el araç alım satımına yönelik yeni bir yönetmelik taslağı hazırladı. MASFED Başkanı Aydın Erkoç, bu yönetmeliği tüketici mağduriyetlerinin hepsini ortadan kaldıracağını belirtti.

Getirilecek yeni düzenlemeyle, taşıt ve paranın eş zamanlı olarak el değiştirmesini sağlayan elektronik sistemin kapsamı genişletilecek. Mevcut uygulamada, elektronik sistemde sadece nakit ödeme yapılabilirken, düzenlemenin ardından havale ve EFT yöntemleri de kabul edilecek. Bankalar alış satış işlemlerini garanti edebilecek.

Erkoç, konuyla ilgili açıklamasında, "Alıcı kişi parasını bankaya bloke yapıyor. Banka bundan çok cüzi bir masraf alıyor. Bloke olan para, satış aldığında aracı satanın hesabına geçmiş oluyor. İki taraf da mağdur olmuyor. Burada aracı kurum olarak bankalar garantörlük yapıyor." ifadelerine yer verdi.

Düzenleme kapsamında ayrıca, konkordato başvurusu yapan işletmeler de yetki belgesi başvurusunda bulunabilecek. Yetki belgesi için istenen lise mezuniyeti şartı da ilköğretime indirilecek.

"Satışlar noter yerine e-Devlet üzerinden yapılsın"

Erkoç ayrıca noter harçlarındaki artışa dikkati çekerek, otomobil satış ücretinin 305 liradan 450 liraya çıktığını aktardı. Bu ücretin alım gücü düşen vatandaş için büyük bir masraf kalemi oluşturduğuna dikkat çeken Erkoç, satışlarda çevrimiçi sisteme geçilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Bu alışveriş e-Devlet üzerinden yapılabilir, zaten noterler de bu işlemi gerçekleştirmek için benzer bir sistem uyguluyor. Yetki belgesi olan motorlu araç satıcıları satışlarını yapıp, beyannameleri ile de devlete vergilerini öder. Alıcı ve satıcıyı korumak amacıyla işlem yapılırken birkaç saat paraya bloke konabilir. Ruhsat çıktıktan sonra, herhangi bir sıkıntı yoksa para karşı tarafın hesabına aktarılabilir. Bu konu ile ilgili Adalet Bakanımız Sayın Abdulhamit Gül ile de görüşüp talebimizi dile getireceğiz."

Kaynakça https://www.trthaber.com/haber/ekonomi/ikinci-el-arac-satisinda-yeni-duzenleme-yolda-645664.html https://haberglobal.com.tr/ekonomi/masfed-otomobil-satislarinin-noter-yerine-e-devlet-uzerinden-yapilmasini-talep-etti-154782 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9918 kez okundu.
33 kişi, toplam 33 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, düzenleme ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim