Anlık Bildirim

Intel üst seviye ekran kartı pazarına geliyor: İşin başında Raja Koduri var!

Birkaç gündür teknoloji dünyasının en önemli haberlerinden biri olan Raja Koduri'nin AMD'den ayrılışı ve geleceği belli oldu. Intel resmi açıklamayla Raja'nın ekibe katıldığını açıkladı.
AMD'nin tüm ekran kartı çalışmalarına liderlik eden Raja Koduri, resmen Intel çalışanı. Aralık ayında yeni görevine başlayacağı açıklanan Raja, Intel çatısı altında kıdemli başkan yardımcısı ve şef mimar olarak şirketin harici ekran kartı çalışmalarını yönetecek. Evet yanlış duymadınız, Intel üçüncü defa harici ekran kartı dünyasını deneyecek. 90'ların sonunda i740 ekran kartı ile piyasaya giren ama uzun soluklu olmayan şirket, 2000'lerin ortasından başlayarak ciddi bir kaynakla Larrabee kodlu yüksek performanslı GPU tasarımına başlamış ancak hedeflerini tutturamayınca projede değişikliğe gidilmişti. Bugün Xeon Phi ailesi, Larrabee temelleri üzerinde yükselse de son kullanıcıya ne yazık ki ulaşamadı.
Core and Visual Computing Group adı altında yeni bir şirket içi yapılanmaya giden Intel, başına da Raja Koduri'yi getirdi. Şirketin resmi açıklamasına göre Raja ve ekibi geniş ölçekli bilgisayar segmentleri için yüksek performanslı harici ekran kartlarında üzerinde çalışacak. Intel'deki bu hareketliliğin uzun vadede nasıl şekilleneceği bilinmese de birkaç farklı teoriden bahsedebiliriz. Bunlardan ilki sıfırdan başlayarak yeni bir GPU mimarisi geliştirmek. Böyle bir durumda Intel'in transferleri muhtemelen Raja ile sınırlı kalmaz endüstri içerisinde gerek AMD gerekse de Nvidia kanadından çeşitli seviyede mühendisler muhtemelen transfer edilir. Ancak Intel gibi finansal kaynakları uçsuz bucaksız, kendi üretim tesislerine ve ciddi insan gücüne sahip olan şirket için bile yeni bir GPU mimarisi en az 4 sene sürer. Dolayısıyla Intel'in bu pazara adım atması 2021-2022 döneminden önce olmaz, eğer hali hazırda devam eden bir proje yoksa ve Raja Koduri olan bir projeyi sürdürmeyecekse.
İkinci teori, zamanla derinleşmesi beklenen Intel-AMD iş ortaklığı. Hafta başında AMD GPU kulllanan Kaby Lake-G sınıfı işlemcilerini duyuran Intel, bir adım öteye geçebilir. Şu anki koşullarda AMD'den bitmiş GPU'yu alan ve aynı paket yapısı içinde ayrı bir zar olarak EMIB'le birlikte kullanan Intel, Raja'nın ekibi dahil olmasıyla birlikte Intel CPU ve AMD GPU arasındaki entegrasyonu daha iyi bir noktaya taşıyabilir, yani mononilitik yonga tasarımına geçebilir, hatta AMD'den bitmiş GPU almak yerine AMD'nin GPU IP'lerini kullanarak kendi tasarımını ortaya çıkarabilir.
Bir başka seçenek olarak Intel'in hali hazırdaki Gen9.5 grafik mimarisinin gelişim süreci, Raja'nın yönetimi altında ilerleyebilir. Intel'in SIMD paralelliğini esas alan tasarım, performans seviyesinde şu aşamada entegre grafikten öte şekillendirilmese de, özellik seviyesinde aslında gelişmiş bir mimari. Temel sorun, AMD ve Nvidia ile kıyaslandığında transistöre açı bir tasarım olması. Örneğin Kaby Lake işlemcilerdeki 24 EU tabanlı alt seviye iGPU için Intel'in tüm zar planında harcadığı transistör sayısı yaklaşık 500 milyon. Eğer bu mimari ile örneğin 480 EU işlem birimine sahip orta seviye bir GPU çıkartılmak istenirse, Intel'in mevcut tasarım filozofisinde 10 milyar transistöre ihtiyacı var. İşte böylesi kritik noktalarda Raja Koduri'nin tecrübesi Intel'e büyük oranda yardımcı olabilir.

Tuhaf Zamanlardayız

Yarıiletken endüstrisinde ilginç bir döneme doğru gidiyor. Broadcomm, 105 milyar dolarlık bir satın alma ile Qualcomm'u bünyesine katmaya çalışıyor. Marvell ve Cavium arasında da benzer bir durum olabilir. Söz konusu Intel'in gelindiğinde ise tek başına AMD GPU kullanacak olması bile işlemci endüstrisi için kilometre taşı.
Komplo teorileri;
- Intel kademeli olarak Radeon Teknoloji Grubu'nu, AMD'den satın alacak.
- Bu satın alma ile AMD'ye, bir başka yarıiletken firması ile birleşme veya satılma durumunda x86 lisansını sürdürme hakkı tanıyacak.
AMD'de Raja Koduri'nin yerine kimi geleceği belli değil. Geçici olarak bu görevi üstlenen Lisa Su ve şirketin arayışları devam ediyor. Mevcut görüntüde eğer gelirse en uygun aday Eric Demers gibi duruyor bence. ATI geleneğinden gelen ve 2012'ye kadar ekran kartı grubuna liderlik eden Demers, 5 yıldır Qualcomm çatısı altında Adreno GPU bölümünü yöneten, mühendislikten sorumlu kıdemli başkan yardımcısı olarak çalışıyor. 
Birkaç yıl önce Raja ile yaptığım özel röportaj;
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5679 kez okundu.
33 kişi, toplam 35 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, intel ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim