Anlık Bildirim

Intel Optane bellekler ilk olarak sunuculara geliyor

Intel'in Micron ile birlikte yıllardır üzerinde çalıştığı 3D Xpoint bellek teknolojisi, önceki yıl resmiyete kavuşmuştu ve Optane markasıyla ilk SSD ürünlerinde boy göstermek için gün sayıyor.

Intel’in uzun yıllardır üzerinde çalıştığı süper hızlı 3D XPoint bellek teknolojisi nihayet ticari pazarda kendisini göstermeye başladı. Firmanın Optane ismi altında hazırladığı yeni bellekler ilk olarak sunucu pazarının yolunu tuttu.

Intel Optane nedir?

NAND belleklerin temel aldığı değişken olmayan bellek teknolojisi üzerine inşa edilen 3D XPoint, NAND belleklere göre 1000 kat daha hızlı ve 1000 kat daha fazla dayanıklı olabiliyor. Ayrıca standart belleklere göre 10 kat daha fazla yoğunluk ve kapasite sunabiliyor. Bu sayede maliyetler düşüyor, gecikme zamanları azalıyor, kapasite ve performans artıyor.

3D XPoint bit satırları ve yazı satırları arasına yerleşen ve bireysel olarak ulaşılabilen hücre yığınlarından oluşuyor. Veri depolama ve geri çağırma için bir anahtar sistemi ile birleştirilen bu yapı, elektronları hapsederek veri depolama yöntemini kullanmıyor. Bunun yerine bellek hücresinin malzemesindeki bir özelliğin değiştirilmesi sayesinde veri depolanabiliyor. Ancak Intel bununla ilgili detayları açıklamadı.

3D XPoint bellekler bu sayede bellek hücreleri daha kısa ve birbirine daha yakın şekilde paketlenebiliyor, daha yüksek yoğunluklara erişebiliyor ve küçük veri paketlerinin işlem görmesi ile daha hızlı ve daha verimli I/O performansı ortaya çıkıyor.

Firmanın yeni tanıttığı Optane SSD DC P4800X adındaki bellek PCI Express veya NVMe slotları barındıran sunuculara yönelik hazırlandı. 375GB kapasiteye sahip olan bellek 10 mikro saniye altında gecikme değerlerine imza atıyor. Ayrıca 2GB/s veri çıkış rakamı da dikkat çekici.

Intel Optane normalde SSD olarak görev yapıyor ancak Intel Memory Drive teknolojisi sayesinde sisteme DRAM olarak da gösterilebiliyor. Böylece ihtiyaca göre depolama veya RAM bellek olarak kullanılabiliyor.

375GB kapasiteli sürücünün fiyatı 1520$ olarak açıklandı ve erken deneme programı kapsamında bazı üretici ortaklara dağıtılacak. Yıl içerisinde ürünün yaygınlaşması ve ayrıca 750GB ile 1.5TB kapasite seçeneklerinin de eklenmesi bekleniyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5520 kez okundu.
20 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
intel, intel optane ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim