Anlık Bildirim

Yeni KHK ile Nükleer Düzenleme Kurumu kuruldu

Bugün Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanan 702 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Nükleer Düzenleme Kurulu oluşturuldu. Peki NDK'nin görevi ne olacak?

Yeni KHK ile Nükleer Düzenleme Kurumu kuruldu Tam Boyutta Gör
 

Bugün Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yer alan 702 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yeni bir devlet kurumunun temeli atıldı. Nükleer Düzenleme Kurulu olarak isimlendirilen bu kurum nükleer enerji ve iyonlaştırıcı radyasyona ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi sırasında ve bu faaliyetlerin sonucunda meydana gelebilecek tehlikelerin önüne geçme amacıyla hareket edecek. KHK uyarınca ülke genelinde nükleer enerji ve iyonlaştırıcı radyasyonu konu alan faaliyetleri yürüten işletmeler, faaliyete başlamadan önce NDK'den izin alacak ve NDK'nin koyduğu düzenlemelere uygun şekilde faaliyetlerini yürütecek.


5 kişilik kurul, kararları alacak 

Kamu tüzel kişisi olan ve idari ve mali açıdan özerkliğe sahip olan NDK, kurul ve başkanlık olmak üzere iki birimden oluşacak. Kurumun karar organı olan kurulun 5 üyesi bulunuyor. Bu üyelerden biri kurula başkanlık ederken bir diğer üye ise ikinci başkan sıfatıyla kurulda yerini alacak. NDK'nin görev ve yetki alanı içerisindeki faaliyetlere yönelik kararlar alacak olan kurulun 5 üyesi cumhurbaşkanı tarafından atanacak


Asıl amacı nükleer enerji faaliyetlerinin neden olabileceği riskleri bertaraf etmek olan NDK, kendisine verilen görevleri yerine getirirken analiz, danışmanlık, denetim, eğitim ve sertifikalandırma gibi çeşitli hizmetleri de yürütecek. Bu hizmetlerin yürütülmesi içinse Nükleer Teknik Destek Anonim Şirketi(NÜTED) kurulacak. Paylarının en az yüzde 51'i NDK'ye ait olan NÜTED, NDK'nin görev alanı içinde yürüttüğü hizmetlerde kurumun adeta eli ayağı olacak. 


En geç iki buçuk ay içinde ilk toplantı yapılacak  

KHK uyarınca NDK'nin 5 kurul üyesi iki ay içinde cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve üyelerin başkan ve ikinci başkan sıfatı da yine cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Atamaların yapılmasının ardından ilk kurul toplantısı en geç iki hafta içinde gerçekleştirilecek. Yani NDK en geç iki buçuk ay içinde fiilen faaliyete geçecek ve kurul kararlarını almaya başlayacak. 


702 sayılı KHK, NDK'nin kurulmasının yanında nükleer enerji ve radoyoaktif atıklara ilişkin çeşitli düzenlemeler de içeriyor. Radyoaktif atıkların çevreye salınmasını yasaklayan KHK, ülke dışındaki nükleer faaliyetler sonucunda ortaya çıkan radyoaktif atıkların ülke sınırlarına sokulmasını da yasaklıyor. 


KHK ile nükleer santral işletmelerinin ilgili bakanlık denetiminde iki hesap açması da öngörülmüş durumda. Radyoaktif atık yönetimi ve işletmeden çıkarma isimli bu iki özel hesaba işletmeler, nükleer santralde üretilen kWh başına 0.15 dolar ücret yatıracak. Santralde üretilen elektrik miktarına göre bu iki hesapta biriken meblağ, radyoaktif atıkların bertaraf edilmesi için kurulacak tesislerde ve radyoaktif atıkların santral dışına çıkarılması için yapılacak harcamalarda kullanılacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3603 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nükleer düzenleme kurumu, khk ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim