Anlık Bildirim

Uçan otonom taksi Cora, Yeni Zelanda'da testlere başlıyor

Google'ın kurucularından Larry Page'in uçan taksi geliştirme şirketi olan Kitty Hawk, bir süredir gizli tuttuğu otonom uçan taksi Cora'yı resmi olarak tanıtmaya hazırlanıyor.
Google'ın kurucularından olan ve şu anda Google'ın çatı şirketi Alphabet'te CEO görevini yürüten Larry Page'in uçan taksi geliştirme çalışmaları uzun süredir biliniyordu. 2016 yılında uçan taksi geliştirmek için Kitty Hawk şirketini kuran Page, şirketin başında Google'ın yenilikçi çözümler geliştiren birimi Google X'ten Sebastian Thrun'u getirmişti. Flyer isimli kişisel bir uçan taksi geliştirdiği bilinen şirketin Cora isimli taşımacılık hizmeti sunacak bir araç daha geliştirdiği ortaya çıktı. Üstelik geçtiğimiz ekim ayından beri Cora'nın uçuş testleri gizli bir şekilde sürdürülüyor.

3 yıl içinde faaliyete geçecek

Yeni Zelanda merkezli havacılık şirketi Zephyr Airworks ile detayları kamuoyuyla paylaşılmayan bir anlaşma imzalayan Kitty Hawk, yaklaşık 6 aydır Cora'nın testlerini Yeni Zelanda'da Zephyr Airworks ile birlikte yürütmüş. Bugün Cora'ya ait detayları web sitesine ekleyen Kitty Hawk ayrıca gün içinde Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ile birlikte Cora'nın resmi tanıtımını gerçekleştirecek. Flyer'ın aksine bireysel kullanıcılara satılması planlanmayan Cora, yerel ulaşım ağının bir parçası olacak. Şirketin planlarına göre Cora, 3 yıl içinde Yeni Zelanda'nın ticari uçan taksi ağında yer alacak.
Tamamen elektrikle çalışan Cora, iki yolcu taşımak için tasarlanmış durumda. Otonom uçuş ve VTOL(Dikey Kalkış ve İniş) yeteneğine sahip olan Cora bir piste ihtiyaç duymaksızın 12 pervanesinin yardımıyla her türlü zemine iniş gerçekleştirebiliyor. 150 ile 900 metre yükseklikte hareket edebilen Cora, saatte yaklaşık 180 kilometre hıza ulaşabiliyor. Cora'nın şu an için 100 kilometrelik menzile sahip olduğunu bildiren Kitty Hawk ilerleyen dönemlerde menzilin artırılabileceğini işaret ediyor ancak Cora'nın sadece şehir için hava taşımacılığında kullanılması halinde 100 kilometrelik menzil yeterli olacaktır.
Tabi Kitty Hawk uçan taksi çalışmalarını sürdüren tek şirket değil. Çinli EHang şirketi geçtiğimiz yıl Dubai'de uçan taksilerini test etmeye başlamıştı. Öte yandan Airbus ve Uber gibi dev şirketler de uçan taksilerin hizmete geçmesi için zaman çizelgesi oluşturmuş durumda. Bununla birlikte Kitty Hawk'ın web sitesinde yer alan ifadelere göre Cora halihazırda uzun bir test sürecinden geçmiş durumda. Uçan taksi hizmeti sunmak için neredeyse tamamen hazır olan Cora'nın artık Yeni Zelanda'daki testlerini herkese açık bir şekilde sürdürmesi bekleniyor. 
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim