Anlık Bildirim

CES 2018 fuarı için gün saymaya başladığımız şu zamanlarda etkinliğe dair bilgiler gelmeye başladı. Buluşmanın belki de en önemli isimlerinden Samsung geçtiğimiz gün yayınladığı duyuru ile fuarın bir hayli canlı geçeceğinin sinyalini verdi. Tam 36 ödül almaya hak kazanan firmanın donanımseverleri en çok ilgilendiren ürünleri ise GDDR6 bellekler ve ayrıca lanse edeceği NGSFF formatındaki SSD’leri oldu.

Teknik detaylar

Öncelikle GDDR6 tipi yeni belleklerin detaylarını aktaralım. 16 Gb kapasiteye sahip olacak olan hafıza çözümleri ile hali hazırdaki GDDR5X standartı ikiye katlanmış olacak. Yine 16 Gbps’e varan aktarım hızıyla ise şu anda donanım dünyasında halen yaygın bir şekilde kullanılmakta olan GDDR5’in 8 Gbps’lik değerinin bir hayli önüne geçilecek.
Hatırlayacağınız üzere Nvidia’nın üst seviye Pascal modellerinde yer alan GDDR5X’te ise her ne kadar JEDEC’e göre standartın limiti 16 Gbps olsa da modern kartlarda 10-12 Gbps’i ancak görebilmiştik. Çalışma gerilimi tarafında GDDR5X’in 1.35v’lik değeriyle devam edilirken bellek bant genişliği yonga başına 64 GB/s’ye dayanacak.

Bu haliyle bir kartta görebileceğimiz maksimum bellek kapasitesi nedir diye soracak olursanız eğer, 256 bitlik bellek veri yolu desteğine sahip bir kartta 8 GB kapasiteye erişilirken 384 bitlik yongalı çözümlerde ise 12 GB kapasite kullanılabilecek. Öte yandan kartların bellek bant genişliği ise 256 bit genişliğe sahip modellerde 512 GB/s ve 384 bitlik yongaları içeren kartlarda ise 768 GB/s düzeyinde olacak.

GDDR6 bellekli kartlar ne zaman geliyor?

Gelelim işin pratik kısmına, yeni çiplerin kullanıldığı ilk ekran kartları muhtemelen önümüzdeki yılın ilk yarısında bizlerle olacaktır. Daha önceden bildiğimiz üzere Nvidia zaten Volta mimarili çözümlerinde GDDR6 belleklere yer verecekti. Peki ya AMD cephesi? Bu konuda henüz net bir bilgi yok ancak firmanın orta-alt segmente sunacağı Vega 11 GPU’lu kartların bu denli gecikmesini yeni nesil belleklerin çıkışına bağlayabiliriz. Doğrusu uygun fiyatla satışa sunulurlarsa ve madencilerin istilasına maruz kalmazlarsa (Onu bari bize bırakın) ekonomik bir oyuncu sistemi toplamak isteyen kullanıcılar için güzel bir seçenek olabilir.

8 TB NGSFF SSD

Son olarak NGSFF tipi yeni SSD’lere de değinerek sizleri diğer haberlerimize aktaralım. 8 TB kapasiteli ilk NGSFF depolama birimleri olacak olan çözümlerin 64’ünün kullanıldığı 1U formatındaki sunucularda I/O performans çıtası 0.5 Petabyte/saniye’ye yükselecek. 30.5mm x 110mm x 4.38mm ebatlarında olan birimlerin büyük ölçekli veri merkezlerinde kendine yer edinmesi bekleniyor. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4072 kez okundu.
14 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Samsung, gddr ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim