Anlık Bildirim

AMD’nin yeni RX Vega modelleri şu günlerde daha çok stokta bulunmamalarıyla ve bir anda yükselen fiyatlarıyla gündemde olsa da kartlara dair güzel haberler de yok değil. Son gelen haberlerde RX Vega 56’nın RX Vega 64 BIOS’uyla ne kadar yüksek performanslı bir karta dönüştüğüne yer verildi.
Donanım severlerin ekran kartlarından daha yüksek performans elde etmek için başvurduğu yöntemlerden birisi de üst modellerin yazılımını kartlarına yüklemek oluyor. Daha önceleri örneğin HD 6950’ye HD 6970 BIOS’u atıldığı takdirde modelin kilitli olan işlem birimleri açılabiliyordu, ya da RX 480 4 GB modeline 8 GB bellek kapasiteli çözümün BIOS’u flashlandığında bellek kapasitesi 8 GB’a yükseltilebiliyordu.
Haliyle yeni bir kart çıkar da donanım tutkunları durur mu? Bir RX Vega 56 kullanıcısı karşılaşabileceği sorunları göze alarak kartına RX Vega 64 BIOS’u yüklemiş. Sonuç olarak herhangi bir paralel işlem birimi artışı veya bellek kapasitesinde yükselme meydana gelmemiş ancak model haliyle RX Vega 64’ün stok frekanslarında kolaylıkla çalışabilmiş.

BIOS flashlayarak RX Vega 64 performansı

İşin ilginç olan yanı da tam burada başlıyor. Normaldeki GPU/bellek çalışma frekansları sırasıyla 1471 MHz / 800 MHz şeklinde olan model 1545 MHz / 945 MHz şeklinde bir hıza yükselirken çoğumuzun beklentisinin aksine RX Vega 64’ü yakalamayı başarmış. Ekran kartının sahibinin Fire Strike Extreme’de yaptığı testlere göre BIOS’u değiştirilen çözümün performansı aynı frekanstaki RX Vega 64’e göre sadece %2 geride.

Peki ya bir de hız aşırtılırsa?

Tabi model yazılımı değişince RX Vega 64’ün güç tüketimi limitlerine de sahip olmuş. Chiphell forumlarından kdtree bu avantajı da kullanarak kartının GPU frekansını 1650 MHz’e bellek frekansını ise 1100’e çekmiş ki böylelikle BIOS değişimi ile zaten bir hayli performans kazanan kart bu sefer RX Vega 64’ün önüne geçerek toplamda %20 daha hızlı bir konuma gelmiş.
RX Vega 56’ya RX Vega 64 BIOS’u flashlandı: %20’ye varan performans artışı!
 

Burada yapılan işlemin riskli bir işlem olduğunu ve ekran kartınızı garanti dışı bıraktığını vurgulamakta fayda var. Buna karşın RX Vega ailesinin çift BIOS’a sahip olması sebebiyle herhangi bir olumsuzluk yaşandığı takdirde kartınızı eski haline geri döndürebilmeniz tehlikeyi bir nebze azaltıyor. Son olarak bu gelişmenin RX Vega 56’a olan talebi arttırması oldukça muhtemel görünüyor. İlerleyen günlerde gelişmeleri takip ediyor olacağız. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10720 kez okundu.
18 kişi, toplam 20 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd radeon rx 480, rx vega 56 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim