Anlık Bildirim

Nvidia tabanlı yapay zeka, poker ustalarını yendi

Oyunlardaki yapay zeka gelecek yıllarda çok daha gelişmiş bir şekilde karşımıza çıkacak. Bu kez kendi stratejisini geliştiren ve rakibinin açıklarını öğrenen sistemler söz konusu.

Son dönemde oyunlara yönelik yapay zeka çalışmalarında önemli gelişmeler yaşanıyor. Blitzkrieg 3 oyunundaki Boris yapay zeka oyuncusunun ardından Nvidia ekran kartları da bu konuda başarı yakalamış durumda.

Grafik tabanlı yapay zeka dönemi

Alberta Üniversitesi bünyesinde yer alan Bilgisayar tabanlı Poker Araştırma Grubu; Prag Charles Üniversitesi ve Çekya Teknik Üniversitesi araştırmacıları ile bir araya gelerek DeepStack AI adında bir yapay zeka örneği geliştirdi.

DeepStack diğer örneklerden farklı olarak grafik birimleri üzerine inşa edilmiş. Nvidia, grafik tabanlı yapay zeka örneklerinin işlemci tabanlı yapay zeka örneklerinden iki kat daha hızlı karar verebildiğini ifade ediyor.

Grafik kartları üzerinde şekillenen DeepStack, No Limit Texas Hold'em poker oyununda profesyonelleri bile alt etmeyi başardı. Araştırmacılar bu oyunda sadece insanları değil diğer yapay zeka örneklerini de kullandı ve grafik tabanlı hızlandırmanın ne derece etkili olduğunu ortaya koydu.

DeepStack oyuncusunun rakiplerinden birisi Libratus adında bir süper bilgisayardı. Binlerce işlemci barındıran süper bilgisayarda 274TB RAM yer alıyor ve fiyatı da 10 milyon dolar civarında. Bununla birlikte DeepStack oyuncusundan yarı yarıya daha yavaş bir şekilde kararlar veriyor.

Poker oyunu yapay zekanın test edilmesinde daha faydalı zira satranç veya Go gibi alan üzerinde görünen nesneler mevcut değil. Yapay zeka açılmamış kartlar üzerinde tahmin yürüterek bir çok bilinmeyen içerisinde en iyi hamlesini yapmak zorunda. Bu belirsizlik ve zorlu strateji yapay zeka örneklerini daha iyi geliştiriyor.

DeepStack yapay zeka sistemi GTX 1080 ekran kartı barındıran bir oyuncu bilgisayarı üzerinde akıcı bir şekilde çalışabiliyor. Bunun anlamı gelecekte oyunlarda karşımıza çıkacak yapay zeka düşmanlar iyi eğitilmiş bir asker gibi deneyimli ve stratejik olacak. Bu sayede oyunlar çok daha heyecanlı ve zor hale gelecek.

Sadece oyun alanında değil gerçek dünyada da işletmeler, endüstriler ve bilim gibi pek çok sektörde grafik tabanlı yapay zeka örnekleri kullanılabilecek. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3241 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nvidia, nvidia deepstack ai ve Donanım Bileşenleri
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim