Anlık Bildirim

Nvidia Volta sunucu pazarına hızlı bir giriş yaptı

Pek çok sunucumarkası Volta tabanlı Tesla V100 hızlandırıcısına geçiş yapmaya başladı. Dell EMC, Hewlett Packard Enterprise, IBM ve Supermicro bunlar arasında.

Nvidia’nın yeni nesil grafik mimarisini temsil eden ve performans anlamında çıtayı çok yukarılara taşıyan Volta mimarisi, sunucu pazarına hızlı bir başlangıç yaptı. Pek çok üretici tercihini Nvidia’dan yana kullanıyor.

Üst seviye sunucu segmentinde neredeyse rakipsiz olan Nvidia, ilk kez yapay zeka işlemcilerini Volta mimarisi ile grafik çekirdeklerine entegre etmeye başlamıştı. Hem yüksek performans hem de makine öğrenme performansı üreticilerin de ilgisini çekiyor.

Gelen bilgilere göre Dell EMC, Hewlett Packard Enterprise, IBM ve Supermicro firmaları veri merkezi sunucularında Tesla V100 hızlandırıcısı kullanmaya başladı. Bu sunucular yakın zamanda piyasaya sürülecek.

Artış muazzam
 

Pascal tabanlı Tesla P100 ile Volta tabanlı Tesla V100 hızlandırıcılarının test karşılaştırmaları muazzam performans artışlarına işaret ediyor. Nvidia sadece üretim sürecini geliştirmekle kalmamış grafik mimarisini de çok ayrı bir noktaya taşımış.

Örneğin derin öğrenme performansı 120TFLOPS ile 12 kat artış göstermiş. Öğrendiklerini uygulama performansı ise 6 kat artmış. İç iletişimi sağlayan NVLink geliştirilmiş ve 300GB/s ile neredeyse 2 kat artış göstermiş. HBM 2 bellek bant genişliği 900GB/s ile 1.2 kart artarken FP işlem performanslarının da 1.5 kat arttığını görüyoruz.

Benchmark skorlarına baktığımız zaman Geekbench 4 testlerinde 743 bin civarında bir değer görüyoruz. Tesla P100 ise 320 bin civarında skor alıyor. Yani iki kattan fazla bir artış söz konusu.

Güçlü örnekler

Dell’in yeni duyurduğu PowerEdge R740 ve XD sunucuları üç adede kadar Tesla V100 hızlandırıcı kullanıyor. PowerEdge C4130 sunucusu ise 4 adet Tesla V100 hızlandırıcısını NVLink ile bağlıyor ve 300GB/s bant genişliğine ulaşıyor.

HP ise HPE Apollo 6500 sisteminde 8 adet Tesla V100 kullanmış. Ara bağlantı olarak PCIe kullanıldığı için bant genişliği biraz düşüyor. IBM de aynı şekilde sunucularında Tesla V100 kullanacak. Farklı olarak Supermicro bir iş istasyonunda Tesla V100 hızlandırıcısına yer veriyor.

Bu global firmalar haricinde Çinli Inspur, Lenovo ve Huawei de Tesla V100 hızlandırıcısını sunucularında kullanacaklarını duyurmuştu. Yani artık sunucu dünyasında performans olarak yeni bir dönem başlıyor diyebiliriz. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim