Anlık Bildirim

Nokia ve Facebook, deniz altındaki fiber kabloları hızlandıracak bir yöntem geliştirdi

İnternet dünyası açısından büyük önem taşıyan deniz altındaki fiber optik kabloların veri aktarım potansiyelinin arttırılması için Nokia ve Facebook birlikte çalışıyor.

Dünyadaki internet trafiğinin dörtte birini karşılayan denizaltı fiber optik kablolar dünyanın çevresini onlarca kez dolaşacak uzunluğa ulaştı. Bu bakımdan yapılacak güncellemeler binlerce kilometre kablonun değiştirilmesini gerektiriyor. Nokia ve Facebook, buna bir çare bulmuş durumda.

Artış 2.5 kat

İki firma bir süredir fiber optik kabloların veri aktarım kapasitelerini artırabilmek için deneyler yapıyor. New York ve İrlanda arasındaki 5000Km uzunluğundaki denizaltı fiber optik kablolar üzerinde yapılan deneyler başarı ile sonuçlandı.

Nokia, Şekillendirilmiş Modülasyon Formatı adını verdiği ve sinyallerin gönderilmesi ile ilgili teknolojilerin geliştirilmesi sonucu elde edilen bir yöntem kullanıyor. Bu yöntem uygulandığı bağlantının fiziksel sınırlarını son noktaya kadar zorlayabiliyor. Yapılan deneylerde teorik olarak 250Gbps, pratik olarak ise 200Gbps aktarım hızlarına ulaşılmış. Bu rakam standart hızların yaklaşık 2.5 katı civarında.

Nokia ve Facebook daha gelişmiş teknolojiler ile fiber kablo başına ve kablonun verimliliğine göre 32Tbps hızlara erişebileceğini düşünüyor. Denizaltında kablolar pek çok dış ortam şartlarından uzak olduğu için potansiyelin zorlanması mümkün.

Yeni gelişme elbette bir anda son kullanıcıya etki edecek mahiyette değil. Öncelikle tüm ağlara uygulanabilecek şekle getirilmesi gerekiyor. Ayrıca aşırı derecede artan veri tüketimi nedeniyle internet sağlayıcıların bu potansiyeli ilk etapta bant genişliğini arttırmaya yönelik kullanacağı tahmin ediliyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim