Anlık Bildirim
Sıradaki Video

MSI GTX1080 Sea Hawk X incelemesi "Sessiz ve serin kral"

Bu videoda MSI ve Corsair işbirliğinden doğan MSI GTX1080 Sea Hawk X ekran kartının Hybrid yapıdaki tasarımını ele alıyor, donanımsal niteliklerini inceliyor, hızaşırtıp oyunlarla sınıyoruz.
Bu sene Pascal mimarili özel tasarım birçok ekran kartı piyasaya girdi ve Pascal mimarisinin başarısı da birçok üreticiye tabiri caizse gaz verdi. İki, üç fanlı soğutucuya sahip, büyük soğutucu bloklu ve hatta üç slot yer kaplayan özel tasarım kartlara önceki nesillerden de aşinayız ama bu tasarım ve soğutucuların daha rafine hale gelmelerinin vakti gelmişti, işte MSI ve Corsair işbirliğinden doğan sıvı soğutmalı GTX1080 Sea Hawk X. 
MSI ve Corsair işbirliğinin ürünü olan Sea Hawk X, albenisi yüksek bir kutulamayla geliyor. İkinci siyah kutunun içerisinden ilk etapta alışılageldik dökümantasyonlar, altında da korunmuş bir halde ekran kartının kendisi çıkıyor, ürün 3 yıl garantili.
Siyah-beyaz temalı bir kart Sea Hawk X. 27cm uzunluğunda, 11cm eninde ve 4cm kalınlığındaki kart çift slot yer kaplıyor ama tabii 120mm’lik bir de radyatörü var, 1cm enindeki ve yaklaşık 38cm uzunluğundaki hortumlarla Mid Tower form faktöründeki bir kasada istediğiniz yere yerleştirebiliyorsunuz.

Siyah plastik kaplamanın üzerinde beyaz şeritler ve yer yer karbon fiber kaplama parçaları görüyoruz. Aralardaki piano black, parlak siyah kanallar karta robotik bir tasarım kazandırmış şahsen. Blower fan ve kartın sıvı soğutmasında işbirliği yapan Corsair’ın logosu haricinde ek bir detay yok.

Kartın kasadan dışarı bakan kısmında beyaz aydıntlatmalı ve nefes alma, flaş gibi efektler atayabileceğiniz MSI logosu, hortum çıkışları, Sea Hawk ve Corsair logosu var.

Kartın mat siyah, kumlu alüminyum arka kaplaması ön yüzeyindeki kanallara istinaden beyaz şeritlerle süslenmiş, baktığınız açı ve ışığa göre ortaya çıkan MSI’ın tematik ejderha baskısı gayet hoş görünüyor.

Kartın soğutması Hybrid yapıda, hem karttaki alüminyum bloktan sorumlu blower fanla hem de radyatörle soğutuluyor. 120mm’lik radyatör yabancı değil, Corsair’ın H55 model işlemci soğutucusu aslında, GPU’ya bakır bir yüzeyle temas ediyor. Üzerinde yine Corsair’ın 12cm’lik devir ayarlı, statik basınç tasarımlı fanı var, gücünü anakart üzerindeki fan çıkışlarından alıyor.

Bir adet 8 pin güç girişiyle gelen kart 180W TDP’ye sahip ve SLI destekli. Hızaşırtma için Pascal mimarisinin sınırları dahilinde potansiyeli kullanılmaya hazır. Tavsiye edilen power supply gücü ise 500W.

Giriş çıkış anlamında 3 Display Port 1.4, bir HDMI 2.0b ve bir DVI portu var, Display Port üzerinden HDR çıkış alabiliyorsunuz.

Genel olarak ne süslü, ne de yalın. Gözü RGB aydınlatma arayanlar olmuştur mutlaka, tercih meselesi tabii ama benim gibi klas ve kaslı görünümden yanaysanız, siyah-beyaz tematik bir kasa kurulumuna sahipseniz eğer Sea Hawk X gayet hoş görünüyor.

Şimdi soğutucunun ardındaki detaylara inelim. MSI GTX1080 Sea Hawk X’in kalbinde 16nm Fin-Fet üretim mimarisiyle geliştirilen GP104-400 yongası var. 64 ROP ve 160 doku ünitesiyle gelen kart 2560 CUDA çekirdeğine sahip. Micron üretimi 8GB GDDR5X bellekle güçlendirilmiş, hızaşırtma modunda efektif 10108MHz’de çalışıyor. 256-bit veriyolunda 320.3GB/saniye bant genişliği sunuyor. GPU ise baz olarak 1683, GPU Boost 3.0 ile oyunlarda 1974MHz’e tırmanıyor. Birinci seviye DX12, Vulkan API, Nvidia Ansel ve G-SYNC destekli kart gücü itibarıyla VR içeriklerle sorunsuz çalışıyor.
Şimdi kartın oyunlardaki gücüne bakalım. Rise of the Tomb Raider’da Very High detay ayarı, Full HD çözünürlük ve DX11’de 132, Full HD DX12’de ise 138 kare saniye aldı. Yine DX12 ama çözünürlüğü 2K’ya çektiğimde 90, 4K’ya çektiğimde 45 kare/saniye gibi hayli iyi değerler elde ettim, detay ayarlarının birkaçını kısıp 4K 60 kare/saniye yakalamak mümkün.

GTA 5’te 2x kenar yumuşatma ve tüm detay ayarları açık şekilde Full HD’de 140, 2K’da 94 ve 4K’da 44 kare/saniye gibi yine gayet iyi değerler elde ettim. Full HD için hayli fazla, 2K için hayli tatlı bir performansı var, 4K 60 kare/saniye yine birkaç ayarın biraz kısılmasıyla elde edilebiliyor.

Assassins Creed Syndicate’de Full HD çözünürlük ve Ultra ayarlarda 59, Very High ayarlarda 101 kare/saniye elde ettim, 2K Very High ayarlarda ise 72 kare/saniye şeklinde skorlar aldım.

Witcher 3’te Hairworks ayarları kapalı olmak üzere Full HD çözünürlük ve High ayarlarda 149, 2K High ayarlarda ise 100 kare/saniye gibi uçuk değerler elde ettim, Full HD Ultra’da 108 ve kartın sınırlarını zorlamak adına 4K Ultra’da sonuç 47 kare/saniye şeklinde çıktı.

Project Cars testinde 2x kenar yumuşatma, Full HD çözünürlük ve tüm detay ayarları açık halde 189, 2K’da 150 ve 4K’da 106 kare/saniye gibi her oyuncuyu doyuracak cinsten skorlar elde ettim.
3D Mark’ın DX12 bazlı Time Spy testinden 7128 ve Tesselation ağırlıklı Unigine Heaven testinden de 3733 puan skor aldım.
MSI GTX1080 Sea Hawk X’in saf performansının çoğu oyuncunun hayallerini süslediği aşikâr ancak sıvı soğutma da boşuna değil, hızaşırtmasız olmaz. GPU’su zaten referans tasarıma kıyasla 76MHz, bellekler de 100MHz hızaşırtılmış halde kutudan çıkıyor. Bunların üzerine GPU için 160, bellekler için de 675MHz hızaşırtma uyguladım. Hızaşırtmasız halde oyunlarda GPU Boost 3.0 ile GPU maksimum 1974MHz’deyken hızaşırtmayla 2.12GHz civarında geziyor, efektif bellek hızı da 11.340MHz oldu. 3DMark testinde performansı %4.6 artışla 7464 puana yükseldi. GTA 5 Full HD testinde %4.8 artışla 147, Rise of the Tomb Raider DX12 Full HD testinde %3.5 artışla 143, 4K DX12 testinde ise %6.3 ile 49 kare/saniyeye yükseldi. Hissedilir farklar değiller ama erişmesi kolay. Genel olarak referans tasarımdan kutudan çıktığı haliyle %3-4, bir de biz hızaşırtma uygulayınca %7-8 kadar daha başarılı olduğunu söyleyebilirim.

Kartın üzerinde 3300 devire kadar çıkabilen bir blower fan var. Boştayken durmuyor, durmasına da gerek yok zira ekstra ses üretmiyor, yük altında ise %33’te 1200-1300 devir arasında geziyor, gayet sessiz bir şekilde görevini ifa ediyor. Sıvı soğutucunun kontrolünü normal bir kasa fanı gibi kendiniz yapabiliyorsunuz, %70’ten sonra ses üretmeye başladığı için %70’e kitledim, 1240 devire tekabül ediyor, maksimum 1600 devire çıkabiliyor zaten. Bu halde kartın zaten sessiz olan kasamda ürettiği ekstra ses sıfıra yakın desem yeridir, en güzeli de ne biliyor musunuz, ekran kartı tam yükte sadece 48 dereceye çıkıyor, şahane ve rakipleriyle karşılaştırınca rakipsiz bir değer, hem sıvı soğutma kapalı devre olduğu için bakımı yok, hem sıfır ses hem inanılmaz soğutma, Corsair ve MSI işbirliği kesinlikle bir alkışı hak ediyor.

MSI donanım ve özelleştirmedeki, Corsair da sıvı soğutma tarafındaki deneyimlerini GTX1080 Sea Hawk X’te toplamış ve ortaya şu an Türkiye’de alabileceğiniz en yüksek performanslı ve Hybrid soğutmasıyla açık ara en sessiz ve serin çalışan GTX1080’lerden biri ortaya çıkmış ama aynı zamanda da en pahalılarından biri.
Bu videonun yayınlandığı tarih itibarıyla 3600-3800TL fiyatlandırmaya sahip, yine sıvı soğutmalı rakibi Gigabyte çözümünden 400-500 lira daha ucuz, hava soğutmalı MSİ Gaming X’ten ise 500TL civarı daha pahalı. Piyasada temin edebileceğiniz hem en performanslı hem en sessiz hem de en serin çalışan, bunu tasarımı güçlü bir paketle sunan bir ekran kartı için aradaki fark değer diye düşünüyorum, hele X takısız, çekirdek frekansı daha düşük Sea Hawk bir iki tık düşük fiyatlandırmasıyla şu an çıkıp bir ekran kartı alacak olsam tercih listemin tepesine yerleşirdi diye düşünüyorum şahsen.

Böylelikle bir inceleme videomuzun daha sonuna gelmiş olduk, bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim