Anlık Bildirim


Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) olarak belirlenen Konya’nın Karapınar ilçesi, bu alandaki ilk projelere de ev sahipliği yapacak olması adına önemli. Toplamda 1500 megavat bağlantı izni verilmesi planlanan bölge için ilk ihaleye Aralık ayında çıkılıyor. Resmi Gazete’de yayınlanarak resmiyet kazanan sürece göre teklifler 12 Aralık’a kadar alınacak. 15 Aralık’ta ise ihale gerçekleştirilecek.

600 Bin Evin Elektrik İhtiyacını Karşılayacak

İhaleyi alacak olan firma, kurulacak tesiste 1.7 milyar kilovat saat elektrik üretimini gerçekleştirebiliyor olacak. Bu da 600 binden fazla evin elektrik ihtiyacının güneş enerjisinden karşılanması anlamını taşıyor. İhale bedelinin bir milyar doların üzerinde bir yatırım gerektireceği ön görülüyor.

15 Yıl Süreyle Alım Garantisi

Santral toplamda 200 hektarlık bir alana yapılacak. Fiyat eksiltme usulünde bir açık ihale yapılacak. Elektrik alım noktasında en düşük fiyatı veren firma ihalenin kazananı olacak. Santralde üretilecek olan elektrik için 15 yıl süreyle alım garantisi verilecek.

Toplam Kapasite 1000MW 

İhaleyi kazanacak olan şirket, en düşük fiyatı vermenin yanı sıra bir takım yükümlülüklerin de altına girmiş olacak. 1000 megavat kapasiteli tesis için yer ve yurt içinde üretim karşılığı tahsisi olarak yılda entegre 500MW panel üretim fabrikasının kurulması zorunlu kılınıyor. Ayrıca bu fabrikaya bağlı bir AR-GE merkezinin kurulması ve ARGE faaliyetlerinin yürütülmesi şartnameye eklenmiş olacak.

Ne Kadar Sürede Yapılacak?

İhaleyi kazanan şirket, 18 ay içinde ARGE merkezini ve fabrikayı kurmuş olacak. Fabrika kurulumunun ardından ise 36 ay içerisinde güneş enerjisi santrali bitirilmiş olacak. İhaleyi kazanacak olan şirket, en az %25’i yerli ortağa ait olmak üzere yabancı bir ortakla işi alabilecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9995 kez okundu.
36 kişi, toplam 36 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Enerji, güneş enerjisi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim