Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Fiyat/Performans Wi-Fi Mesh çözümü "Tenda Nova MW6 incelemesi"

Bu videoda Tenda'nın Fiyat/Performans'ta daha çok uygun fiyata odaklandığı Nova MW6 Wi-Fi Mesh sisteminin tasarımını ele alıyor, Türkçe mobil arayüzünü değerlendiriyor, hızını ve menzilini sınıyoruz.
Tenda ağ çözümleri tarafında F/P odaklı markalardan biri. Ülkemizde ürünlerine erişebiliyorduk, hatta benim kutusundan çıkardığım günden bu yana sürekli kullandığım 6 yaşında bir Wi-Fi adaptörüm de var ama şimdi Türkiye ofisiyle, desteğiyle, YouTube kanallarında da rehber videolarıyla Türk kullanıcısıyla daha içli dışlı olacaklar. Bu videoda ise evde kör nokta bırakmamaya odaklı Mesh Wi-Fi çözümü Nova MW6’yı inceleyeceğiz.

Siyah ve sade bir kutusu var, içinden 3 modülün kendisi, adaptörleri, bir ethernet kablosu ve alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor.

12v 1.5A’lık minimal boyutlarda bir adaptör, çoklu prizde başka fişlere, prizlere engel olmuyor. 1.8 metrelik, jackla bağlanan kablosu yeterli uzunlukta ve olması gerektiği kadar sağlam.

3 modül de tasarım ve donanım olarak birbirinin aynısı, bir tanesini ele alalım. Plastik gövdesi kare şeklinde, eni boyu 10CM. Asmaya odaklı değil yapısı, masada olur, rafta olur, yerle paralel yüzeyler için daha uygun.

Köşesinde durum LED’i var, mor yanıyorsa bağlantı zayıf, sarıysa yeterli, mavi de iyi bağlantı demek oluyor. Altında güç ve iki Gigabit RJ-45 girişi var, merkez olarak belirlediğiniz modülde WAN ve LAN, diğerlerinde ikisi de LAN portu olarak kullanılıyor. Reset butonu ise gerçekten iyi kamufle edilmiş. Silikon topukları yüzeye iyi tutunuyor, kablosu sağa sola çekiştirmiyor cihazı.

Kuruluma geçelim. Kitin şöyle bir güzelliği var, kutudan birbiriyle eşlenmiş halde çıkıyorlar, tak çalıştır misali kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Sonradan eklediğinizde de “Boşta bir Nova var, katılmak istiyor” şeklinde haber veriyor, onaylıyorsunuz ve kullanılmaya hazır, bu kadar.

Google Play ve App Store’dan Tenda WiFi uygulamasını indiriyorsunuz. Tenda Türkiye ofisi sonuçta çoğunlukla Türk kullanıcılara hitap edecekleri için uygulamayı hızla yerelleştirdi, yapılması gereken, çoğu zaman göremediğimiz bir jest. Masaüstü bir arayüzü yok bu arada, cihazları fişe bağladıktan sonra altındaki şifreyle veya QR koduyla Nova ağına bağlanıp ağa istediğiniz adı ve şifreyi giriyorsunuz, bu sırada bağlantı tipini de kendi keşfediyor. Uzaktan erişim ve kontrol için bir hesap da oluşturulabiliyor, sosyal medya hesabınızla da giriş yapmak mümkün.

Anasayfada o anki indirme yükleme istastiğini, Nova’ları, bağlı cihazları görebiliyorsunuz. Ayarlarda misafir ağı oluşturmak var, evebeyn kontrolü var, istediğiniz cihazın bağlantısını kesebiliyor, kullanım süresi, aralığı belirleyebiliyorsunuz. Qos var, data paketlerinin yönetimini yapıyor, misal veriyorum oyun düşük gecikme süresi gerektiriyor, öncelik ve paket yönetimi ona göre ayarlanıyor. Port yönlendirme, UPnP, DNS ki ülkemizde gerekli gerçekten, sonrasında yazılım güncellemesi ve bakım takvimi var, belirttiğiniz günler ve saatlerde yeniden başlatıyor cihazı.

Teknik özelliklerine geçelim. Mesh teknolojisini baz alıyor. Özetlemek gerekirse Nova modüllerinin birinin kapsama alanında misal veriyorum 1. katta Wi-Fi’a bağladığınız, sonra 2. kata çıkıyorsunuz, burada daha yakın bir Nova modülü var, bağlantınız kesilmeden veyahut menzil genişleticili bir senaryoda olduğu gibi gibi manuel olarak bağlantı kes, köprüye bağlan yapmadan bağlantınız otomatik olarak, Wi-Fi adı, ağı sabit kalacak şekilde yakınınızdaki modüle aktarılıyor. Tüm modüller paralel ve çapraz bir şekilde birbirleriyle iletişim halindeler. 1 kat 2 kat dedik, evet bu 3 cihaz toplamda 500m2’lik bir kapsama alanına sahip, küçük veya orta halli daireler için Nova’nın tekli veya ikili kitleri daha mantıklı. İçinde 2x3dBi kurulumunda antenler var, 802.11ac, Wave 2 MU-MIMO ve Beamforming destekli. 2.4GHz bandından 300Mbit, 5GHz bandından 867Mbit’e kadar hız potansiyeli var.
MU-MIMO özetle tek bir sinyalin bağlı cihazlar arasında paylaştırıldığı geneleksel sinyal yönetiminin aksine bağlı her alıcı için ayrı sinyal sağlanması anlamına geliyor, daha stabil bir bağlantı ortamı oluşturuyor. Beamforming de özellikle 5GHz bandındaki sinyalin alıcı için yönlendirilmesi, şekillendirilmesi ve sonuçta menzilinin arttırılması olarak özetlenebilir.
Cihazın içini açtım lakin yongalar soğutucularla kapalı oldukları için bir detaya ulaşamadım doğrusu.

Testlerimi 75 metrekarelik bir evde, HP Omen’in Intel AC7265 Wi-Fi modüllü dizüstüsüyle gerçekleştirdim. Tenda MW6’nın tek modülüyle ile aynı odada dizüstüyle 5GHz bandında 160-170Mbit yani 21MB/saniye civarı bir hızla aktarım yapabildi. Arada uç duvar olacak şekilde evin diğer ucuna gittim, bağlantı kopmadan 2.4GHz bandına geçti, 2.4-5GHz bandı arasında geçiş de otomatik, siz sadece ağa bağlanıyorsunuz, bu sefer de ortalama 40-50Mbit yani 6.25MB/saniye civarı gördü.
Menzil anlamında 500m2’ye kadar destek sunuyor. Elbette eviniz, duvarlarınız, duvarlarınızda kullanılan malzeme, evdeki elektronik eşyalar, etraftaki sinyal ve bant yoğunluğu, bunlar hep bu menzili değiştiren faktörler.

Güç tüketimi testlerini de yaptım, boştayken modül başına 4W civarı, yük altında 7-7.5W civarı tüketiyor.
Tenda Nova MW6. Yapılı bir cihaz ama bulunduğu ortamla uyum sağlayabilecek bir tasarımı var. Tenda, Nova MW6’nın F/P oranında daha çok uygun fiyatı hedef almış.
Dolar ve TL’nin değeri sürekli dalgalandığı için birebir fiyat vermek güç, güncel fiyatlara kendiniz bakmanızı tavsiye ederim ama Türkiye’deki Wi-Fi Mesh cihazları arasında en uygun fiyatlısı Nova MW6. Cihazın yapısı, arayüzü, özellikleri, hızı, menzili, tüm detaylarından bahsettim, şimdi karar, yorum sizde arkadaşlar.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim