Anlık Bildirim

Facebook, ZeniMax yaptırımı ile karşı karşıya

ZeniMax Medya A.Ş'nin açmış olduğu davada sonuca varıldı. Facebook A.Ş.'nin sanal gerçeklik yatırımı olan Oculus ve diğer savunmacıların toplam 500 milyon dolar tazminat ödemesine karar verildi.
Teksas'ta görülen davada jüri Oculus'un hak sahibinin teknolojisini çaldığına hükmetti. Dallas Eyalet Mahkemesi'nde görülen davada, Facebook'un iki milyar dolar fiyat karşılığında 2014 yılında satın almış olduğu Oculus'un ZeniMax'a ait Rift sanal gerçeklik kaskına ait bilgisayar kodlarını kullandığını tespit etti. ZeniMax'in ileri sürdüğü dava gerekçesine göre John Carmack, ZeniMax'e ait bir iştirâkta Rift Teknolojisi'nin kilit önemdeki altyapısı üzerinde çalışırken daha sonra 2013 senesinde Oculus tarafından istihdam edildi.

"2 Milyar" Tuttu, "500 Milyon" da Birikmiş Cezası

Facebook, sonuçtan borsada etkilenmedi. Şirket hisseleri yüzde üç artışla dördüncü çeyrek bilançolarının beklenenin üstüne çıkması dolayısıyla kapanış sonrası alışverişte hız kazandı.
ZeniMax yöneticisi Robert Altman beklenen sonucu karşılarken, bir demeç yayınlayarak şirketin Oculus ve Facebook için bir engelleme kararı çıkartılması ile kendi yazılımlarının ihlâlini durdurmayı düşündüklerini bildirdi. Bu işlem henüz Rift için ne şekilde sonuçlar doğuracağı tam olarak kestirilemiyor.
Jüri, davalılar tarafından haksız bir şekilde ZeniMax ticari sırlarından yararlanılmadığına hükmetse bile Oculus'un bahsi geçen bilgisayar yazılımlarını kullanmasının doğrudan tescilli ZeniMax telif hakkını ihlâl ettiğine hükmetti. Jüri üyeleri Carmack ve başka diğer Oculus kurucularından Palmey Luckey ve Brennan Iribe'yi ihlâl işlemekten yükümlü buldu. 

Forumdan IP takibi 

Jüri aynı zamanda Oculus'un Luckey tarafından ZeniMax ile 2012 senesinde imzalanmış gizlilik anlaşmasını, sanal gerçeklik üzerine Carmack ile iştirak etmeye başladığında bozduğunu hükmetti. İkili internette çevrim içi olarak bir forumda görüştü. 
Carmack, Quake ve Doom gibi sükseli yapımların fikir aşamasındaki yeri ile çok tanınan bir yapımcıyken, ZeniMax tarafından alınmasından önce uzun süre bir id Software A.Ş. çalışanı konumundaydı. Şimdi ise Oculus'un geliştirilmesinden sorumlu baş mühendis pozisyonunda.
Facebook'un kurucu yöneticisi Mark Zuckerberg geçen ayın üç haftası boyunca süren duruşmalarda ZeniMax tescilli kodunun Oculus'a yüklenmediğine dair ifade verdi. Oculus sonuca dair değerlendirme taleplerini henüz karşılamadı. 
Jürinin hükmünde Facebook doğrudan yükümlü tutulmasa da alt iştirakının ödemekle sorumlu olduğu bir tazminat ile karşı karşıya kalacaktır, bu aşamadan sonra bir tek temyiz başvurusunda kararın bozulması gerçekleşmediği takdirde.
Oculus sözcüsü Emily Bauer bir beyanat yayınlayarak jürinin ticari sır aşırıldığı kanaatine dair sonucunu temyize götüreceklerini açıkladı ve "Bugünkü yargı kanısı birkaç bakımdan bizleri sükutu hayale uğrattı ancak yılmayacağız" dedi. "Oculus ürünleri, teknolojisini Oculus kökeninden almaktadır".
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim