Anlık Bildirim
 
Son yıllarda ekran kartı sektöründe istenmeyen sonuçlara sebep olan sanal madencilik, etkisini geçtiğimiz çeyrekteki grafik kartı satışlarında da gösterdi. Raporlara göre bir önceki çeyreğe göre şaşırtıcı artış yaşandı.

8 yıllık gidişat değişti

Ekran kartı piyasasında genelde yılın 1. ve 2. çeyreğinde düşüş gözlemlenirken 3. çeyrekte artış gözlemlenir, ardından son çeyrekte ise piyasa durgunlaşmaya başlar. Bu genel durumda olduğu gibi son 8 yılda 2. çeyrekte ekran kartı satışları düşme eğilimindeydi ta ki geçtiğimiz çeyreğe kadar.
Bir araştırma şirketi olan Jon Peddie Research’e göre geçtiğimiz çeyrekte son çeyreğe göre şaşırtıcı bir şekilde %7.2’lik artış meydana geldi. Öte yandan yıldan yıla olan artış ise %6.4 seviyesinde gerçekleşmiş ki bu mobil taraftaki %7'lik gelişmeden ve masaüstü platformundaki %5'lik yükselmeden oluşuyor.
Bu duruma neden olarak donanım dünyasını yakından takip edenlerin de tahmin edeceği üzere Ethereum madenciliği asıl etken olarak gösterilebilir. Daha önceki madencilik türlerinin aksine spesifik devre kartlarıyla kazma yapılamaması Ethereum’u bu denli ekran kartı bağımlı yapıyor ki doğal olarak böyle bir sonuç ortaya çıkabiliyor.

Öte yandan pazarın değerlendirmesine geçecek olursak, genel manada entegre grafik birimlerinin satışı bilgisayar dünyasındaki genel durumu da yansıtır şekilde düşüş göstermiş. Buna karşın harici ekran kartı satışları ise oyuncu bilgisayarlarıyla ve sanal madencilerin talebiyle paralel olarak artış grafiği çizmiş.

AMD'nin pazar payı artışta

Burada Intel'in %6.3, Nvidia'nın %10.4 ve AMD'nin ise %7.8’lik artış elde ettiği görülürken, AMD harici ekran kartı pazarında Nvidia’dan pazar payı kapmayı başararak pastadaki dilimini %29.4 seviyesine çekmiş fakat yine de bu rakam firmanın geçen seneki yakaladığı orandan aşağıda kalıyor. Geçtiğimiz yılki rakamların daha yukarıda olmasının sebebi hatırlanacağı üzere yarı iletken üreticisinin Polaris mimarili kartlarıyla pazardaki satışın çoğunluğunun bulunduğu orta seviyeyi hedeflemesiydi.
 
Tabi bu stratejinin dezavantajı olarak da Nvidia’nın GTX 1070 ve üzeri modelleri rakipsiz kalmıştı. Geçtiğimiz haftalarda satışa sunulan RX Vega kartları ile AMD’nin muhtemel hayali hem performans kanadında rakibini yalnız bırakmamaktı hem de pazar payını daha üst seviyelere çekmekti ancak son gelişmeler gösteriyor ki bu yükseliş şu an için firma için hayalden öteye geçemeyecek gibi. Yine de üretim sürecinde verimin artmasıyla önümüzdeki ekim ayı itibariyle işin rengi değişebilir. Umarız AMD daha önceleri sahip olduğu %35-40 arası pazar payına yeniden kavuşabilir.
 
Son olarak bilgisayar sektöründe çeyrek bazında %0.12’lik artış meydana gelirken yıl bazında ise %3.98’lik düşüş gözlemlenmiş. Özelleştirilmiş ekran kartlarının satış rakamları ise ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre ise %31’lik artışa sahne olmuş. İlerleyen günlerde gelişmeleri takip ediyor olacağız. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7989 kez okundu.
9 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, nvidia ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim