Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Asus RX470 Strix incelemesi "Full HD'de başarılı F/P Kartı"

Bu videomuzda Asus'un oyunculara hitap eden Strix serisi RX470 ekran kartının tasarımını ele alıyor, soğutucu ve altındakilere değiniyor, çeşitli oyun testlerinde aldığı sonuçları değerlendiriyoruz.
Asus’un Strix serisi özelleştirmeleri, soğutma sistemleri ve frekanslarıyla önde olmayı amaçlayan, oyuncuları hedefleyen bir seri.

RX470 şık ve detaylı bir kutuyla geliyor. Aura adlı RGB aydınlatması ve Asus’un patentli Wing Blade fan tasarımı özellikle vurgulanmış. Kutusunun içerisinden ilk etapta ürünün kendisi çıkıyor, alışılageldik dökümantasyonların yanısıra logolu kablo toplama bağları ve iki yapıştırmayı görüyoruz. Ekran kartı 3 yıl garantili.

İki slot yer kaplayan RX470 kaslı çizgilere sahip özel bir soğutucuyla geliyor. Direct CU II, ısı iletim borularının direk GPU ile temas ettiği soğutma sistemi rakiplerine kıyasla %30 daha serin ve daha sessiz bir soğutma sağlıyor. Siyah PCB üzerindeki bellekler soğutucuyla temas etmiyorlar ama bu durum herhangi bir sıkıntı çıkarmıyor, 5+1 Super Alloy Power II fazlar ise temas halinde tabii.
24.2cm uzunluğundaki, fit boyutlarda diyebileceğim kart bir arka plakaya sahip değil, ucuz ama görünümü güçlendiren bu eklentiyi görmek isterdim zira Strix serisi kartlar görünümleri güçlü kartlar. Bu tarafta yazılımıyla ayarlanabilir Aura RGB’lerle durumu kurtarıyor demek isterdim ancak sadece logo aydınlatması var, sabit, renk döngüsü, müzikle ritim gibi efektlerle pencereli kasalarda hoş görünen bir eklenti olmuş.

Kart bir adet 4 pin fan çıkışına sahip, bu sayede taktığınız kasa fanı ekran kartının ısısına göre devir arttırıyor ve ekran kartının soğutmasına yardımcı oluyor, gerçi kart ısınan bir kart değil, yaptığım testlerde maksimum 68 dereceye ulaştı.
Teknik detaylara inelim biraz da. Ellesmere grafik yongalı ve 14nm FinFet üretim süreciyle geliştirilen yonga 32 ROP ve 2048 doku ünitesine sahip. 256-bit veriyolunda 211.2GB/s bant genişliğiyle gelen ekran kartı efektif 6600MHz’de görev yapan 4GB GDDR5 belleklerle güçlendirilmiş. Baz RX470 1206MHz’de çalışırken Asus RX470 Strix fabrika çıkışlı hızaşırtılmış şekilde 1270MHz’de çalışıyor. Asus GPU Tweak Utility yazılımıyla sessiz, oyun ve hızarşırtma modu seçebileceğiniz gibi kartın GPU ve bellek hızlarını yükseltebiliyor, voltajlarıyla oynayabiliyorsunuz.
GPU hızını 1400, bellekleri de efektif 7000MHz’e kadar hızaşırtabildim, kart zaten Ellesmere yongasının sınırları dahilinde hızaşırtıldığı için üzerine çok bir şey katamıyorsunuz, oyunlarda 3-4 kare/saniye civarı artış sağlıyor. Maksimum ısı hızaşırtmalı haliyle 71-72 dereceye ulaştı, yine gayet serin kaldı.

Kartın üzerinde bir HDMI 2.0, bir Display Port ve 2 DVI çıkışı var. Ekran kartının AMD Freesync, DX12, Vulkan, HDR ve Hevc destekli olduğunu da ekleyelim. RX470, Vulkan destekli oyunlarda Nvidia çözümlerine karşı birkaç adım önde ancak Vulkan destekli oyunların sayısı şu an için bir elin parmakları kadar.

RX470’in referans versiyonu 120W TDP değerine sahip, RX470 Strix’in tüketimi 8-10W daha yüksek. Kart bu güç ihtiyacını da 6 pinli güç girişinden sağlıyor. Bu haliyle kaliteli 400-450W’lık bir powersupply yeterli gelecektir.

Oyun testlerine geçelim, ilk testimi Rise of the Tomb Raider’da gerçekleştirdim. Tüm grafik ayarları açık halde Full HD çözünürlük ve DX11’de 56, DX12’de ise 66 kare/saniye gibi bir değer aldım. 2K’da ise 40, 4K’da ise 20 kare/saniye şeklinde değerler var. Abisi RX480 ile hissedilir farklar oluşuyor.

Assassins Creed Syndicate’e geldiğimizde Full HD Ultra High ayarlarda 26, Very High ayarlarda 40 kare/saniye skor aldım, kart 2K’da oynanabilirlik sınırında kalıyor segmentinin doğası gereği. Very High-High arası ayarlarda görüntüden hissedilir bir taviz vermeden daha akıcı sonuçlar alabiliyorsunuz.

Witcher 3’te Hairworks ayarları kapalı, Full HD çözünürlük ve High ayarlarda 67, 2K’da 43 kare/saniye aldım, Full HD Ultra High ayarlarda ise 48 kare/saniye şeklinde. RX470, oyun testlerinin çoğunda, beklentimle paralel olarak Full HD’de varlık gösteriyor.

GTA 5’te kenar yumuşatma 2X olmak üzere tüm ayarları açtım. Full HD’de 61, 2K’da ise 42 kare/saniye elde ettim. Kart Full HD’de çoğu oyunda o tatlı akıcılığı yakalıyor doğrusu, 2K pek elinin hamuru değil ama hepten üzmüyor, RX470’i tercih edecek kullanıcıların da Full HD’nin üstünü hedeflediğini pek düşünmüyorum gerçi.

3D Mark Time Spy DX12 testinde ise kart 3601 puanlık bir skor aldı, oyunlarda da olduğu gibi abisi RX480 ile arasındaki mesafe korunmuş.
Tesselation ağırlıklı Unigine Heaven testinden de 1538 puanlık bir skor aldığını ekleyelim.

Tüm bu testler esnasında 9cm çapındaki iki fan sentetik yazılımlar ve oyun testleri sonunda maksimum 1700-1800 devire ulaştı, şu ana kadar kullandığım en sessiz ekran kartlarından biri oldu açıkçası, zira yük altında olmadığı zamanlar da fanları tamamen durdurabiliyor. Fanların kendi maksimum devri ise 2500 civarında.

Asus RX470 patentli Wing Blade fanların güç verdiği Direct CU II ile başarılı soğutması, abilerine kıyasla zayıf kalsa da aydınlatması ve genel tasarımıyla kaslı görünen bir kart, yalnız bazı rakiplerinde olduğu gibi bir arka plakaya da sahip olmalıydı diye düşünüyorum.
Performans anlamında ise Full HD çözünürlükte monitör sahiplerini memnun edecek güçte olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim, yüksek ayarlarda 60 kare/saniye akıcı deneyim çok da zor bir şey değil bu kart için. Yurtdışında RX470 ve RX480 arasındaki fiyat farkı çok cüzzi, ülkemizde ise aralarında 300 lira civarı bir fark var. Alınası mı? Bence evet, zira geçen sene segmentinde, benzer fiyatlarla satılan R9 380’den hallice, Nvidia cephesinden şu anda dahi 1300-1400 liraları gören GTX970’le başabaş bir performansı var.
RX470’in bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı ise 850-900 lira arasında değişiyor. AMD’nin fiyat/performans odağı ve Asus’un özelleştirmeleriyle RX470 Strix başarılı, alınası bir kart olmuş.

Böylelikle bir incelememizin daha sonuna gelmiş olduk, bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim