Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Asus GTX1050Ti Strix incelemesi "Daha verimli, daha performanslı"

Bu videoda Asus'un oyunculara yönelik Strix serisi ekran kartlarından GTX1050Ti'in tasarımına göz atıyor, soğutmanın ardındaki donanımları inceliyor, hızaşırtma ve oyun testleriyle sınıyoruz.
Albenisi yüksek ve detaylı bir kutulamayla geliyor ürün. Başta özel tasarım Wing Blade fanlar olmak üzere, yüksek kalite otomasyon üretim ve AURA RGB aydınlatma vurgulanmış. İçerisinden kartın kendisi, alışılageldik dökümantasyonlar, kurulum CD’si, kablo toplama şeritleri ve yapıştırmalar çıkıyor. Ürün 3 yıl garantili, önemli bir artı.

Son nesil Strix kartlar benzer çizgileri taşıyorlar, hatta AMD tarafından RX470 ile dışarıdan neredeyse aynı görünüyorlar. 24.1cm uzunluğunda 12.9cm enindeki kart çift slot yer kaplıyor, sığdı sığmadı derdi yok diyebilirim.

Isı borularının direkt GPU ile temas ettiği Direct CU II ile gelen GTX1050Ti’ı sessizliği ve kıyasla daha yüksek hava akışı sağlayan 9cm’lik iki Wing Blade fan soğutuyor. Super Alloy II 4+1 fazlar da ayrıca soğutma altındalar ama bellekler değil lakin bu durum hiçbir sorun teşkil etmiyor.

Bu kartı yakışıklı kılan tek şey keskin ve kaslı görünümü değil, desenli arka kaplamaya sahip ekran kartı pencereli bir kasada gayet hoş görünüyor, dışarı bakan ve bir tane de olsa AURA RGB LED tasarıma ufak bir ek dokunuş getirmiş, bu LED’i arayüzü üzerinden istediğiniz renge ayarlayabiliyor, mesela müzikle ritim tutacak şekilde efekt atayabiliyorsunuz.
Kartın üzerinde abisi GTX1060’ta da olduğu gibi SLI köprüsü yok. 75W TDP’li ekran kartı referans tasarımın aksine 6 pinli bir güç girişine sahip, burada hız aşırtmanın hedeflendiği aşikar lakin kaliteli 300W-350W’lık bir power supply işinizi görecektir. Kartın üzerinde 4 pin bir fan çıkışı görüyorsunuz, buraya bağlayıp ekran kartına yönlendirdiğiniz fan kartın sıcaklığına göre devirleniyor, böylece ekstra soğutma sağlıyor.

Arka yüzünde iki DVI, bir HDMI 2.0b ve bir Display Port çıkışı var, çoklu monitör kurulumuna müsait. Display port ve HDMI 2.0b üzerinden HDR görüntü çıkışı alabiliyorsunuz.

Detaylara inelim. GTX1050Ti’in kalbinde 14nm üretim süreciyle geliştirilen Pascal serisi GP107 yongası var. 32 ROP ve 48 Doku işleme ünitesine sahip kart 768 CUDA çekirdeğiyle geliyor. Samsung üretimi 4GB GDDR5 belleklerle güçlendirilmiş, efektif olarak 7008MHz’de çalışıyorlar. 128-bit veriyolunda 112.1GB/saniyelik bir bant genişliği sağlanmış. GPU fabrika çıkışı hızaşırtılmış şekilde baz olarak 1392, Boost ile 1493MHz’de çalışıyor, Asus GPU Tweak’in hızaşırtma modunda da 1506MHz’e çıkıyor. Pascal mimarisinin getirisi GPU Boost 3.0 ile de gözlemlediğim kadarıyla oyunlarda otomatik olarak 1810MHz’e tırmanabiliyor.

Kart VR destekli değil, VR için abisi GTX1060 veya üstüne ihtiyacınız var. 1. seviye DX12 ve Vulkan desteğinin yanısıra Pascal mimarisinin getirilerinden HDR ve G-SYNC desteğine de sahip. Nvidia Ansel ile oyuniçi, çeşitli ayarlar yapabileceğiniz yüksek çözünürlüklü 360 derece fotoğraf çekebildiğinizi ekleyelim.

Oyun testlerine başlayalım, ilk oyunumuz Rise of the Tomb Raider, GTX1050Ti  Very High detay ayarıyla Full HD DX11’de 42 kare/saniye, detaylarla oynamadan DX12’ye geçince 44 kare/saniye skor alıyor, oyunu akıcı bir şekilde oynayabilmek için yeterli deneyimi sunuyor. 2K DX12 testinde 29, 4K DX12 testinde ise 15 kare/saniye aldım, 2K ve 4K çözünürlük kartın segmenti ve hitap ettiği kitlenin hedefi değil zaten.

Assassins Creed Syndicate’e geçtiğimizde Full HD Ultra ayarlarda 21 kare/saniye, ayarları Very High’a çektiğimizde ise 41 kare/saniye şeklinde skor aldım, High ayarlara çekerseniz görüntüden çok taviz vermiyorsunuz, 60 kare/saniye civarında seyretmeye başlıyor oyun. 2K Very High testinde ise 27 kare/saniyeyle oynanabilirlik sınırını geçebiliyor.

GTA 5’teki skorlar da hiç fena değil, Full HD çözünürlük ve tüm detay ayarları açık halde 53 kare/saniyelik bir skor alıyor, 60 kare/saniye akıcı deneyime hayli yakın bir değer, oyun deneyimi hiç fena değil. Aynı ayarlarla 2K çözünürlüğe geçince 29 kare/saniyeyle oynanabilirlik sınırının üstünde kalmayı başarıyor.

Witcher 3 testinde sadece Hairworks ayarları kapalı halde, Full HD ve High detay ayarında 54 kare/saniye, aynı ayarlarla 2K’ya geçince 36 kare/saniyelik bir değer elde ettim, gayet iyi. Full HD ve Ultra detay ayarında ise 37 kare/saniyelik bir sonuç var.

Project Cars nispeten daha hafif ve optimizasyonu başarılı bir oyun, tüm detay ayarları açık şekilde Full HD’de 102 kare/saniye, 2K’da ise 72 kare/saniyeyle bir yarış oyununda olması gereken akıcılığını sağlamayı başarıyor.
Canlı canlı birkaç çevrimiçi oyundan da bahsetmeden geçmeyelim. 

6 pinli güç girişi daha ilk etapta hızaşırtmanın sinyallerini vermişti. GPU çekirdek hızı üstüne stabil 160, bellek hızına ise 500MHz hızaşırtma uyguladım, kart böylece GPU Boost 3.0 ile çekirdek hızı tarafında 2GHz’e sabitleniyor, serin çalıştığı için de dalgalanma oluşmuyor.  Kağıt üstünde ve 3D Mark skorlarında farklar oluştu elbette, 2580 puanlık skoru 2915’e kadar taşıyabildik, peki ya oyunlarda, pratikte ne kazandık? Rise of the Tomb Raider Full HD DX12’deki 44 kare/saniyelik skorunu 9 kare/saniyelik artışla 53 kare/saniyeye taşımış oldu, yani %18.5’lik bir artış anlamına geliyor, gayet iyi.

Kart hızaşırtsanız da hızaşırtmasanız da 58 derece civarında sabitleniyor, hızaşırttıktan sonra fan devri biraz artıyor o da kağıt üstünde, ek bir gürültü duymuyorsunuz, fanlar siz ellemedikçe kasa ve tükettiğiniz içeriğin sesine karışabilecek kadar sessiz fanlar, kart yüke girmediği sürece de çalışmıyorlar.

Asus GTX1050Ti Strix Full HD oyunculuk için yüksek-orta arası ayarlarda çoğu oyuncuyu doyuracak bir performansa sahip, çevrimiçi oyunlarda haliyle gayet yeterli, bir yandan da süper sessiz zira kart maksimum 58 dereceyle tabiri caizse hiç ısınmıyor diyebiliriz. GTX960’ın 120W TDP’sine kıyasla 1050Ti Strix 75W TDP değeriyle enerji tüketiminde çok daha verimli, hızaşırtmayla birkaç tık daha performanslı ve Türkiye piyasasında neredeyse aynı fiyattalar.
Asus GTX1050Ti Strix’in fiyatı ise bu videonun yayınlandığı tarih itibarıyla 800 lira civarında, GTX960’a kıyasla getirileriyle beraber gayet iyi ancak fiyatı tasarımı, hayli başarılı ve sessiz soğutması, kaliteli faz kurulumu, referans kartın aksine güç girişi haliyle daha yüksek hızaşırtma potansiyeli derken rakiplerinden tuzlu. Yine incelemesini yaptığımız ve bu videonun çekildiği tarih itibarıyla 900-1000 lira arası fiyata sahip Asus RX470 Strix ile aralarında 200 lira civarında bir fark var, aradaki performans farkı, DX12 verimliliği derken tercih listesindeki yerini sağlamlaştırıyor.
Enerji verimliliği yüksek, Shadowplay ile ekran kaydı pürüzsüz, Full HD’de üzmeyen, yakışıklı, verimli, hızaşırtma kabiliyeti yüksek ve hayli sessiz bir kart istiyorsanız eğer GTX1050Ti güzel ancak güçlü rakipleri olan bir ekran kartı olarak karşımızda, fiyatının dengelenmesi rekabet gücünü arttırıp önünü açacaktır.

Böylelikle bir incelememizin daha sonuna gelmiş olduk, bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim