Anlık Bildirim

740 Milyar doların üstündeki piyasa değeri ile dünyanın en değerli şirketi olan Apple'ın, çevrim içi içerik işine gireceği ve bunun için de dünyanın önde gelen içerik üreticilerinden Disney'i satın alacağı konuşuluyordu. Bu ifadeler bir süredir sadece iddia olarak kalmış olsa da önemli yatırım bankalarından RBC Capital Markets'in son raporuna göre Apple'ın Disney'i satın almasıyla birlikte iki şirketin birleşme olasılığı çok yüksek. Üstelik birleşme gerçekleşirse 1 trilyon dolar değerini aşan ilk şirket ortaya çıkabilir.


 
RBC'nin raporuna göre Apple, Disney'i satın alırsa bir taşla iki kuş vurmuş olacak. Satın almayla birlikte farklı bir ürün alanında da faaliyet gösterme imkanı bulacak ve yeni bir gelir kapısı elde edecek olan Apple ayrıca denizaşırı ülkelerde bulunan yaklaşık 230 milyar dolarlık varlığı ile bu satın almayı yaparak vergi yükünü de indirmiş olacak zira Apple'ın şu anda bu miktarı ABD'ye getirebilmesi için, özellikle para transferi yoluyla getirdiği taktirde, çok yüksek miktarlarda vergi ödemesi gerekiyor.


Tabi Apple'ın bu satın almayı gerçekleştirmesi için büyük bir mali yükü omuzlaması gerekecek zira Apple, Disney'i bünyesine katmak isterse yaklaşık 237 milyar dolarlık bir ödeme yapmak zorunda kalabilir. Disney'in pazar değeri 170 milyar dolar civarında olsa da Apple, yüzde 40'a varan bir komisyon da ödemek durumunda ancak Apple'ın tema parklarını ve Disney'in sahip olduğu bazı TV kanallarını anlaşma kapsamı dışına koyarak bu maliyeti düşürebileceği düşünülüyor.


Hizmet Alanında da Güçlenebilir  

Raporda satın alma ile birlikte iTunes'un Disney'in içeriklerini kullanarak devasa bir içerik kütüphanesine dönüşebileceği belirtiliyor. Hatta bir Apple ürünü satın almak isteyen kullanıcılara 12 ay ücretsiz iTunes hizmeti gibi özel tekliflerin de sunulmasıyla birlikte Apple'ın hem ürün satışı arttırabileceği hem de sadece donanım değil hizmet alanında da güçlü ürünler sunan bir şirket haline gelebileceği de raporda dikkat çeken noktalardan biri. (Gerçi iTunes ile şu anda zaten Apple oldukça güçlü ancak içerikler Netflix, Amazon, HBO gibi kendine ait yapımlardan oluşmuyor.)


Şimdilik iki şirketten de konuyla ilgili resmi açıklama gelmiş değil ancak Apple'a yakın kaynaklar da Apple'ın gerekli maddi kaynakları ayarladıktan sonra bu satın almayı gerçekleştireceğini düşünüyor. Apple'ın kısa bir süre içinde yapacağı tahmin edilen resmi açıklamasının ardından tarihin en büyük satın almasıyla karşılaşabiliriz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6941 kez okundu.
18 kişi, toplam 19 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Disney, Walt Disney Studios ve Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim