Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Aorus Z370 Gaming 7 incelemesi "Tasarım ve Kalite, bir anakartta"

Bu videoda Gigabyte'ın oyunculara odaklı markası Aorus'un Z370 yongasetli anakartları Ultra Gaming, Gaming 5 ve Gaming 7'nin tasarımını ele alıyor, bileşenlerine bakıyor ve hızaşırtmayla sınıyoruz.
Test masamıza konuk olan anakartlar Aorus Ultra Gaming, Gaming 5 ve Gaming 7. Bu incelemede de özellikle Gaming 7’nin üzerinde duruyor olacağım.

Siyah turuncu temalı, arkası bol detaylı kutusundan anakartın kendisi, bol bol yapıştırma ve alışılageldik dökümantasyonlar, sert bir Aorus logusu, kablo toplama bağcıkları, G konnektörü, iki düz iki açılı Sata kablosu, yüksek bant genişlikli SLI köprüsü, RGB LED uzatması, ısı takibi için iki termistör kablosu, M.2 vidaları ve arka plaka çıkıyor. Aorus’un arkasında Gigabyte olduğu için 3 yıl garantisi var anakartların.

Aorus’un Z270X anakartlarının beyaz temalı tasarımlarına kıyasla, gereksiz bir not bu lego anakartı Türk teknoloji basınında toplayan tek kişi olabilirim, değerimi bilin, Z370 serisi, özellikle de Gaming 5 ve 7, bol bol metalden, robotik tasarım dilinden beslenen bir yapıyla geliyor. Siyah PCB’nin üzeri de aynı temayla gri şeritlerden bir Aorus logosuyla süslenmiş. ATX form faktöründeki anakartlar, hemen hemen aynı görünen Gaming 5 ve Gaming 7 genel olarak siyah-beyaz veya siyah-gri tematik kasalara gider tasarımlara sahip.

Gaming 7’nin yaklaşık 3CM boyundaki mosfet soğutucuları ısı iletim borularıyla birbirlerine bağlı. Bloklara Ultra Gaming ve Gaming 5’in aksine 3CM çapında, sessiz bir fan yönlendirilmiş ama testlerim çerçevesinde soğutmaya artısı olmadı, mosfletlerin de ısısı takip edilebildiği için gözlem yapabildim, işgal ettiği 4-pin yuvasından kablosunu çıkarıp başka bir fan için kullanabilirsiniz. Diğer bir gözlemim de şu, Corsair H115i’nin soğutucu kafasındaki Corsair Link kablosu girişini sola verirseniz takamıyorsunuz, aşağı veya sağa bakacak şekilde yönlendirmek gerek.

Ultra Gaming’den Gaming 7’ye Aorus’un ayrıştığı konulardan biri de aydınlatma, her segmentte aydınlatması en hoş, en RGB’li anakartlar Aorus’un anakartları. Gaming 7’de mosfetlerin, plastik giriş çıkış plakasının üzeri, güney köprüsü, RAM’lerin arası, PCI-Express slotları, mümkün olduğunca her yere RGB LED yerleştirilmiş. RAM’ler ayrı, Mosfetlerin üzerindekiler ayrı renk, köprü ayrı renk, teker teker her bölge ayarlanabiliyor, isterseniz BIOS’tan, ister yazılım arayüzünden, isterseniz de telefondan kontrol edebiliyor, farklı efektler atayabiliyorsunuz, bilgisayar kapalıyken de LED’leri isterseniz açık bırakabiliyorsunuz. Rakiplerine kıyasla kasada en çok varlık gösteren anakartlar bu anakartlar, açık ve net, bu arada aydınlatma sisteminin Aourus’taki adı da RGB Fusion.
Hele ki bu anakartların hepsinde yer alan, 3D baskıyla isterseniz değiştirebileceğiniz pleksi şeridin görünümü harika. Şerit demişken anakarta 300 LED’e kadar RGB 5050 veya W2812 gibi dijital, her LED’i ayrı ayrı kontrol edilebilen şeritler bağlayabiliyorsunuz, iki çıkış var, 2A 12V ve 2 metreye kadar destek verilmiş. Hep söylediğim bir şey, LED şerit desteği var ama niye kutuda yok.
Aorus bu sefer 20 dolar değerinde 1 metrelik RGBW, yani daha zengin bir renk skalası için ayrıca sıcak beyaz LED modülleri olan bir şerit çıkıyor, oldu da çıkmazsa ki Ultra Gaming ve Gaming 5’ten çıkmadı benim, faturasıyla Gigabyte’a mail atıyorsunuz, adresinize gönderiyorlar şeridi.

Intel’in 8. nesil işlemcileriyle uyumlu LGA 1151v2 soketinin etrafında 10 tane sunucu sınıfı fazlardan oluşan bir kurulum var, 8’i işlemci 60, 2’si entegre GPU için yine 60A’ya kadar güç sağlayabiliyor. Tam modeliyle Intersil ISL69128 tam dijital bir kontrolcü ve yeni model diyebileceğim bir kontrolcü bu. Tüm anakart siyah katı kapasitörlerle desteklenmiş.

Aorus’un UEFI BIOS arayüzü normal bir kullanıcı ve hızaşırtmacı için en cezbedici arayüz değil ama ihtiyacınız olan detaylara haiz. Test işlemcimiz Intel’in 8. nesil i5 8600K’sı, bu işlemciyi 1.42v ile 5GHz’e, Corsair H115i ile kontrol altına alabileceğim bir şekilde hızaşırtabildim, 5.2GHz’e kadar çıkabilen 8600K’lar var ama işlemci şans işi, anakart ise şanslı bir işlemciyle potansiyel taşıyan bir anakart, peki niye?
Zira anakart Vdroop, yani işlemci yük altına girip yüksek güç çekmeye başladığı zamanki voltaj düşüşüne karşı detaylı bir LLC, yük hattı kalibrasyonu arayüzüyle geliyor, işlemcinin boştaki ve yük altındaki tabiri caizse milimetrik voltaj ayarlarını yapabiliyor, fazların yük durumunda işlemciye daha tepkisel bir şekilde güç verebilmesini sağlayabiliyorsunuz.
Gaming 5’te 5GHz’e 0.10v daha yüksek voltajla erişebildim, Gaming Ultra’da ise 1.375V volt ile 4.9GHz’e çıkabildim, elimdeki işlemcide 5GHz biraz zorlama oldu, 1.375V civarı ile tüm anakartlarda 4.9GHz en verimlisi, en azından bu işlemcide. Hazır hızaşırtma profilleri de var, bu işlerle pek haşır neşir olmayanlar için güzel bir kolaylık, stabil çalışıyorlar.
RAM slotlarına kadar metalle güçlendirilmiş Gaming 7, dört DDR4 RAM slotuna maksimum 64GB ve 4133MHz’e kadar RAM takabiliyorsunuz, XMP destekli.

Giriş çıkışlara gelelim. PS/2 combo klavye ve fare portu, 2 tane USB 3.1 birinci jenerasyon, DAC UP 2 portunu görüyoruz. DAC UP uzun USB kablolarındaki voltaj düşüşü ve Noise’a karşı ayrı kontrolcülerle güç sağlanan portlar, USB kulaklık ve mikrofonlar için kullanabilirsiniz mesela. Altında altın kaplama HDMI ve Display Port girişi, 3 USB 3.1 1. jenerasyon port, biri Killer E2500 diğeri Intel I-219V’nin güç verdiği RJ-45 portları, ardından 1 Tip A bir Tip C USB 3.1 ikinci jenerasyon portları görüyoruz, bunlar yüksek güç, mesela hızlı şarj için kullanabilirsiniz ve 16Gb/saniyeye kadar destekli portlar, aynı zamanda bilgisayar kapalıyken de güç alınabiliyor USB’lerden, mesela ben Razer Mamba’mı şarj ediyorum bilgisayar kapalıyken.

Anakart üzerinden kasanın ön paneli için 1 tane ikinci jenerasyon USB 3.1 Tip C,  2 tane 1. jenerasyon USB 3.1, 4 tane de USB 2.0 ekstra çıkış alabiliyorsunuz, ekleyelim.

RJ-45 Gigabit portları 15KV’a kadar aşırı akıma, 25KV’a kadar da statik kaçağa karşı korumalı, şu ana kadar gördüğüm en yüksek değerlerden bunlar. Intel çözümünün işlemci yükü düşük, Killer’ın da oyunlar için data yönetim arayüzü daha gelişmiş durumda, kendi deneyimlerim çerçevesinde Intel çözümü gecikme anlamında da işlemci yükü anlamında da daha kullanılası.

Altın kaplamalı 7.1 ses çıkışı ardında Realtek ALC1220 çözümü var. Normalde 32-bit 192Khz destekli bir kodek lakin ESS Sabre’nin 9018Q2C’si, ki 32-bit 384kHz destekli bir DAC bu, kapasitör anlamında da WIMA ve Nichicon kapasitörlerle desteklenmiş bir çözümü var. Üst segment oyuncu ve üst segment kulakiçi kulaklıklarımı hakkıyla besledi, potansiyel maksimum seslerini alabildim, detay, ses ayrımı, çevresel ses başarımı konusunda da doyurdu ama rakiplerine kıyasla öyle ekstra bir farkı yok, tavsiyem Creative Sound BlasterX 720 çevresel ses yazılımını da hiç yüklememeniz yönünde olacak, çevresel seste başarımı olumsuz yönde etkiliyor zira.

Biri soğutmalı olmak üzere 3 M.2 slotu. 2’si 22110’a kadar, 1’i 2280’e kadar form faktör ve ayrıca Intel Optane bellek destekliler. 3. jenerasyon PCI-E X4 standardıyla 32Gb/saniyeye kadar potansiyeli var bu slotların, RAID 0 kurulumuyla uçuk bir üçlü NVMe SSD kurulumuna gidebiliyorsunuz mesela.
Bir M.2 de soğutmalı, thermal pad’iyle soğutma bloğu küçük yapısına rağmen iyi iş çıkarıyor, ısındığı için hız düşen M.2 SSD’mi asıl hızına çekebildi mesela.

6 tane 6Gb/saniye portlarını da unutmayalım, bu arayüz hâlâ hayatımızın bir parçası.

3 PCI-Express x16 slotu da, şaşırmadım, ağır kartların sarkmaması ve sokete zarar vermemesi için metal gövdeli, SLI ve Crossfire kurulumlarında 8-8-4 kurulumunda çalışıyorlar. 3 tane de PCI-E x1 slotu var.

Ekstralara gelelim. Arıza tespitlerinde ve hızaşırtma sürecinde yardımcı Debug LED’i, entegre CMOS temizleme ve reset butonu, 4 tane sistem fanı, 1 tane sıvı soğutma fanı, 1 tane sıvı soğutma fan ve pompa, 1 tane de özellikle pompa için 3A çıkış var, hepsi istenirse fan için kullanılabiliyor elbette, fanları arayüzü üzerinden kapatıp açabiliyor veyahut devirlerini, hangi sıcaklıkta nasıl tepki vereceklerini belirleyebiliyorsunuz. Termistör sensörlerle de ısısını takip etmek istediğiniz ekstra bir şey olursa takip edebiliyorsunuz.

Aorus Z370 Gaming 7. Geçen seneki gibi Gaming 8, Gaming 9 gelir mi, zaman gösterecek lakin şu an Aorus’un en donanımlı ve hızaşırtma potansiyeli yüksek anakartı, Aorus içinde de değil, yeni ve güçlü Intersil tam dijital kontrolcü, 60A güç sağlayan faz ve mosfet kurulumu, detaylı LLC ayarları derken işlemcinin potansiyelini mümkün mertebe ortaya çıkarabilen bir anakart, işlemci tarafındaki şans da çok önemli tabii.
Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 1250-1450 lira aralığında geziyor. Belirgin rakipleri Asus Z370-E Strix Gaming, Maximus X Hero ve MSI Z370 Gaming M5. Öncelikle Aorus aydınlatma ve tasarım anlamında bence, zevkler renkler meselesi tabii ama segmentinde en başarılısı, yeni Intersil dijital kontrolcü ve sağladığı güç, LLC arayüzü gibi detaylarla da performans anlamında başarılı.
Ultra Gaming, Gaming 5 ve Gaming 7’yi toptan değerlendirecek olursam, Ultra Gaming’in 900 lira civarı fiyatıyla F/P başarımını düşük buldum, 200-300 lira arası daha fazla verilip Gaming 5 gibi Gaming 7 ile birçok anlamda benzeşen daha çok daha iyi bir anakart alınabilir. Gaming 5, 7 Tip A USB girişi, tek ethernet yongası, benim fazlasına ihtiyacım yok mesela, Wi-Fi desteği, en azından elimdeki işlemcideki testlerimde, sunucu sınıfı olmasa da kafa kafaya mosfet ve faz kurulumu başarımıyla segmentinde F/P ürünü kesinlikle, hızaşırtmada sınırları zorlayayım derseniz Gaming 7 de aynı şekilde F/P’si çok yüksek ve tavsiye edebileceğim bir anakart oldu.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim