Anlık Bildirim

AMD Vega Cube: 100 TFLOPS’luk canavar ile tanışın

Gelecek yıl Vega grafik mimarisi ile pazarda çıtayı yükseltmeyi hedefleyen AMD, birbirinden farklı bilgisayar projeleri ile de teknoloji dünyasının ilgisini çekmeye çalışacak.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yeni bir AMD mimarisi tanıtımı sonrasında ilginç bir bilgisayar projesine şahit olduk. AMD Ryzen işlemcilerin tanıtıldığı etkinliğin ardından Vega Cube adında çok güçlü bir mini bilgisayar görücüye çıktı.

Avuç İçi Canavarı

AMD Vega tabanlı 4 adet ekran kartı barındıran AMD Vega Cube adındaki bu yeni canavar avuç içine sığacak kadar küçük. 4x10cm ebadındaki Vega Cube toplamda 100 TFLOPS performans değerine ulaşabiliyor.

Radon Instinct MI25 yapay zeka ekran kartından hatırlayacağımız üzere tam Vega 10 çekirdeği 25 TFLOPS FP32 seviyesine çıkabiliyordu. Vega Cube modelinde kullanılan ekran kartı da muhtemelen Vega 10 çekirdeğini temel alıyor.

Nvidia’nın sürücüsüz araçlara yönelik geliştirdiği biraz daha büyük boyutlardaki Drive PX 2 bilgisayar sistemi 16 TFLOPS FP32 performans seviyesindeydi. Bu bakımdan Vega Cube sürücüsüz araç ve yapay zeka konularında bir adım öne çıkacak gibi görünüyor. Zaten Radeon grubu başkanı Raja Koduri de bu kısma vurgu yapıyor.

AMD, Vega Cube bilgisayarları özel bir teknoloji ile birbirine bağlayabiliyor. Böylece geleceğin süper bilgisayarları hem çok küçük hem de çok güçlü olabilecek. Çok verimli çalışan bu teknolojinin ne olduğu açıklanmadı. Zaten Vega mimarisi ile ilgili teknik detaylar da elimizde değil. Bu yüzden Vega Cube ile ilgili bilinenler oldukça az.

Diğer taraftan Vega Cube’ün soğutulması da ayrı bir konu. Vega 10 çekirdeği tam konfigürasyonda 300W ısıl tasarım gücüne sahip. 4 adet Vega 10 ekran kartı muazzam bir enerji ihtiyacı gerektirecektir ancak Nano tarzda bir tasarım ile bu seviye 175W seviyesine çekilebilir. AMD bu yapı için nasıl bir soğutucu kullanacak merak konusu.

AMD Vega Cube gelecek yıl 1000$ seviyesinden piyasaya çıkacak. Firma bu kez kendinden emin gibi duruyor. Bilindiği gibi geçen sene Project Quantum adındaki futuristik bilgisayar projesi halen piyasaya çıkmış değil. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim