Anlık Bildirim

İçinde bulunduğumuz zaman diliminin grafik teknolojileri açısından belki de en verimli dönem olduğunu söyleyebiliriz. Sektörün iki devi geçen yıldan bu yana karşılıklı hamlelerle birbirlerine geçit vermemeye çalışıyor. Elbette sonuçta tüketici kazanıyor.

Volta’ya karşı Vega 2

Geçen yıl AMD tarafında alt fiyat segmentinde Polaris hamlesini görürken, Nvidia’nın da üst fiyat segmentinde Pascal mimarisini görmüştük. Gerçi Nvidia daha sonra alt seviyede de Pascal ile AMD’nin karşısına çıkmıştı.

Bu yıl AMD tarafında üst seviyeye yönelik Vega hamlesini göreceğiz. Daha güçlü bir mimariye sahip olan Vega ekran kartları, Nvidia’nın GTX 1080 Ti ve Titan Xp gibi modellerini karşısına alıyor. Nvidia ise yıl sonuna kadar mevcut ekran kartları ile yoluna devam edecek.

Gelecek yıl ise üst seviyede mücadele daha bir kızışıyor. Nvidia, geçen hafta yeni Volta mimarisinin tanıtımını yaptı ve GTX 2000 adını alacağı tahmin edilen yeni seri ile çıtayı yükseltmeyi hedefliyor. AMD ise Vega 2.0 üzerine yoğunlaşacak.

 

AMD Vega 2 mimarisi Volta hamlesine hazır Tam Boyutta Gör

Aslında elden geçirilmiş Vega 2 beklenen bir mimari değildi. AMD’nin gelecek yıl ikinci yarısında en azından 7nm sürecinde yeni Vega veya Navi mimarisiyle Volta’nın karşısına çıkması bekleniyordu. Bununla birlikte 7nm sürecinde gecikmeler yaşandığı için Navi mimarisi 2019 yılına kaymış durumda. AMD aynı Polaris mimarisinde yaptığı gibi elden geçirilmiş bir Vega 2 mimarisi ile 2018 yılını geçirecek.

AMD, 14nm mimarisinde LPP yani enerji verimliliğine odaklanan versiyon ile Vega 2 üretimini yapacak. Orijinal Vega mimarisine göre Vega 2 mimarisinin yüzde 15-20 civarında daha iyi performans göstereceği tahmin ediliyor. Vega 2 mimarisinde grafik çekirdeği Vega 20 adını alacak.

Vega 2 ekran kartlarının 64-bit olarak işlem performansına yoğunlaşacağı ifade ediliyor. Bu seviyede daha çok üst seviye bilgisayar sistemleri ve iş istasyonlarını görüyoruz. Oyun performansına büyük bir katkısı olmuyor. Ekran kartlarında 16GB-32GB arasında HBM 2 bellek seçenekleri olacak. Ayrıca gelecek yıl Vega tabanlı bir Radeon Pro Duo ekran kartı da yol haritasında gözüküyor.

Görüldüğü kadarıyla Vega mimarisinde hiç bir zaman 7nm süreci olmayacak. Geçen yılki iddialarda Vega 20 çekirdeğinin 7nm ile üretileceği gündeme gelmişti. Görülen o ki AMD süreç geliştirmelerini Navi mimarisine saklıyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4677 kez okundu.
20 kişi, toplam 24 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd vega ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim