Anlık Bildirim

AMD Radeon Vega'ya doğru: Frontier Edition'da son gelişmeler

Merakla beklediğimiz Radeon RX Vega ekran kartı ailesi için son döneme girilmek üzere. Duyurusuna 3 hafta kalan kartlardan önce Radeon Vega Frontier Edition ve son gelişmeleri değerlendiriyoruz.
 
Resmi lansmanına artık üç hafta gibi bir süre kalan AMD'nin yeni nesil Vega GPU tasarımı ve onu kullanan Radeon RX Vega ekran kartı ailesi için heyecan dorukta. Hali hazırda profesyoneller için sunulan ve Nvidia'nın Titan Xp modeline rakip olarak konumlanan Radeon Vega Frontier Edition piyasay çıkmış incelemeleri de kademeli olarak yayınlanmaya başlanmış durumda.
 
Radeon Teknoloji Grubu lideri Raja Koduri'nin zar boyutuyla ilgili Tweeti. 
 
Bu yazıda, yurtdışında çıkan Frontier Edition incelemeleri kapsamında AMD'nin yeni GPU tasarımına yakından bakıcak ve Radeon RX Vega için çıkarımlarda bulunacağı. Önce GPU'nun kendisiyle başlayalım ve zar alanına yakından bakalım. AMD'nin Vega 10 adını verdiği ve Frontier Edition ekran kartında kullandığı üst seviye GPU tasarımı, 14nm üretim geometrisiyle çıkıyor bantlardan. Mevcut bilgilere göre GPU'nun zar alanı 484mm2 civarında. Yani 28nm üretim geometrisiyle geliştirilen, zar alanı 596mm2 olan R9 Fury modellerindeki Fiji XT GPU'sundan %23 daha küçük. Aynı üretim tekniğini kullanan Radeon RX 580'in Polaris 20 GPU'suna baktığımızda ise Vega 10'un 2 katın üzerinde bir oranda daha büyük olduğunu görüyoruz.
 
 
Temsil edildiği Frontier Edition ekran kartında 13.1 TeraFLOP işlem gücü sunan ve mm2 başına 23.4 GigaFLOP işlem gücü sağlayan Vega 10, zar boyutu verimliliği olarak Radeon RX 580 ile benzer, R9 Fury X'den ise çok daha iyi konumda. Net transistör adedini bilmediğimiz GPU, 4096 adet paralel işlem birimine sahip versiyonunda mm2 için 8.46 çekirdek sunarak yine başarılı bir tasarım olarak çıkıyor karşımıza. HBM2 bellek teknolojisini de dikkate aldığımızda, substrat yapısı karmaşık büyük bir GPU tasarmıyla göz göze geleceğiz.
 
 
Geçen haftanın önemli konularından biri de Vega grafik yongasını kullanan Radeon Frontier Edition ekran kartının, aynı saat hızında Radeon R9 Fury ile kıyaslanarak GPU mimarisinde IPC yani döngü başına komut başarımında kazanım olup olmadığını anlamaktı. GamersNexus tarafından yapılan kıyaslamada Radeon Fury X ve Frontier Edition modelleri 1050MHz'de çalıştırılarak kafa kafaya kıyaslama yapıldı. Sonuçlar gösteriyor ki, söz konusu oyunlar olduğunda IPC kazanımından bahsetmek mevcut tablo için pek normal değil. Burada tabi ki Frontier Edition modelinin gerek üst katman donanım özellikleri gerekse de sürücü yapısıyla oyunlara yönelik olması gereken düzeyde düzenlemeye sahip olmadığını da ifade edelim.
 
Aynı saat hızında Radeon Vega Frontier Edition vs. Radeon Fury X: GamersNexus 
 
Peki ya Crossfire ? AMD doğrudan son kullanıcıları hedef alan bir çözüm olmadığı için Radeon Vega Frontier Edition yaygın olarak test örnekleri dağıtmadığında değil çift kart, tekine ait incelemeler bile bir elin parmaklarını geçmeyecek seviyede. Ancak ne var ki, PCPer sitesi iki Radeon Vega Frontier Edition kartıyla Crossfire testleri yapmayı başardı. Oyun ekran kartı olmadığı için Crossfire için optimize sürücüleri bulunmayan kartlar, yapılan testlerde örneğin tek bir Frontier Edition'a göre %84'e varan performans kazanımı sağlıyor. Görünen o ki, 2K ile kıyaslandığında CF farkı daha çok 4K'da yaşanıyor. En iyi sonucu GTAV veririken, Hitman ve Fallout 4'de en kötü sonuçlar alınmış. Daha da tuhaf olansa iki tane Radeon Vega Frontier Edition'ın, tek bir GeForce GTX 1080 Ti modelini sadece The Witcher 3 oyunun 4K testlerinde geçebilmiş, kalan diğer testlerde ise ne yazık ki oldukça geriden geliyor.
 
 
Hazır 4K testlerinden bahsetmişken, Radeon RX Vega için bellek kapasitesinden de biraz bahsedelim. AMD'nin en yüksek performanslı oyun kartında 16GB HBM2 bellek kullanacağı aşikar. Ama diğer taraftan erişilebilirliğin daha yüksek olduğu modellerde yaygın olarak 8GB göreceğiz gibi. Bu konuda PCGamesHardware'in, Radeon Vega Frontier Edition ile yaptığı 4K Tomb Raider testi gösteriyor ki, Frontier Edition'da bellek kullanımı 8GB'a ulaşıyor. Tabi yeni bellek altmimarisi ve kontrolcü yapısına ek olarak doku sıkıştırma tekniklerindeki gelişim daha az bellek kullanımı sağlasa da, AMD'nin 16GB hamlesi biraz da cazibe için görünüyor. HBM belleklerin en güçlü avantajlarından biri olan yüksek bantgenişliği, Nvidia tarafından GDDR5X ile neredeyse yakalanmış durumda. Bugün referans tasarım bir GTX 1080 Ti, 484 GB/sn bantgenişliği sunabiliyor. Dolayısıyla hızı ve bantgenişliği kadar kapasitesi de önemli.
 
Radeon Vega Frontier Edition: Pro vs. Gaming modları 
 
AMD Radeon RX Vega için bazı ufak güncellemeler daha var. Örneğin DirectX 12 için özel seviyesinde 12_1 uyumluluğu olduğu bildiriliyor, aynı Nvidia'nın Pascal mimarisinde olduğu gibi. Ne işe yarıyor derseniz, pikselleştirme yeteneklerine esneklik kazandırıyor. Bir başka husus ise, Radeon Vega Frontier Edition'ın sahip olduğu oyun modu. Buradaki temel motivasyon, geliştiricinin oyununu bitirdikten sonra bir oyuncu gözüyle sınayabilmesine uyum sağlamak. Ancak hem kurumsal hem de oyun odaklı ilk testler gösteriyor ki Gaming ve Pro modları arasında ete dişe dokunur bir performans farkı oluşmuyor. Bu arada bir kez daha, testlerin oyun odaklı sürücülerle yapılmadığını, Frontier Edition'ın da bir oyun kartı olmadığını hatırlatırım. AMD'nin Vega tabanlı Radeon RX Vega ekran kartı ailesi, 30 Temmuz'da başlayacak SIGGRAPH etkinliğinde tanıtılacak, ancak bu tanıtım ne ölçekte olacak henüz bilmiyoruz.
 
Kaynaklar;
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5406 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, test ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim