Anlık Bildirim

Henüz AMD’nin iddialı Vega mimarisini ana akım tarafında görme şansımız olmadı ancak sonraki nesil Navi mimarisi için ilk bilgiler gelmeye başladı. Firmanın 7nm süreci üzerinde şekillendireceği yeni Navi mimarisi önemli performans artışları getiriyor.

Artış büyük

GlobalFoundries tarafından yapılan açıklamada 7nm süreci için tasarım yongalarının hazır olduğu ve 2018 yılının ikinci yarısında hacimli üretime geçilmesinin planlandığı ifade edildi. Firma beklediğinden daha erken 7nm sürecine geçmiş olacak. Yeni 7nm süreci mevcut 14nm sürecine göre yüzde 40 performans artışı getiriyor.

Bilindiği üzere 10nm sonrasında artık yonga üreticilerinin silikondan vazgeçerek yeni bir materyale veya en azından silikon ile karıştırılan yeni bir metaryale ihtiyaçları doğuyor. Çünkü silikonun fiziksel sınırları buna izin vermiyor. Üreticiler ağırlıklı olarak silikon-germanyum karışımı bir materyal ile 10nm ötesine geçmeye başladı. Bu da önemli bir performans artışı sağlıyor.

AMD’nin yeni Navi mimarisi için GlobalFoundries ile anlaştığı ve 7nm sürecinde üretim planladığı daha önce dile getirilmişti. Süreçte verimlilik yakalandığı için AMD Navi mimarisinin önünde bir engel kalmamış oluyor. En erken 2019 başlarında Navi mimarisini piyasada görebileceğiz.

Açıklamalara göre AMD Navi mimarisi AMD Vega mimarisine göre yüzde 40 civarında bir performans artışı ile gelecek. AMD Vega mimarisinin Pascal tabanlı GTX 1080 Ti veya Titan Xp ile başa baş bir performans sergilediği belirtiliyordu. Bu bakımdan AMD Navi bu seriyi çok çok geride bırakmış olacak. Tabii bu dediklerimiz 2019 yılında gerçekleşecek. 2018 yılı için AMD elden geçirilmiş Vega 2.0 mimarisini kullanmayı planlıyor.

Elbette Nvidia da kendi tarafında ilerlemesine devam ediyor. Gelecek yıl Volta mimarisi ile 12nm sürecine geçecek olan firmanın 2019 için ne tür planları var şimdilik bilinmiyor. Bununla birlikte firmanın 7nm sürecine geçiş yapma hedefinde olduğunu söyleyebiliriz. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8741 kez okundu.
21 kişi, toplam 25 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd vega ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim