Anlık Bildirim

Google yetkilileri Rekabet Kurulunda sözlü savunma yaptı

Arama sonuçlarında Shopping Unit adlı reklam birimini rakip alış veriş karşılaştırma sitelerine dezavantaj sağlayacak şekilde konumladığı suçlamasına Google savunma yaptı.

Google yetkilileri Rekabet Kurulunda sözlü savunma yaptı Tam Boyutta Gör

Çin'i bir kenara bırakırsak global olarak arama motoru pazarında mutlak hakim olan Google sık sık bu hakimiyetini kötüye kullanmak iddiasıyla düzenleyici kurullar karşısına çıkıyor. Uçak biletinden otele ve alış verişe kadar pek çok alanda arama sonuçları verebilen Google hakkında şikayetler de haliyle çok fazla oluyor.

Ülkemizde de alışveriş karşılaştırma hizmeti sunan rakiplerini rekabette dezavantajlı konuma düşürdüğü gerekçesiyle Rekabet Kurulu tarafından soruşturma açılmıştı. Bugün Google yetkilileri kurul karşısında sözlü savunma verdi.

Google savunmasında neler söyledi?

Rekabet Kurulu, arama sonuçlarında Shopping Unit adı verilen alış veriş birimlerinin rakiplerini dezavantajlı duruma sokacak yerlere konumlandığı suçlamasını yapıyor. Eğer Google bu birimleri daha makul bir yerde konumlandırmazsa idari para cezasına çarptırılacak.

Google yetkilileri ise yaptıkları savunmada Shopping Unit birimlerinin reklam gösteren bir mekanizma olduğunu ve asla karşılaştırma yapmadığınıi, konumlandığı yerin ise kullanıcı ve reklam verenler açısından çok iyi olduğunu, bununla ilgili olumlu geri dönüşler aldıklarını savundu. Yetkililer ayrıca bu birimlerin konumunun değiştirilmesi nedeniyle değerinin kaybolacağını ve Türkiye'de tamamen metin reklamına dönüleceğini sözlerine ekledi.

Savunmayı tamamlarken Google yetkilileri reklam birimlerinin konumlanmasında herhangi bir kasıt ve ihmal olmadığını, idari para cezasına da gerek olmadığını ancak verilecekse bile asgari hadden verilmesi gerektiğini vurguladı.

Rekabet Kurulu soruşturmaya ilişkin nihari kararını 20 Şubat 2020 tarihinde açıklayacak. Kararın daha erken alınması durumunda Rekabet Kurumunun internet sitesinden duyuru yapılacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim