Anlık Bildirim

Google sürpriz bir hamleyle Android’den RISC-V desteğini kaldırdı

Açık kaynaklı RISC-V komut seti mimarisi, uluslararası destek ve işbirliği kazanırken Google, sürpriz bir hamleyle Android çekirdeğinden RISC-V desteğini kaldırdı.
Google sürpriz bir hamleyle Android’den RISC-V desteğini kaldırdı Tam Boyutta Gör
Açık kaynaklı RISC-V komut seti mimarisi, son yıllarda uluslararası alanda daha fazla ilgi görmekte ve işbirliği kazanmakta. Ancak Google, beklenmedik bir şekilde RISC-V desteğini Android'in temelinden silme kararı aldı. Bu durum, RISC-V’nin yaygınlaşması için önemli bir engel teşkil edecek gibi görünüyor.

RISC-V için kötü gelişme

Yakın zamanda birleştirilen kod paketleri, Android Common Kernel'den (ACK) "riscv64" mimarisi desteğini tamamen kaldırdı. Bilmeyenler için ACK, tüm Android işletim sistemlerinin temelini oluşturan Android Açık Kaynak Projesi'nin (AOSP) merkezinde bulunuyor. ACK ve AOSP'den RISC-V desteğinin kaldırılması, Google'ın kendi mobil işletim sisteminde RISC-V mimarisine yer vermeyeceğini gösteriyor.

Google’ın tersine birçok çip üreticisi ve işlemci tasarımcısı, RISC-V teknolojisinin geleceğine yatırım yapıyor. Hatta Google, Ekim 2023'te Android'e RISC-V desteği getirerek önemli bir destek de sağlamıştı. Qualcomm bile akıllı saatler ve giyilebilir cihazlar için RISC-V çipleri üzerinde bir süredir çalışıyor.

Açık standart olan RISC-V, Çinli üretici Yingren Technology'e göre SSD kontrol birimlerinde bile şu an baskın olan Arm mimarisine ciddi anlamda rakip olabilecek potansiyele sahip. ACK/AOSP'den RISC-V desteği kaldırılması, gelecek Android sürümlerinin RISC-V işlemcilerle çalışmayacağı anlamına geliyor. Üreticiler kendi özelleştirmeleriyle bu desteği geri getirebilecek olsalar da, bu durum ekstra çaba gerektiriyor.

RISC-V ile çalışan akıllı telefonlar henüz piyasada yer almamışken, Google'un AOSP'den bu mimariyi çıkarması kafa karıştırıcı. Şirketin temsilcisi tarafından verilen bir demeçte RISC-V desteğinin tamamen kalkmadığı, ancak mimarinin AOSP dışında tutulacağı belirtildi. Hızlı gelişen teknoloji nedeniyle, şu an tüm üreticiler için tek bir çekirdek görüntüsü sağlamanın mümkün olmadığı ifade ediliyor. Dolayısıyla teknoloji olgunlaştığında RISC-V, Android için geri dönebilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3350 kez okundu.
10 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
google, risc-v ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim