Anlık Bildirim

Gazlaştırma yöntemi ile atık sorununa yapay gaz çözümü

Eski bir yöntem olan gazlaştırma, gittikçe artan atık miktarının nispeten daha az çevresel zararla dönüştürülmesi için tekrar gündemde. Yöntem sayesinde yapay gaz üretilebiliyor.

Gazlaştırma yöntemi ile atık sorununa yapay gaz çözümü

Her yıl yaklaşık 2 milyar ton atık üreten insanoğlu, artan nüfus ve tüketim oranlarıyla birlikte 2050 yılı itibariyle bu miktarı %70’e varan oranlarda artıracak. Ortaya çıkan bu miktarın bir kısmını geri dönüşüm sayesinde yeniden kullanabilmemize rağmen çoğu atığı ise enerji elde etmek için yakarak imha ediyoruz. Ne yazık ki bu durum çevre için pek de hayırlı değil. Zira söz konusu yöntem, birçok uzmana göre çevreye atıkların kendinden daha çok zarar veriyor.

Bu alanda yapılan araştırmalar ise bizleri gazlaştırma adı verilen eski bir teknolojiye yönlendiriyor. Atığı başka bir amaca uygun hale getirmek maksadıyla kullanılan bu yöntemde, çöp yığınları yakılmak yerine yapay (sentetik) gaza dönüştürülüyor. En temel haliyle gazlaştırma, “içinde karbon C elementi bulunan herhangi malzemenin büyük oranda karbonmonoksit (CO) ve hidrojen (H2)‘den oluşan yapay gaza (SYNGAS)‘a çevrilmesi işlemine denir. Bu gaz termik santrallerde yakılarak buhar-buhar türbinleri yoluyla elektrik ve ısıtma enerjisi olarak kullanılabildiği gibi petrokimya ve rafineri tesislerinde ana girdi (hammadde) olarak da kullanılabilmektedir.” (Kaynak)

Gazlaştırma yöntemi ile atık sorununa yapay gaz çözümü Tam Boyutta Gör

Oldukça ekonomik ve çevre dostu olan bu yöntemle elde edilen yapay gaz, yukarıda da bahsedildiği gibi elektrik, dizel veya hidrojen yakıt ya da etanol olarak değerlendirilebiliyor.

Gazlaştırma şirketlerinin geçmişte yaşadığı üretim hedeflerini karşılamak gibi sorunların geride kaldığını ifade eden Sierra Energy, Enerkem and Plasco gibi şirketler, artık büyümeye ve işe ticari hale getirmeye hazır olduklarını ifade etmekteler.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim