Anlık Bildirim

Fotosentez yapabilen yarı sentetik hücreler üretildi

Max Planck araştırmacıları sentetik hücreler üretti. Üretilen hücrelerin karbondioksit tüketiminin, diğer yarı sentetik fotosentez sistemlerine göre 100 kat daha hızlı olduğu tespit edildi.

Fotosentez yapabilen yarı sentetik hücreler üretildi Tam Boyutta Gör

Fotosentez olayı doğanın en mucizevi olaylarından biri olmakla birlikte fotosentez alanında yapılan çalışmalar uzun yıllardır devam ediyor. Max Planck Institute araştırmacıları fotosentez yapabilen ve havadaki karbondioksiti tüketerek enerji üretebilen sentetetik, canlı hücreler üretmeyi başardı.

Yeşil yapraklarda bulunan ve kloroplast adı verilen organeller fotosentezin temelini oluşturmakla birlikte bu organeller güneşten aldığı ışık enerjisini kullanarak karbondioksit ve suyu enerjiye dönüştürmekten sorumlu olarak bulunuyor.

Yapay kloropalast

Fotosentez yapabilen yarı sentetik hücreler üretildi Tam Boyutta Gör

Max Planck araştırmacılar işe ilk olarak yapay kloroplastlar üreterek başladı. Ispanak yapraklarında bulunan ve fotosentez sistemini aktiv komponentlerinden birini oluşturan ''tilakoid'' adlı bölgeler izole edildi ve daha sonra elde edilen birimler yapay CETCH çemberine ( yapay metabolik reaksiyon çemberi ) dahil edildi.

Daha sonra elde edilen bileşenler küçük hücre boyutundaki damlacıklar içerisine ekildi. Araştırma ekibi damlacıkların çok hızlı ve verimli bir biçimde üretilebildiğini belirtiyor.

Yapılan testler neticesinde yeni üretilen hücrelerin karbondioksit tüketiminin, diğer yarı sentetik fotosentez sistemlerine göre 100 kat daha hızlı olduğu tespit edildi.

Yeni araştırma Science dergisinde yayımlandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim