Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Fanları melek, oyunda hırçın! "Asus ROG Strix RTX2080 Super incelemesi"

Bu videoda Asus ROG Strix RTX2080 Super Gaming Advanced Edition ekran kartını inceliyoruz. İri soğutma bloğuyla 2.7 slot yer kaplayan kartın detaylarına iniyor, 14 oyunla performansını ölçüyoruz.
Super serisi kartlar, Super olmayanları bitirdi arkadaşlar, yani RTX2080 üretimi bitti, artık RTX2080 Super’ler üretiliyor. Mantıkları da şu, RTX2080’de kapalı olan bir miktar CUDA ve Tensor çekirdeği açıldı, GPU’nun baz ve boost hızları yükseltildi, bellek hızları da arttırıldı ve sonuçta aynı fiyata, burası önemli, aynı fiyata Super serisi kartlar çıktı, en azından dolar bazında öyle. AMD’nin ataklarına karşı yapılmış hamlelerden biriydi Super serisi. Elimizde de bu trending temsilcilerinden biri Asus ROG Strix RTX2080 Super var.

ASUS ROG ailesinden alıştığımız tasarımda bir kutu, arkasında temel özellikleri vurgulanmış. İçinden ekran kartının kendisi, birkaç tane kablo toplayıcı bant ve dökümantasyonlar çıkıyor, ürün 3 yıl garantili.

Yapısı ve tasarımı. Öncelikle RTX2080Ti olanıyla görünürde aynı olduğunu söyleyeyim. 2.7 slotluk büyük ve kalın bir kart, GTX1080Ti’dan sonra soğutmayı ve taşıyıcı iskeleti güçlendirmişlerdi zaten, RTX2080 Super’de de aynı kurulum var. Ortalama bir Mid Tower kasada mesela sorun çıkarmaz, metal iskeleti de kartın esneme payını neredeyse sıfırlamış, kasaya şöyle bir bakınca ağırlığından dolayı eğilmiş bükülmüş bir kart görüntüsü yok kesinlikle, benim için önemli bir şey.
Robotik ve keskin çizgilere sahip, üzerinde yarıklar var, arka plakada devre kartı misali işlemeler var, Strix tasarım dili böyleydi, böyle de devam ediyor. Fanlar aksiyal, eksen fan diyebileceğimiz, fan motoruna toz ulaşmasını engelleyen IP5X sertifikalı fanlar, kart 55 dereceye ulaşana kadar fanları çalıştırmıyor, sıfır gürültü yani. Filtreli bir kasanız varsa GTX1080Ti benim sistemimin ekran kartı, birkaç yıldır kullanıyorum, hiç de temizlediğim bir kart değil, sizin de gördüğünüz gibi gayet temiz görünüyor.

Arkada metal kaplama var demiştik ve ilginç bir detay, LED açıp kapama butonu var. Kasayı açıp butona basmak mı yoksa Aura arayüzünden, LED’leri yazılımsal olarak açıp kapamak mı, sorunun cevabı belli ama olsun, ekstra bir detay.
Giriş çıkışlarda 2 tane HDMI 2.0b, 2 tane Display Port 1.4 ve bir tane Tip C portu var, bu daha çok VR gözlük tarafında avantaj sağlıyor, bağlanması gereken kablo sayısını teke düşürüyor. Mat siyah buraya gerçekten yakışmış.
Kartın içeri bakan kısmında iki tane 4 pin PWM, yani devir ayarlı fan ve 12V RGB LED şerit çıkışı var, öyle her ekran kartında olan şeyler değil ama tabii şart da değil. Fan çıkışları bence mantıklı, yük altına girince kasanın önündeki fanları bağlarsanız mesela devirlerini kendi fan devriyle beraber arttırabiliyor, arayüzünden istediğiniz bir devir ayarını kademeler ile girebiliyorsunuz.

2 tane 8 pin güç girişi var kartın, 250W TDP’li ve 650W bir PSU tavsiye ediliyor, benim de tavsiyem 650W en az 80+ Gold sertifikalı bir PSU. Küçük bir PCI-E arayüzü gibi görünen NVLink’in arayüzü de burada, 2 tane RTX2080 Super bulursanız, NVLink’in çalışma mantığı gereği 16GB kullanılabilir VRAM elde edebilirsiniz.
RGB artık farz biliyorsunuz, fanların etrafındaki yarıklarda, Republic of Gamers yazısında ve en çok da üstündeki ROG logosunda LED’ler var. Aura Sync destekli, yine destekli ekipmanlarla, klavye, kulaklık, fare eşlenik çalışabiliyor ve ışık şiddetleri de varlık göstermeye yeter bence.

Kartın kalbinde Turing mimarili TU104 var, RTX2080’de de böyleydi, sonuçta yeni bir yonga değil, kapalı özellikleri açılmış bir araba gibi düşünebilirsiniz.12nm mimarili yongaya 8GB GDDR6 Samsung üretimi bellek eşlik ediyor ve 496.1GB/saniye bant genişliğine sahip. Turing mimarili bir kart, 63 tane Tensor çekirdeği var, 8 Giga Ray/saniye hız sağlıyor, Ray Tracing destekli oyunları GTX, yani Pascal mimarili kartlara göre çok daha az performans kaybıyla oynamak mümkün. GPU baz hızı 1650MHz, Boost ile 1830MHz’e kadar çıkabiliyor, GPU Boost 4.0 ile çıkabildiği hızları da göstereceğim. 

Test sistemimde Z370 yongalı Asus Maximus X Hero üzerinde 4.7GHz’e hızaşırtılmış bir i7 8700K kullandım, 4x8GB 3000MHz hızında çalışan ADATA XPG Spectrix D40 RAM kiti eşlik etti. Depolamada Toshiba OCZ RD400 var ve tüm sisteme Corsair RM1000i 1000W PSU güç veriyor. Videonun çekildiği tarih itibarıyla güncel 436.48 sürücüsünü kullandık ve GPU Tweak arayüzünden Gaming modunda çalıştırdık.

Şimdi sıra FHD, 2K ve 4K’da yaptığım oyun testlerine geldi, skorları görelim.
(Diğer oyun testlerini görmek için videoyu izleyin) 

14 oyunla test ettim RTX2080 Super’i ve skorları gördünüz. Özeti şu FHD’de Assassins Creed Oddysey ve Division 2 haricinde ki biri 80, biri 90 kare/saniye civarı skor aldı, 100 kare/saniyenin fazlasıyla üstünde kaldı, 2K’da da 9 oyunda 100 kare/saniyenin üzerindeydi yine. 4K’da ise 10 oyunda 60 kare/saniyenin üzerinde kaldı. RTX2080 Super FHD yüksek tazeleme hızlı bir monitörle de kullanılabilir ama bence şöyle 2K 165Hz bir monitör bu ekran kartının hakkıdır. 4K performansı da gayet iyi tabii, oyunlarda sinematik deneyimi seviyorsanız beğendim performansını. Founder Edition RTX2080 ile 3D Mark Time Spy ki biliyorsunuz en güvenilir ölçütlerden biridir, aradaki fark %9, RTX2080 Super ve RTX2080Ti arasındaki fark da %20 civarı, bilginiz olsun. Bu skorlar oyunlara da benzer şekilde yansıyor.

Ne kadar gürültü üretiyor, ekran kartı kaç dereceye çıkıyor? Net bir şekilde söyleyeyim, hem fan gürültüsü ve hem de bobin zırıltısı anlamında melek bir gibi kart, şu ana kadar denediğim en sessiz kart. Oyunlarda 62-63, tüm bir günün ardından, sentetik testlerle de beraber maksimum 66 dereceye çıktı ve fan devri gördüğünüz değerleri geçmedi. Kasada bir işlemci soğutucusu bir de ekran kartı hatrı sayılır gürültü çıkarır, bu kartın varlığıyla yokluğu bir arkadaşlar.
Benim kendi Asus ROG Strix GTX1080Ti’ım 210W TDP’li bir ekran kartı, benim kartım da çok sessiz bir kart aslında ama 72 derece sularında mesela. Özetle soğutma tarafı, hava soğutma bazında düşünürsek gerçekten çok iyi, bu soğutma performansı, sessizlik daha düz modellere göre bariz fiyat farkı oluştursa da benim gönlümü çalar, net.
GPU oyundan oyuna farklı olmak üzere, ki normal bir şey, kimi oyunda 1995MHz yani 2GHz diyebiliriz, kimi oyunda da 1980MHz, 1980MHz ile 2GHz arasında geziyor yani, hızaşırtma modunu açarsanız ki sorunsuz çalışıyor, 30MHz daha ekstrayla 2GHz üstünü görüyor.

Asus ROG Strix RTX2080 Super Gaming Advanced Edition, evet tam adı bu. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 6300 ila 7500TL arasında değişiyor ama bu fiyatı baz almayın, Dolar ve TL’nin ne olacağı belli olmuyor, izlediğiniz tarihte güncel fiyatına mutlaka kendiniz bakın. Söyleyebilecek pek bir şey yok, piyasadaki en güçlü bir kartlardan biri, oyunlarda performans baabında kıyametler koparken dışarıdan baktığınızda, dinlediğinizde melek gibi, usul usul çalışan bir kart. RTX2080 ve RTX2080Ti arasındaki fark %30’a yakındı, şimdi %20 sularına düştü, ekran kartı tercihinde Fiyat ve Performans farkı hesaplarken bu değerleri de göz önünde bulundurun. Uzun lafın kısası RTX2080 Super alacak olsam kartın performansını gördük, o bir kenara da, sessizliğe önem veren biri olarak ben bu kartı tercih ederdim.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim