Anlık Bildirim

Araştırmalara göre dinozor nesli asteroidden önce de azalmaktaydı

Uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yapılan çalışmada dinozor neslinin dünyaya bir asteroidin çarpmasından çok önce de halihazırda azalmakta olduğunu iddia etti.

Dinozorların sonu nasıl geldi? Tam Boyutta Gör

Bilindiği üzere 66 milyon yıl önce dinozorların ölümüne büyük bir asteroidin çarpması neden oldu. Ancak paleontologların bugün öne sürdüğü teze göre çarpışmadan önce zaten dinozor nüfusu büyük bir düşüş gösteriyordu. 

Dünyanın farklı yerlerinden birçok bilim insanının ortak çalışmasına göre dinozor neslinin nihai yok oluşundan 10 milyon yıl kadar önce, bu tür zaten azalmaktaydı. Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışmanın başyazarı ve aynı zamanda Fransa Institut des Sciences de l'Evolution de Montpellier'den bir CNRS araştırmacısı olan Fabien Condamine'nin aktardığına göre dinozorlar ortaya çıkmalarının başından beri sürekli artan ve genişleyen yeni türler oluşturdular. Ancak 76 milyon yıl önceye gelindiğinde (yani asteroidden 10 milyon yıl önce) yeni türlerin ortaya çıkma oranı belirgin şekilde düşüş göstermeye başladı. 

Dinozorların sonu nasıl geldi? Tam Boyutta Gör

Kanada Edmonton Üniversitesi'nden araştırmanın ortak yazarlarından Phil Currie, Kreatase dönemi boyunca 1600'dan fazla dinozor kaydını incelediklerini söylüyor. Bir süredir Kuzey Amerika, Moğolistan, Çin ve diğer bölgelerde dinozor fosili topladıklarını ve dinozor içeren kaya oluşumlarının yaşları hakkında büyük gelişmeler kaydettiklerini ekliyor. Currie'ye bu yeni gelişmelere göre dinozorların son 10 milyon yılda türlerindeki bir daralış fikri gerçekten mantıklı. 

Peki neden azalıyorlar? 

Bir başka ortak yazar olan Bristol Üniversitesi Yer Bilimleri Fakültesi'nden Profesör Mike Benton da analizlerde dinozor türünün gerilemesinin nedenlerini araştırdıklarını ve burada muhtemel bir faktör olduğunu söylüyor. Buna göre genel anlamda iklimin soğuması dinozor türlerinin azalmasına sebep oluyor. 

Fabien Condamine bu anın evrimde çok önemli bir nokta olduğunu söylüyor çünkü 160 milyon yıldan fazladır dünyada egemen olan dinozorlar, memeliler de dahil olmak üzere birçok türün ortaya çıkmasını baskılıyor. Soğuk havadan ötürü türleri azalmaya başlayan dinozorların ardından bu defa, bugün ekosistemimizi oluşturan farklı birçok tür ortaya çıkmaya başlıyor. Yani dinozorların azalması yeni bir tür ekosistemin ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim