Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Parayı ekran kartına yatırmak? "DH Sledge incelemesi"

Bu videoda İtopya'da topladığımız DH Sledge oyuncu kasasını inceliyoruz. Kasanın tasarımını değerlendiriyor, teker teker bileşenlerini değerlendiriyor, 15'ten fazla oyunla performansını sınıyoruz.
Bu sistemdeki önceliğimiz yüksek performans ama segmentinde en uygun fiyata performans oldu. Yani Intel bir işlemci değil de daha uyguna AMD işlemci, dolayısıyla daha uygun fiyatlı bir anakart, GTX1080Ti/RTX2070 Super değil de uygun fiyatlı dengi 5700XT gibi gibi. Donanım listesini görüyorsunuz, temel olarak AMD Ryzen 5 3500X ve Asus’un TUF Gaming serisi 5700XT EVO’sunu kullandık.

Kasa Thermaltake Versa J25TG, iki versiyonu var, bu RGB olanı. Minyon tipli Mid Tower bir kasa, fazla yer kaplayan bir şey değil. Önü pleksi malzeme, tozlu bezle silmeyin, çizebilir, sol tarafında da temperli cam var, fiyat segmenti fark etmeksizin tercihim.
Üstüne iki tane 12CM veya 14CM fan takabilirsiniz, manyetik toz filtresi var, bu arada 2 USB 3.0 ve ses giriş çıkışlarını görüyoruz, önüne de 360MM’lik sıvı soğutucu radyatörü takılabiliyor. Kasaya dahil 3 tane 12CM’lik fan var, RGB fanlar bunlar, kasanın üzerindeki butonuyla farklı renklere ve efektlere geçebiliyorsunuz, egzoz fanı da kasaya dahil. Genel olarak öyle çok gösterişli veyahut üst segment bir kasa değil ama RGB mi, evet RGB.

Anakart Asus B450M-Dragon, giriş segmenti bir anakart, 6 fazlı, tasarruf odaklı bir anakart, Ryzen 5 ailesi işlemcileri besler ama üstü için uygun değil. Kasanın üstündekilerle toplam 6 tane USB 3.0, 2 tane de USB 2.0 portu var, anakart üzerinden de ekstra çıkış alınabilir, şu haliyle yeterli.

İşlemci Ryzen 5 3500X, 6 çekirdek 6 izlekli, baz olarak 3.6GHz’de çalışıyor, Turbo ile 4.1GHz’e kadar çıkabiliyor. performansı oyunlarda 3600X ile kafa kafaya ama fiyatı 500-550TL kadar daha uygun.
2x8GB kurulumda, 3000MHz CL16 Gskill Ripjaws RAM kiti eşlik ediyor, AMD işlemcilerde 3000-3200MHz makbul ama özellikle CL16 olmalarına dikkat etmek gerekiyor, Ryzen işlemciler hızlı ram seviyor.
Ekran kartı ASUS TUF Gaming RX 5700XT EVO. 3 fanlı ama soğutma bloğu Strix serisi kadar büyük değil tabii, dolayısıyla fiyatı kıyasla daha uygun. İlk versiyon TUF Gaming RX5700XT’nin en kötü RX5700XT olma gibi bir ünvanı var, soğutma anlamında çok eksik ve bazı bileşenleri 100 derece civarını görüyordu ama bu EVO olanı arkadaşlar, sorunların giderildiği versiyon. 7nm Navi 10 mimarili, 8GB GDDR6 bellekli, yongası GPU boost ile 1905MHz’e kadar çıkabiliyor.
Arkası kaplamalı, RGB aydınlatmalı, kalın ve büyük bir ekran kartı ama tabii mesele performans, RTX2070 Super’den modeline göre ortalama 1000TL daha ucuz ama başabaş performans veriyor, eksisi enerji tüketimi. Depolama tarafında bir tane SSD mutlaka olmalı, giriş segmenti ADATA SU630’un 480GB olanını seçtim, sistemin hiç durmamasını, teklememesini sağladı, oyunlar için İtopya’nın özelleştirme arayüzünden mekanik disk ekleyin tabii.

Tüm bu sisteme kasayla beraber gelen yine Thermaltake marka 650W’lık bir PSU güç veriyor, 80+ sertifikalı, ilerleyen donanım güncellemeleri için de kullanabileceğiniz hayli sessiz ve en önemlisi bobin zırıltısı yapmayan bir PSU.
Videonun çekildiği tarih itibarıyla BIOS güncel, RAM’ler için D.O.C.P açık, Windows güncel, Ryzen Master’da oyun modu seçili, ekran kartı da Adrenalin 20.5.1 sürücüsüyle güncellendi. Şimdi tablolarla 3500X ve 5700XT’nin performansını beraber görelim.

DH Sledge’i 15’ten fazla oyunla test ettim, artık performansını tüm detaylarıyla biliyorsunuz. Özet geçmek gerekirse eğer Metro Exodus ve Assassins Creed Oddysey gibi gereksiz ağır oyunlarda dahi 60FPS’nin üstünü görebildim bu sistemde, 2K’da da AAA diye bileceğimiz oyunlarda 60FPS suları veya üstünü yakaladı, 4K ise pahalı sistemlerin işi. Özetle, DH Sledge özellik rekabetçi oyunlar için 2K 144Hz veya FHD 240Hz monitörlerle eşleyebileceğiniz, en azından ben olsam böyle monitörler alırdım bu sisteme, uzun bir süre arkanıza bakmadan, rahat rahat oyun oynayabileceğiniz bir kasa oldu.

Termal performansını soracak olursanız Asus TUF Gaming RX5700XT, yani ilk versiyon çok kötü bu konuda, hem bağıra bağıra çalışyor hem de bellekler ateş gibi, 100 derece civarı ama RX5700XT EVO yani düzeltilmiş sürümü bir 5700XT’ye oldukça sessiz ve kıyasla serin çalışıyor, 70-75 derece arası, gayet normal, 2GHz civarı da bir hızda çalışıyor.
İşlemci ise 75-77 derece civarlarında çalışıyor, işlemci için normal, sıkıntısız, 3.8-3.9GHz hızında çalıştı. Peki, büyük, çok önemli soruya geldik, işlemci ekran kartına, ekran kartı işlemciye darboğaz yapıyor mu? İşlemci oyununa göre %80-%90 kullanımla çalışıyor, ucu ucuna da olsa ekran kartına darboğaz yapmıyor, GPU kullanımı neden %95’lerde geziyor peki, ekran kaydı aldığım için öyle arkadaşlar.

İlk versiyon 5700XT ile test ettiğimde kasa çok sesliydi, benim kaldıramayacağım kadar sesliydi, termal başarımını da beğenmeyince bir de EVO olanına bakayım dedim, başka markaya geçmeden kasanın oyundayken de gayet kabul edilebilir bir gürültüyle çalışmasını sağlamış oldum, kesinlikle rahatsız etmez, kulaklık takayım da duymayayım durumu yok.
DH Sledge. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 7300TL civarında ama güncel fiyatına mutlaka kendiniz bakın. Ben markalarla görüşerek en uygun fiyatları almaya çalıştım çabaladım ama tabii tüketici olarak mutlaka pazar araştırmanızı yapın, en uygun fiyatların peşinde olun. Kasa, PSU, RAM’ler, bunlarda daha lüks ürünler seçebilirdik ama fiyat belirli bir çıtanın üstünde olsa da performanstan kayıp vermeden bir miktar tasarruf edip ekran kartına yatırdım, yatırımımın karşılığını da oyun testlerinde beraber gördük zaten. Özetle, FHD ve 2K’da rekabetçi oyunlarda yüksek tazeleme hızlı monitörlerle eşleyebileceğiniz, 2K’da dahi ayarları fulleyip AAA oyunlar oynayabileceğiniz bir kasa oldu DH Sledge.
DH Sledge'in satın almak isterseniz; DH Sledge 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim