Anlık Bildirim

Dev şirketlerin yapay zeka yatırımları mercek altına alındı

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Microsoft, Amazon ve Google'ın OpenAI ve Anthropic yatırımlarını araştırıyor. FTC, karmaşık yatırım ağını deşifre etmek istiyor.
Dev şirketlerin yapay zeka yatırımları mercek altına alındı Tam Boyutta Gör
ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), bulut hizmetleri sağlayan devasa teknoloji şirketlerinin OpenAI ve Anthropic gibi daha küçük yapay zeka şirketlerine yaptıkları yatırımlar için bir soruşturma başlattı. FTC, Alphabet, Amazon, Anthropic, Microsoft ve OpenAI’a mektuplar göndererek şirketlerden bu yatırımların üretken yapay zekanın rekabet ortamı üzerindeki etkisini açıklamalarını istedi.

Devlerin yapay zeka yatırımları inceleniyor

FTC, başlattığı soruşturma kapsamında Microsoft, Amazon ve Google'ın OpenAI ve Anthropic yaptıkları karmaşık yatırımları irdelemek ve anlamak istiyor. Google ve Amazon Anthropic'e yatırım yaparken, Microsoft'un OpenAI ile sadece “yakın” olarak ifade edilemeyecek karmaşık bir finansal ilişkisi var.

FTC, şirketler arasındaki belirli yatırım anlaşmaları ve ortaklıkların ürün sürümlerini ve gözetim haklarını nasıl etkilediği hakkında bilgi istiyor. Ayrıca, bu yatırımların sektördeki pazar payını, rekabeti ve satış artışı potansiyelini nasıl etkilediğinin; yapay zeka ürünleri geliştirmek için kaynaklar konusunda rekabet olup olmadığının ve her şirketin diğer devlet kurumlarına vermiş olabileceği bilgilerin analizini de istiyor. Şirketlerin ajansa yanıt vermek için 45 günleri var.

Dev şirketlerin yapay zeka yatırımları mercek altına alındı Tam Boyutta Gör
Microsoft kurumsal başkan yardımcısı Rima Alalily, yaptığı açıklamada ABD’li şirketlerin birbirleriyle çalışarak ABD’yi küresel bir yapay zeka lideri yaptıklarını söylüyor. Aynı zamanda FTC’nin çalışmasını tamamlamak için ihtiyaç duyduğu her şeyi sağlayacaklarını da sözlerine ekliyor.

Hem Anthropic hem de OpenAI büyük şirketlerden büyük meblağlar aldı. Microsoft, OpenAI'ın en büyük yatırımcısı ve kısa bir süre önce yaşanan kaos neticesinde OpenAI’ın yönetim kurulunda oy hakkı olmayan bir koltuğun sahibi. Microsoft'un OpenAI'a 10 milyar dolardan fazla yatırım yaptığı belirtiliyor. Bu sayede Microsoft’un neredeyse tüm yapay zeka çalışmaları OpenAI’ın teknolojileri üzerinde şekilleniyor. OpenAI ise tüm uygulamalarını Microsoft’un sunucularında çalıştırıyor.

Öte yandan Amazon ise geçtiğimiz aylarda Anthropic'e 4 milyar dolar yatırırken, Google da yaptığı 300 milyon dolarlık yatırımın ardından şirketin yüzde 10 hissesine sahip oldu. Yapay zeka geliştiricileri, büyük dil modellerini eğitmek, çalıştırmak ve ince ayar yapmak için gereken pahalı GPU'lara ve işlemcilere daha ucuz erişim sağlamak için genellikle bulut sağlayıcılarıyla (Google, Microsoft ve Amazon gibi) ortaklıklar kuruyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim