Anlık Bildirim

Cumhurbaşkanı'nın otomotivde ÖTV artırma yetkisi değişiyor mu?

TBMM'ye sunulan yeni kanun teklifi kapsamında, ÖTV kanunuyla Cumhurbaşkanı'na tanınan vergi oranını artırma yetkisinde "bir katına" kadar ibaresi "üç katına" ile değiştirilecek.

Cumhurbaşkanı'nın otomotivde ÖTV artırma yetkisi değişiyor mu? Tam Boyutta Gör

"Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" dün TBMM'ye sunuldu. Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılacak değişiklikler oldukça dikkat çekici.

İlk olarak kanun teklifinde motorlu karavanlardan yüzde 45 olarak tek tip ÖTV alınmasına yönelik bir madde yer alıyor. Bu da motorlu karavanlara yönelik ÖTV indirimi olarak değerlendirilebilir zira mevcut durumda sıfır kilometre bir ticari aracın karavana dönüştürülmesi halinde motor silindir hacmine göre yüzde 220'ye kadar ÖTV alınıyor.

Bir diğer madde ATV ve UTV'lerle ilgili. Mevcut tarifede bu araç tipleri fiziksel ve teknik özelliklerine göre farklı gümrük tarife istatistik pozisyonlarında gösterilebildiği için ÖTV konusunda sıkıntılar çıkabiliyor. Yapılan düzenlemeyle birlikte bazı araçların ÖTV kapsamı dışında kalmasının önüne geçilerek tüm ATV ve UTV'ler yüzde 25 olmak üzere aynı orandan vergilendirilecek.

Cumhurbaşkanı'nın otomotivde ÖTV artırma yetkisi değişiyor mu?

Gelelim en dikkat çekici noktaya. Düzenlemeyle birlikte Cumhurbaşkanı’nın tütün ürünlerinden alınan asgari maktu vergi ile motorlu taşıtlardan alınan özel tüketim vergisini "bir katına" kadar artırma yetkisi "üç katına" ibaresiyle değiştiriliyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı'nın motorlu taşıtlar için farklı matrah grupları oluşturmaya, matrah grupları ve motor gücü itibarıyla farklı oranlar belirlemeye de yetkisi olacak.

Bu son maddenin gerekçesi de "sağlığa zararlı tütün mamülleri ile mücadelede etkinliğin artırılması ile otomotiv sektöründe oluşabilecek fiyat dalgalanmalarına uygun vergilemenin sağlanabilmesini teminen günün sosyal, ekonomik ve mali ihtiyaçlarına göre hızlı ve esnek kararlar alınabilmesi" şeklinde açıklandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
26607 kez okundu.
59 kişi, toplam 63 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, ÖTV ve
4 etiket daha cumhurbaşkanı atv karavan utv
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim