Anlık Bildirim

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu: Covid-19 beyni küçültüyor

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet’te yazdığı yeni bir yazıda Covid-19 ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Osman Müftüoğlu, koronavirüsün beyni küçülttüğünü ifade etti.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Covid-19’un beyne olan etkilerini belirten Hürriyet’te yeni bir yazıyı Hürriyet'te kaleme aldı. Müftüoğlu, Covid-19 virüsünün beyni küçülttüğünü ifade etti.

'Covid-19 beyni küçültüyor' Tam Boyutta Gör

Bu konuda yapılan araştırmaları inceleyen Müftüoğlu yazısında, “Covid-19’un beyin dokusunda da harabiyetlere sebep olabileceğini bunun da kısa vadede  “post viral sendrom”a veya diğer adıyla “Covid-19 ile ilişkili beyin sisi” gibi ciddi beyin sorunlarına yol açabileceğinin zaten farkındaydık. Ancak yeni araştırmalara göre virüs bir ciddi soruna daha yol açıyor olabilir: Beyin küçülmesi” ifadelerini kullandı.

Müftüoğlu ayrıca şunları da yazısına ekledi: “Covid-19 sonrasında gelişen beyin sorunlarını daha iyi anlamamıza sebep olan bir çalışma geçtiğimiz günlerde yayınlandı. İngiliz vatandaşlar üzerinde yapılan araştırmada 45.000 kişinin beyin görüntüleri incelendi. Daha sonra da Covid-19’a yakalananlar ile yakalanmayanların beyin verileri karşılaştırıldı ve önemli farklara rastlandı.”

'Covid-19 beyni küçültüyor' Tam Boyutta Gör

“Gri cevherin kalınlığı azalıyor”

“Covid-19 teşhisi konulan hastaların ‘gri cevher’ olarak bilinen dokusunda farklılıklar olduğu görüldü. Hasta olanlarda gri cevherin kalınlığının azaldığı, doku kaybının fazla olduğu ortaya çıkarıldı.”

Müftüoğlu bu azalmanın ne gibi sonuçlara yol açabileceği hakkında ise, “Peki bu kaybın sonuçları neler olabilir? Yaşımız ilerledikçe beynimizdeki gri cevherin hacmi azalıyor. Bu azalma sonucunda da bellek ile ilgili fonksiyonlarda gerileme görülüyor.” İfadelerini kullandı.

Osman Müftüoğlu’na göre Covid-19’un beyne olan bu etkisi, ne zamana kadar süreceği ve normale dönüp dönmeyeceği gelecek günlerde oldukça önemli bir tartışma konusu olacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8043 kez okundu.
21 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
beyin, pandemi ve
2 etiket daha Popüler Bilim Covid-19
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim