Anlık Bildirim

Çin'in Mars'a gönderdiği gözlem aracı, uzayda 'selfie' yakaladı

Tianwen-1 misyonu şu anda Dünya'dan 30 milyon kilometre uzaklıkta. Üç farklı uzay aracından oluşan dev misyon Şubat 2021'de Kızıl Gezegen'e ulaşacak.

Çin'in Mars'a gönderdiği gözlem aracı, uzayda 'selfie' yakaladı Tam Boyutta Gör

Çin Ulusal Uzay Dairesi'nin geçtiğimiz yaz uzaya fırlattığı Tianwen-1 misyonu, yedi aylık uzun Mars yolculuğunun önemli bir kısmını geride bıraktı. Bugün konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Çinli bilim insanları, Tianwen-1 görevinde her şeyin yolunda gittiğini belirtti. Uzay ajansı ayrıca Tianwen-1'in uzayda yakaladığı ilginç bir selfie'yi de yayınladı.

Çin uzay ajansının ifadelerine göre Tianwen-1 bugüne kadar uzayda toplam 188 milyon kilometrelik mesafe kat etmiş. Şu anda Dünya'ya olan uzaklığı ise 30 milyon kilometre seviyesinde. 80 gündür uzayda yalnız başına olan Tianwen-1'in Şubat 2021'de Mars'ın kuzey yarım küresindeki Utopia Planitia isimli bölgeye iniş yapması bekleniyor.

Çin'in Mars'a gönderdiği gözlem aracı, uzayda 'selfie' yakaladı Tam Boyutta Gör

Yayınlanan selfie görüntüleri Tianwen-1'in uzay boşluğuna bıraktığı küçük kameralarla çekilmiş. Kameraların her saniye birer fotoğraf çekip veriyi Tianwen-1'e gönderdiği belirtiliyor. Söz konusu kameranın uzaya bırakılma anları da aşağıda görülebiliyor. 

Çin, Mars'a iniş yapabilen ikinci ülke olmak istiyor

Çin'in bugüne kadarki en büyük uzay görevlerinden birisi olan Tianwen-1'de adeta yok yok diyebiliriz. Dev misyonda bir yörünge sondası, bir iniş aracı ve bir gezgin olmak üzere üç farklı uzay aracı Mars'a fırlatıldı. Çinli bilim insanları böylece Mars'ı hem yörüngeden hem de yüzeyden detaylı bir şekilde incelemeyi amaçlıyor.

Tianwen-1'in Mars'a vardıktan sonra yörünge ve gözlem araçları birbirlerinden ayrılıp görev yerlerine doğru harekete geçecek. Gezgin Kızıl Gezegen yüzeyine başarılı bir şekilde inebilirse Çin, Mars'a uzay aracı indirebilen ikinci ülke olarak tarihe geçecek. Bugüne kadar yalnızca NASA bu alanda başarıya ulaşabilmişti.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim