Anlık Bildirim

Çin'in Ay'ın uzak yüzüne indirdiği gözlem aracından tarihi rekor

Yutu 2, Ay yüzeyinde en uzun süre görev yapan gözlem aracı olarak tarihe geçti. Chang'e 4 misyonunun bir parçası olan Yutu 2, 3 Ocak 2019'da Ay'a indirilmişti.

Çin'in Ay'ın uzak yüzüne indirdiği gözlem aracından tarihi rekor Tam Boyutta Gör

Çin'in bu yılın başlarında Ay'ın uzak yüzüne indirdiği Yutu 2 isimli gözlem aracı tarihi bir rekora imza attı. Çin Küresel Televizyon Ağı'nın geçtiğimiz günlerde yaptığı habere göre; Yutu 2, Ay yüzeyinde en uzun süre işlevsel kalan gözlem aracı olarak tarihe geçti.

Sovyetler Birliği'nin 1970 yılında Ay'a indirdiği Lunakhod-1 isimli uzay aracı bu rekorun bir önceki sahibiydi. Dünya harici bir yüzeye indirilen ilk uzaktan kontrollü gözlem aracı olarak da bilinen Lunokhod-1, yaklaşık 10,5 ay yüzeyde görev yaptıktan sonra işlevselliğini yitirmişti. Yutu 2 ise 11 ayın ardından şu anda hala sorunsuz bir şekilde araştırmalarına devam ediyor.

Çinli araştırmacıların ifadelerine göre Yutu 2 geride bıraktığımız süreçte Ay yüzeyinde toplam 345 metrelik bir mesafe kat etmiş. Bu alanda Lunokhod-1'in çok daha etkileyici rakamlara sahip olduğunu görüyoruz. Lunokhod-1, Ay'da 10,5 kilometrelik yol almış ve Dünya'ya binlerce fotoğraf göndermişti. Sovyetler Birliği, özellikle de dönemin şartlarına göre gerçekten inanılmaz bir mühendislik başarısına imza atmış diyebiliriz.

Lunokhod-1:

Çin'in Ay'ın uzak yüzüne indirdiği gözlem aracından tarihi rekor

Çinli araştırmacılar, Chang'e 4 (Yutu'yu indiren hareketsiz iniş aracı) ve Yutu 2'nin şu ana kadar Ay'da 12 gündüz geçirdiğini söylüyor. Ay'ın kendi etrafındaki bir tam dönüşü yaklaşık 27 gün sürdüğü için burada gece-gündüz süreleri Dünya'ya göre epey uzun. 14 gün gece ve 14 gün gündüz yaşanıyor.

Gücünü güneş panellerinden sağlayan Chang'e 4 ve Yutu 2 için 14 günlük soğuk geceler biraz zorlu geçiyor. Uzay araçları bu nedenle geceleri genellikle uyku modunda minimum seviyede enerji harcayarak atlatıyor. 

Yutu 2 en azından belli bir süre daha Ay'ın uzak yüzündeki keşif çalışmalarına devam edecek. Gözlem aracının göndereceği yeni fotoğrafları da merakla bekliyoruz.

*Bu arada Chang'e, Çin mitolojisinde Ay tanrıçası; Yutu ise Chang'e'nin evcil tavşanıdır. Tanrıça Chang'e ile beraber Ay'da yaşadığına inanılan Yutu aynı zamanda Yeşim Tavşan (Jade Rabbit) anlamına gelir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim