Anlık Bildirim

Çelik bir halat, dünyanın en büyük radyo teleskoplarından birinde ciddi hasara yol açtı

Dünyanın en büyük radyo teleskoplarından biri olan Porto Riko’daki Arecibo gözlemevinde talihsiz bir kaza yaşandı. Kopan bir çelik halat teleskobun çanağında 30 metrelik bir delik oluşturdu.

Çelik bir halat, dünyanın en büyük radyo teleskoplarından birinde ciddi hasara yol açtı Tam Boyutta Gör

Porto Riko’nun kuzey sahilindeki Arecibo’da kurulu ve dünyanın en büyük çanaklarından birine sahip Arecibo gözlemevinde pazartesi meydana gelen bir kaza, merkezin devasa çanağında 30 metrelik bir delik oluşturdu.

Carl Sagan’ın kaleminden çıkan ve aynı zamanda aktris Jodie Foster’ın da başrolde olduğu aynı adlı filme uyarlanan Contact isimli roman ile Pierce Brosnan’ın başrolde oynadığı GoldenEye’e da konuk olan gözlemevindeki kaza, çelik bir halatın koparak teleskobun yansıtıcı çanağına çarpması sonucu meydana geldi.

Çelik bir halat, dünyanın en büyük radyo teleskoplarından birinde ciddi hasara yol açtı Tam Boyutta Gör

Bölgede etkin olan Isaias adlı tropik fırtına nedeniyle kapalı olan ve açılmasının ardından NASA adına bir göktaşı izleme görevi verilen teleskoptaki kaza bilim dünyasında üzüntü yarattı. Teleskobun idamesinden sorumlu olan Orta Florida Üniversitesi yetkilileri, oldukça kalın olan metal kablonun kopmasına neyin sebebiyet verdiğinin araştırıldığını ve uzmanların çanakta meydana gelen hasarla ilgili bir rapor hazırlamaya başladığını belirtti.

Çelik bir halat, dünyanın en büyük radyo teleskoplarından birinde ciddi hasara yol açtı Tam Boyutta Gör

2017 yılındaki Maria Kasırgası’nda da zarar gören Arecibo gözlemevinde pazartesi günün yaşanan kaza, ne yazık ki merkeze bugüne kadarki en büyük yapısal zararı verdi.  Porto Riko Üniversitesi Yaşanabilir Gezegenler Laboratuvarı Müdürü Abel Méndez, kazadan dolayı son derece üzgün olduğunu ifade ederken teleskopta görevli ekibin güneşe en yakın yıldızlardan olan Barnard Yıldızı’nı incelemekte olduğunu ancak kazadan dolayı faaliyetin ertelenmek zorunda kalacağını duyurdu.

Arecibo gözlemevinin faaliyetlerine ne zaman tekrar başlayacağı ile ilgili bir bilgi bulunmuyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5889 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
radyo teleskobu, Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim