Anlık Bildirim

Bottleneck (Darboğaz) nedir? PC darboğaz testi hesaplama nasıl yapılır?

PC darboğazı, genelde oyun bilgisayarı toplama sonrasında ortaya çıkıyor. Peki, bilgisayar darboğazı nedir? Bottleneck calculator yani darboğaz testi hesaplama araçlarını da listeledik.

Oyun bilgisayarı toplama, dikkat gerektiren bir iş. Ekran kartı, işlemci, bellek ve diğer parçalar için en son çıkan modelleri seçip en pahalı bilgisayarı ortaya çıkarabilirsiniz ancak bu, her şeyi sorunsuzca çalıştıran en iyi bilgisayara sahip olduğunuz anlamına gelmez. CPU, GPU, RAM ve diğer bileşenleri seçerken birbirleriyle uyumlu olmasına da dikkat etmelisiniz. Uyumsuzluk bilgisayarda darboğaza neden olabilir. PC bottleneck Türkçe adıyla bilgisayar darboğazı nedir? Darboğaz ne demek, nasıl önlenir? anlatıyoruz. Ayrıca en güvenilir bottleneck calculator olarak geçen darboğaz hesaplama araçlarına da yer verdik.

Bilgisayarda darboğaz nedir ❓

pc darboğaz nedir Tam Boyutta Gör
PC'de darboğaz nedir kısaca açıklamak gerekirse; Bottleneck yani darboğaz, iki bileşenin maksimum kapasitelerindeki farklılık nedeniyle diğer donanımların gücünü sınırlayan bir bileşeni ifade eder. Darboğaz sorunu bileşenlerin kalitesinden veya yaşından dolayı ortaya çıkmaz; daha çok performanslarından kaynaklanır. Darboğazlar üst seviye sistemlere özgü değildir; giriş seviye donanıma sahip sistemlerde de ortaya çıkabiliyor.

Ekran kartı (GPU) darboğazı nedir 🎮

ekran kartı darboğazı Tam Boyutta Gör
Ekran kartı için darboğaz nedir? Yüksek hızlı bir oyun işlemcisi, çok daha yavaş bütçe dostu bir ekran kartı ile eşleştiğinde, CPU, görevleri beklendiği tamamlamaya devam edecektir ancak yavaş GPU, her zaman yetişemeyecektir. CPU, grafik işlemci biriminin hızına göre çok fazla bilgi sağladığında GPU darboğazı oluşur. GPU, verileri zamanında işleyemediğinden ani FPS düşüşü yaşanacaktır.

İşlemci (CPU) darboğazı nedir 🖥

işlemci darboğazı Tam Boyutta Gör
İşlemci için darboğaz nedir? Aynı mantığı izleyerek, üst seviye bir oyun ekran kartı çok daha yavaş ucuz bir işlemci ile eşleştiğinde CPU darboğazı oluşacaktır. Zamanında işlenmeyen çok fazla bilgi, ani FPS düşüşü olarak görülecektir.

CPU ve GPU, oyunun farklı yönleri üzerinde bağımsız olarak çalışır. Bu işlemler her zaman eşit derecede dengeli değildir; oyunun nasıl tasarlandığına bağlıdır. Steam ve diğer platformlarda oyunun kötü optimize edildiğini söyleyen yorumlarla karşılaşabilirsiniz. İşlemci/ekran kartı dengesizliği darboğaza neden olur. Bazı oyunlar CPU’ya ağır yük bindirir. Bu oyunlar, hızlı bir işlemciye ihtiyaç duyar, daha zayıf GPU ile bile yüksek FPS alırsınız. Dava yavaş CPU’lar bu oyunlarda darboğaz oluşturur. Bazı oyunlar GPU’dan fazlasını talep eder. Bu oyunların düzgün çalışması için güçlü bir GPU gerekir, biraz daha zayıf CPU’nuz olsa bile yüksek FPS üretecektir. Daha yavaş GPU, darboğaz oluşturacaktır. 

Darboğaz nedir, neden oluşur? Bottleneck olarak da geçen darboğaz, genelde işlem birimleriniz arasındaki tutarsızlığın bir sonucudur. Ancak aynı zamanda oyunun kendisine de bağlıdır. Bu nedenle FPS düşüşlerini önlemek için oynadığınız oyunların türüne göre bilgisayarınızı toplamalısınız. Daha çok GPU bağımlı oyun oynuyorsanız, daha güçlü bir ekran kartı tercih etmelisiniz veya tam tersi.

Bir oyunda darboğazı tespit etmek zor değildir. Oyundayken performans ölçümlerini görüntülemek için bir programa ihtiyacınız olacak. Windows 10’da Win + G klavye kısayolu ile yerleşik performans izleyicisini kullanabilir veya üçüncü parti programlardan birine bakabilirsiniz. Hangi performans ölçme aracını kullanırsanız kullanın, birkaç genel darboğaz kuralı vardır:

  • CPU %99 - %100, GPU %99 - %100’ün altında ise: İşlemci (CPU) darboğazı
  • GPU %99 - %100, CPU %99 - %100’ün altında ise: Performans hedef kare hızının altında değilse normal, altındaysa Ekran kartı (GPU) darboğazı
  • VRAM %99 - %100 ise: VRAM aşırı yükseldiğinde, veriler HDD veya SSD’ye çok yavaş aktarıldığından darboğaza neden olabilir.
  • RAM %99 - %100 ise: VRAM aşırı yükseldiğinde olduğu gibi veriler taşınırken yavaşlamalar olabilir.

Oyununuz, istediğiniz detay seviyelerinde sürekli olarak hedef kare hızında çalışıyorsa, bu sayıların hiçbirinin bir önemi yok. Sadece oyun performansınız etkilendiğinde alakalı hale gelir.

PC’de darboğaz olursa ne olur 🤔

pcde darboğaz olursa ne olur Tam Boyutta Gör
Bir sistemdeki darboğaz, bilgisayarın verimini ve gücünü sınırlar. Toplama PC’niz olağanüstü donanımlardan oluşabilir. Ancak bir donanım bile arızalıysa, tüm bilgisayarın performansı düşer. Darboğaz, RAM, CPU, GPU, hepsinden kaynaklı olabilir. Bilgisayar, iyi yağlanmış makine gibidir. Birbirine karşılık gelen parçaları vardır. Bu parçalar, optimum verim üretmek için birlikte çalışır. Parçalar senkronize edilmezlerse, cihaz ve sistem arızalanır.

Bir PC’nin bileşenleri eskiyebilir ve diğer herhangi bir aygıt gibi parçaları bozulabilir. İyi durumdaki bileşenler iyi performans gösterir, eskiyenler verimlilik ve performansı düşürür. İyi dengelenmiş bir sistem, darboğaz sorunları çıkarmaz. Genelde parçaları uyuşmayan sistemlerde darboğaz sorunlarıyla karşılaşılır da diyebiliriz. CPU ve GPU arasındaki koordinasyon, sisteminizin performansı için hayati önem arz eder. İşlemci ve ekran kartı, bilgisayarınızdaki en önemli işlem birimleridir. Peki, işlemciniz de mi sorun var yoksa ekran kartınızda mı? PC’nizde darboğazı kolayca bulabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, CPU ve GPU kullanımınızı izlemek; bu yolla sisteminizde darboğaz olup olmadığını anlayabilirsiniz. Peki, darboğaz testi nasıl yapılır? Darboğaz nasıl hesaplanır?

Darboğaz hesaplama araçları (Bottleneck calculator) 🔽

darboğaz hesaplama Tam Boyutta Gör
PC darboğaz nedir artık biliyorsunuz. Peki, darboğaz hesaplama siteleri ne işe yarar? Bottleneck calculator, bilgisayar işlemcisinin ve ekran kartının performansını analiz etmek için kullanılan bir araçtır. CPU ve GPU arasındaki hızı kontrol ederek uyumlululuklarını ve PC darboğazının nedenlerini analiz eder. Darboğaz hesaplama araçları, işlemci ile ekran kartı arasındaki performans eşitsizliği hakkında genel bir fikir edinmek için kullanıldıklarında faydalıdır. Darboğaz testi yapabileceğiniz 3 araç:

1. PC Builds Bottleneck Calculator  💯

darboğaz testi türkçe Tam Boyutta Gör
PC Builds’in darboğaz hesaplama aracı, kolay kullanılabilir olmasıyla öne çıkıyor. PC donanımlarınızı hızlıca seçerek, hangi parçanın darboğaz sorununa neden olduğunu öğrenebilirsiniz.

Program, performans yüzdesi algoritmasını kullanarak bilgisayarınızın işlemci ve grafik işlemci birimini hesaplar. Hangi parçanın değiştirilmesi gerektiğine ilişkin uyarı ve öneride de bulunur. Darboğaz hesaplama için yalnızca CPU modelini, GPU serisini ve RAM’i seçin. Hesapla butonuna tıkladığınızda analiz sonucu detaylı olarak karşınıza çıkacaktır. Bu darboğaz testi programının güzel yanı, sisteminizin performansını iyileştirmek için parça seçimine yardımcı olması. Güvenilir ve Türkçe darboğaz testi aracı arıyorsanız, PC Builds Bottleneck Calculator, sizin için doğru bir seçim olabilir.

2. CPU Agent Bottleneck Calculator 👍🏻

bottleneck calculator Tam Boyutta Gör
CPU Agent’ın darboğaz hesaplama aracının da kullanımı inanılmaz derecede basit; Bileşenlerinizi, RAM hızınızı, ekran çözünürlüğünüzü ve oyunlarda tercih ettiğiniz kalite ayarını seçmeniz yeterli.

Analiz tamamlandığında, işlemcinizin ve faklı üst seviye bir modelin detaylı karşılaştırmasını göreceksiniz. Bir bakışta aralarındaki tüm farkları görebilirsiniz. Ayrıca belli çözünürlüklerde RAM darboğazı ve oyun darboğazını da görebilirsiniz. Kapsamlı bilgiler sunmasıyla, tercih edilebilir masaüstü ve laptop darboğaz hesaplama araçlarından biri.

3. MSI Afterburner ✅

darboğaz testi programı Tam Boyutta Gör
MSI Afterburner, overclock (hız aşırtma) programıdır ve donanımınızdan maksimum performans almanızı sağlar. Overclock yapma tehlikeli olduğundan program, kendi donanım izleme aracıyla birlikte geliyor.

MSI’ın programıyla CPU kullanımını çekirdek, saat ve sıcaklığa göre kolayca izleyebilirsiniz. Aynı şekilde bellek ve ekran kartı kullanımını da takip edebilirsiniz. Oyun oynarken alışılmadık derecede yüksek değerler gibi şüpheli bir şey fark ederseniz bir darboğaz ile karşı karşıya olabilirsiniz. MSI Afterburner, PC darboğaz testi programı değil ancak hangi donanımın performansı nasıl etkilediğini belirlemek için kullanılabilir.

Darboğaz testi programı, her zaman doğru sonucu vermeyebiliyor ancak PC’nizde yavaşlamaya neyin sebebiyet verdiği konusunda size bir fikir verebilir. Sayılara değil, darboğaza neden olan donanımı bulmaya odaklanın. Donanımın performasını analiz edin ve diğer tüm donanımların bant genişliği hızıyla eşleşmesini sağlayın.

Darboğaz sorunu nasıl çözülür 🧐

darboğaz sorunu nasıl çözülür Tam Boyutta Gör
Darboğaz, her parçası mükemmel bir düzende çalışan yeni bilgisayarlarda da olabiliyor. Parçaların kalitesiyle değil, birbirlerini nasıl dengeledikleriyle ilgisi vardır. Dengeli bir bilgisayarın parçaları, maksimum kapasitede çalışır; mümkün olan en iyi performansı sunarlar. Darboğazı gerçekten önlemenin tek yolu; parçaları birbiriyle uyumlu PC toplamak veya daha güçlü parçalara sahip yeni bir PC’ye geçmek.

En başından doğru bileşenleri seçmek, sorunları azaltmaya yardımcı olabilir. Her bileşen, PC’niz için doğru dengeyi oluşturmada hayati rol oynar. Yeni bir PC satın alırken dikkat etmeniz gerekenler:

  • İşlemci: CPU, bilgisayar deneyiminizi etkileyen temel bileşenlerin başında gelir. Oyun oynayın oynamayın, yüksek performanslı bir işlemci seçerseniz aynı anda daha fazla program kullanabilir, video izleyebilir, video konferans yapabilirsiniz. Bilgisayarınızın CAD, video düzenleme, animasyon için kullanılan yazılımlar gibi fazla kaynak tüketen programları kaldırabilmesinde CPU’nun önemi büyüktür.
  • Ekran kartı: PC oyunları, tasarım, fotoğraf/video düzenleme, tamamen grafiklerle ilgilidir. Oyunlar, yüksek kalitede filmler, sanal gerçeklik, tümü kaliteli ekran kartı (GPU) kullanımına dayanır. İşlemciyi yeniliyorsanız, işlemcinize uyum sağlayacak kaliteli bir ekran kartı tercih edin.
  • SSD veya HDD: Yeterli depolama alanı yoksa, üst seviye bilgisayar bile olsa keyfini süremezsiniz, uzun bekleme süreleri bir noktadan sonra canınızı sıkmaya başlar. Standart uygulamalar için en az 8GB RAM gerekir, daha hızlı işlemci ve güçlü ekran kartı kullanmayı planlıyorsanız 16GB RAM’e yükseltmeniz yerinde bir karar olacaktır.
  • Monitör: Monitör darboğazı nasıl olabilir? Eski bir giriş seviye monitörde alabileceğiniz toplam kare hızını alamayabilirsiniz. Kare hızına önem veriyorsanız, 4K, en azından Full HD monitör tercih etmelisiniz. İyi bir monitör seçerseniz, senelerce monitör değiştirmeden parçaları yükselterek en iyi deneyimi sürdürebilirsiniz.

Bilgisayar deneyiminizi etkileyecek başka bileşenler de vardır. Anakart, fanlar, güç kaynağı gibi. Bu parçalar genelde gözden kaçar ama çok önemlidir. Örneğin; aşırı ısınan bir bilgisayar, kapanmalara ve arızalara neden olabilir. Anakartınız eskiyse, RAM yükseltme veya özellik eklemenize izin vermez. Uygun olmayan bir güç kaynağı, bilgisayarınıza zarar verebilir. Hazır toplama PC’lerde bu sorunları çıkarmaz ancak PC’nizi kendiniz topluyorsanız bu bileşenlere de dikkat etmelisiniz. Dengeli bir sistem tavsiyesi:

Oyun Bilgisayarı

NVIDIA RTX 4090 Tam Boyutta Gör

  • İşlemci: Intel Core i9 10900K CPU
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce RTX 3080 GPU
  • Bellek: 32 GB RAM
  • Depolama: 1 TB Intel SSD/2 TB HDD
  • Monitör: 3840x2160/120 Hz yenileme hızı, 2560x1440/240 Hz yenileme hızı veya 1920x1080/360 Hz yenileme hızı

Neticede en iyi oyun bilgisayarı en pahalı PC toplama ile olmuyor. Bu rehber yazıda bilgisayar darboğazı nedir, laptop ve PC darboğaz testi nasıl yapılır? anlattık. Oyun bilgisayar toplama sonrasında yaşayabileceğiniz darboğaz sorununu nasıl çözebileceğinizden de bahsettik. En iyi bottleneck calculator (darboğaz hesaplama) araçlarına da yer verdik.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim