Anlık Bildirim

Boeing, koronavirüs nedeniyle yılın ilk çeyreğinde uçak teslimatlarında düşüş bekliyor

Çin merkezli koronavirüs salgını nedeniyle uçak siparişlerinde ciddi düşüş yaşayan Boeing, yılın ilk çeyreği ile ilgili olumsuz bir tablo çizdi.

Boeing, koronavirüs nedeniyle yılın ilk çeyreğinde uçak teslimatlarında düşüş bekliyor Tam Boyutta Gör

Boeing yetkilileri, dünyayı etkisi altına alan COVID-19 virüsü nedeniyle yılık ilk çeyreğinde uçak teslimatlarında düşüş beklediğini açıkladı. Açıklamaya gerekçe olarak Asya kıtasındaki trafiğin ciddi oranda düşmesini gösteren Boeing, kısa bir süre önce de hiç yeni uçak siparişi almadığını ve Ocak ayı içinde sadece 13 uçak teslim ettiğini belirtmişti.

Çin’de yaklaşık 60 bin kişiye bulaşan ve en az 1359 kişinin ölümüne neden olan virüs nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü 30 Ocak’ta küresel acil durum ilan etmişti. Dünya’nın farklı bölgelerinde de görülen virüs nedeniyle birçok havayolu şirketi Çin’e düzenlenen uçak seferlerini iptal ettiği için ise talep konusunda ciddi azalma olmasına şaşmamak gerek.

Boeing, koronavirüs nedeniyle yılın ilk çeyreğinde uçak teslimatlarında düşüş bekliyor Tam Boyutta Gör

23 Ocak ila 11 Şubat aralığında Çin’e düzenlenen seferler ile ilgili istatiksel verileri paylaşan danışmanlık şirketi Cirium’a göre planlı uçuşların üçte birinden fazlası yani 85 binden fazla uçuş iptal edilmiş. Boeing Mali İşler Müdürü Greg Smith yaşanan durum kapsamında yaptığı açıklamada, “Koronavirüsün Pazar üzerindeki etkisinin farkındayız. Bu konuya ciddi biçimde eğiliyoruz ve Çin2li müşterilerimizle sürekli görüşüyoruz. Mevcut durum, yakın dönem teslimatlarımızı ne yazık ki etkiliyor.” ifadelerini kullanmış.

Çin, önümüzdeki 5 yıl içinde dünyanın en büyük pazarı

Çin merkezli havayolu şirketleri Boeing için oldukça önem arz ediyor. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerine göre Çin önümüzdeki beş yıl içinde ABD’yi geçerek dünyanın en büyük havayolu seyahat pazarı olacak. Bu durum ise krizlerle uğraşan Boeing’in kurtuluşu için önemli bir çıkış noktası olarak görülüyor.

Çin ile ABD arasında yaşanan ticaret savaşları yüzünden azalan kargo pazarı ise Boeing için uzun vadede bir başka sorun olabilir. Bakalım, COVID-19 virüsü başka ne tür ekonomik sorunların doğmasına yol açacak?

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim