Anlık Bildirim

Birleşik Krallık, dünyanın en hızlı hava durumu bilgisayarı için 1,6 milyar dolar harcayacak

İngiltere'nin de içinde olduğu Birleşik Krallık Meteoroloji Ofisi, yeni ve tarihindeki en büyük yatırımla bir süper bilgisayar satın alacak. Beklenen 10 yıllık maliyet ise 1,6 milyar dolar.

Birleşik Krallık, dünyanın en hızlı hava durumu bilgisayarı için 1,6 milyar dolar harcayacak Tam Boyutta Gör

Birleşik Krallık’taki meteoroloji hizmeti, diğer adıyla Met Office, 1,2 milyar sterlin harcama yaparak dünyanın en hızlı meteoroloji süper bilgisayarını satın alacak. Kurumun şu an sahip olduğu Cray XC40’a kıyasla 10 kat daha pahalı olacak bu yatırım, çok daha isabetli tahminler üretilmesini ve yüksek hassasiyette çalışmasını sağlayacak.

Met Office açıklamasına göre atmosferin dijital bir kopyasını oluşturacak bilgisayar, sensörlerden gerçek zamanlı olarak toplanan verileri bu sanal ortama girerek atmosfer davranışlarına yönelik tahminlerde bulunacak. 1 kilometre karelik alana kadar tahminler yürütebilecek sistem, havaalanı çevrelerinde 300 metrekareye kadar odaklanarak tahminlerini sunacak. Yeni bilgisayar sayesinde daha erken öngörülebilen sellere yönelik acil durum müdahale ekipleri, bariyerleri doğru yerlere kurabilecek.

İlk aşama kurulumu 2022 yılında hizmete girecek ve Cray XC40’tan 6 kat daha yüksek kapasiteli olacak. Beş yıl sonra ise bir güncelleme yapılacak ve performans farkı 20 katına çıkacak. Kurum tarafından açıklanan bütçe olan 1,6 milyar dolar ise bilgisayarın 10 yıl içinde gerektireceği bakımları ve enerji kullanımını da hesaba katıyor. 

Met Office tarihindeki en büyük satın alım olacak bu yeni süper bilgisayar, harcanan her bir sterlin için 19 sterlin kâr edilmesini sağlayacak. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim