Anlık Bildirim

Bir zamanlar Dünya'da günler sadece 19 saat sürüyordu

Dünya, uzak geçmişinde şimdiki haline neredeyse hiç benzemiyordu. Bir araştırmaya göre, Prekambriyen çağ döneminde gezegende bir gün milyarlarca yıl boyunca sabit kaldı.
Bir zamanlar Dünya'da günler sadece 19 saat sürüyordu Tam Boyutta Gör
Dünya, bundan milyonlarca hatta milyarlarca yıl öne günümüzdeki gibi bir yer değildi. Bilim insanları tarafından yapılan yeni bir çalışma da bunu bir kez daha ortaya koyuyor. Bilim insanlarına göre Dünya tarihinde günlerin daha kısa olduğu ve Ay'ın gezegene daha yakın bir yörüngede döndüğü uzun bir dönem vardı.

Bir günün uzunluğu 19 saat

Universe Today'de yayınlanan çalışma, Çin Bilimler Akademisi'nde yerbilimleri ve jeoloji profesörü olan Ross N. Mitchell ve Avustralya Curtin Üniversitesi Yerbilimleri Araştırma Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Uwe Kirscher tarafından yürütüldü. Çalışmaya göre Dünya’daki bir günün uzunluğu şu anda yaşadığımız 24 saatten beş saat daha kısaydı. Jeologlar, Proterozoik çağın ortalarında, yaklaşık bir milyar yıl boyunca bir günün 19 saat uzunluğunda olduğunu tespit etti.

'Sıkıcı milyar'

Bir zamanlar Dünya'da günler sadece 19 saat sürüyordu Tam Boyutta Gör
Boring Billion veya 'Sıkıcı milyar' olarak da bilinen, biyolojik çeşitliliğin nispeten sınırlı olduğu bu dönem, Dünya'nın daha kısa günlerinde yaşandı. Araştırmacılar, "Güneş enerjisinden kaynaklanan atmosferik termal gelgitlerin hızlandırıcı etkisi, Ay'ın okyanus gelgitlerinin yavaşlatıcı etkisini dengeleyerek Dünya'nın dönüşünü geçici olarak dengeledi" dedi. Basit bir ifadeyle, atmosferin sıcaklığı ve Güneş'ten gelen enerjinin neden olduğu kuvvetler, Ay'ın Dünya okyanusları üzerindeki çekiminin neden olduğu kuvvetlerin dengelenmesine yardımcı olarak Dünya'nın dönüşünü yaklaşık bir milyar yıl sabitledi. Bu süreçte günler sadece 19 saat sürüyordu.

Bilim insanları Prekambriyen döneminde gün uzunluğu (LOD) ile ilgili veri toplamanın zorunlu olduğunu vurguluyor. Böylece Dünya-Ay sisteminin gelişiminin yüksek zamansal çözünürlükte anlaşılması sağlanacak. Araştırma, gezegenin tarihi ve doğal uydunun milyarlarca yıl boyunca nasıl geliştiği hakkında daha derin bir anlayış sağlıyor. Bilim insanları, Dünya'nın atmosferi ile Güneş'in ısısı arasındaki etkileşimin, gün uzunluğunun bir süre değişmeden kalmasında rol oynadığına inanıyor.

Kaynakça https://interestingengineering.com/science/days-were-only-19-hours-long-in-the-precambrian-era https://www.forbes.com/sites/jamiecartereurope/2023/06/15/a-day-on-earth-stalled-at-19-hours-for-a-billion-years-say-scientists/?sh=6338941678c2 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5627 kez okundu.
12 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
dünya, Teknoloji Haberleri ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim