Anlık Bildirim

Bir gramdan daha düşük ağırlığa sahip yerli sensör geliştirildi

Bilken UNAM'da geliştirilen yerli fiber sensör; kardiyovasküler yaşlanma, damar esnekliği gibi sağlık verilerini aynı anda ölçüyor. Bir gramdan düşük ağırlığıyla dikkat çekiyor.
Bir gramdan daha düşük ağırlığa sahip yerli sensör geliştirildi Tam Boyutta Gör
Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde (UNAM) geliştirilen giyilebilir teknoloji ürünüyle hastalıkları erken teşhis eden giyilebilir teknoloji ürünü geliştirildi. İnce yapıya sahip sensör, bir gramdan düşük ağırlığı ve kendi elektriğini üretebilmesi ile dikkat çekiyor.

Hangi verileri ölçüyor?

Fiber sensör teknolojisi kullanılarak geliştirilen cihaz tek bir fiber üzerinden kalp atışı, kandaki sistolik-diastolik değerler, kardiyovasküler yaşlanma, damar elastisitesi ve nefes alışverişi gibi sağlık değerlerini aynı anda ölçüyor.

Nabza yerleştirilen cihaz, bilek ya da basınç hareketleriyle kendi elektriğini üretiyor. Kıyafet üzerinden de algılama yapabiliyor. Bir gramdan daha düşük ağırlığa sahip fiber sensör, kablolu veya kablosuz bağlantı üzerinden bilgisayarlara veya telefonlara veri aktarımı yapabiliyor.

Bir gramdan daha düşük ağırlığa sahip yerli sensör geliştirildi Tam Boyutta Gör

Akıllı saat benzeri sağlık teknolojilerinin nabız gibi çeşitli ölçümünün optik sistemlerle yapıldığını ve ilave güç gerektirdiğini belirten Bikent UNAM'ın baş araştırmacılardan Dr. Mustafa Ordu, "Bizim teknolojimizin ilave güç gerektirmemesi bir yenilik. Bu bize büyük tasarruf sağlıyor. Gelecekte burada kullandığımız fiberler, bilek hareketleriyle sağlanan enerjiyle kendi kendini şarj edebilecek duruma gelecek. Biz, dünyada bu alanda yapılan çalışmalarla aynı noktadayız, geç kalmadık." dedi.

İnce bir fiber üzerinden ölçüm yapan cihaz, özellikle yoğun bakım üniteleri ve ileri cerrahi operasyonlar esnasında damar içine girmeden kesintisiz ölçüm yapma avantajı sunarak sağlık sektörüne katkı verecek. Hacettepe Üniversitesi ile bu alanda ortak çalışmalar yapılması ve sistemin test edilmesi planlanıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim