Anlık Bildirim

Bilim insanlarına göre örümcek zehri hayat kurtarabilir

Avusturalyalı merkezli bir grup bilim insanı tarafından yapılan bir araştırmada dünyanın en ölümcül örümceklerinin birinin zehrinden üretilen bir ilacın kalp krizine çare olabileceği gözlemlendi.

Avusturalyalı araştırmacılar dünyanın en ölümcül örümcek türlerinden biri olan huni örümceğinin zehrinde bulunan bir maddenin yardımıyla hayat kurtarabilecek biri ilaç ürettiler. Araştırmanın sonuçları Circulation adlı derginin son sayısında yayınlandı. İlaç şu ana kadar sadece laboratuvarda test edildi.

Bilim insanlarına göre örümcek zehri hayat kurtarabilir Tam Boyutta Gör

Araştırmacılara göre kalp krizi sırasında kan akışı azalıyor, bu da kalp kasında oksijen eksikliğine yol açıyor. Bu oksijen eksikliği de hücresel ortamın asidik hale gelmesine yol açıyor ve kalp hücrelerine moleküler düzeyde bir “ölüm sinyali” gönderiliyor. Bilim insanları, onlarca yıl boyunca bu ölüm sinyalini durdurabilecek bir ilaç geliştirilemediğini ifade etti. Dünyadaki kalp krizlerinden olan ölüm oranının en büyük sebebi olarak da bunu gösterdi.

Zehirdeki protein ölüm sinyalini engelliyor

Queensland Üniversitesi’nde bulunan araştırma ekibi, huni örümceğinin zehrinden elde edilen Hi1a proteininin kalp krizi sırasında hayatta kalma oranını arttırabileceğini düşünerek deneyler yaptı. Araştırmacılardan Nathan Palpant, elde edilen Hi1a proteinin kalpte bulunan aside duyarlı iyon kanallarını bloke ederek “ölüm sinyalini” engellediğini ifade etti. Palpant, bunun sayesinde hücre ölümünün azalacağını ve kalp krizinden kaynaklı ölümlerde düşme olacağını savundu.

Bilim insanlarına göre örümcek zehri hayat kurtarabilir Tam Boyutta Gör

İlacın sadece kalp krizinde değil nakillerde de kullanılabileceği ifade edildi. Araştırmacılara göre ilaç, nakil edilecek kalplerin kalitesini, taşınma mesafesini ve ömrünü arttırabilecek.

Queensland Üniversitesi, klinik deneylerin iki ila üç yıl içinde başlanmasını hedefliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim