Anlık Bildirim

Bilim insanları yaratıcılığı ölçebilen yeni bir test üretti

Bir insanı diğerinden daha yaratıcı yapan nedir? Bilim insanları, yaratıcılığın bir yönünü basit bir şekilde değerlendirmenin bir yolunu bulduklarını düşünüyorlar.

Yaratıcılığı tanımlamak oldukça zor, yaratıcılığı ölçmek ise çok daha zordur. PNAS’ta yayınlanan yeni bir araştırma ile bilim insanları yaratıcılığın bir yönünü basit bir şekilde ölçebilen bir test üretti. Bu teste tek başınıza girebilirsiniz; sadece birkaç dakikanızı alıyor ve yapılan analizin nasıl çalıştığı hakkında bir şey bilmediğiniz için en iyi sonucu almanızı sağlıyor.

Bilim insanları yaratıcılığı ölçebilen yeni bir test üretti Tam Boyutta Gör

Iraksak İlişkilendirme Görevi adı verilen bu yeni yöntem, insanlardan anlam olarak birbirinden olabildiğince uzak 10 kelime istiyor. Örneğin, “kedi” ve “kitap” kullanmak, “kedi” ve “köpek” kullanmaktan çok daha farklı olacaktır. Daha sonra bir algoritma, kişinin seçtiği isimler arasındaki anlamsal farklılığı ölçüyor.

Karmaşık yöntemler kadar etkili

Araştırmacılar, şu ana kadar yaklaşık 9.000 gönüllüde yapılan testler sonucunda yeni yöntemin yaratıcılığı ölçme konusunda mevcut yöntemler kadar iyi olduğunu ifade ediyor. Yani bu birkaç dakikalık test, daha karmaşık yöntemler kadar etkili olabilir.  

Bilim insanları yaratıcılığı ölçebilen yeni bir test üretti Tam Boyutta Gör

Bilim insanları, yayınladıkları makalelerinde araştırmalarıyla ilgili, “Birkaç teori, yaratıcı insanların daha farklı fikirler üretebildiğini öne sürüyor. Eğer bu doğruysa sadece ilgisiz kelimeleri kullanmak ve aralarındaki anlamsal mesafeyi ölçmek, ıraksak düşünmenin nesnel bir ölçüsü olarak hizmet edebilir” ifadelerini kullandı.

Harvard Üniversitesi’nden psikolog Jay Olson da yöntemin, sadece bir tür yaratıcılığın küçük bir parçasını ölçtüğünü; ancak bunun bile insan yeteneklerinin daha iyi anlaşılmasına, daha çeşitli ve büyük örneklerde yapılacak değerlendirmelere yardımcı olabileceğini vurguluyor.

Bilim insanları yaratıcılığı ölçebilen yeni bir test üretti Tam Boyutta Gör

Olson ayrıca, “Yaratıcılık insanın yaşamının temelidir. Karmaşıklığını ne kadar iyi anlarsak, yaratıcılığın biçimlerini o kadar iyi besleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Yayınlanan teste buradan ulaşabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6400 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
test, yaratıcı ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim