Anlık Bildirim

Bayağı engereklerin sahip olduğu vücut desenleri 3 farklı amaca hizmet ediyor

Engereğin sahip olduğu desenler diğer avcılar için uyarı niteliği taşıyor. Vücut desenleri yılanın zehirli olduğuna işaret ediyor ve yılanın diğer yırtıcılar için olabileceği bilgisini barındırıyor.

Bayağı engereklerin sahip olduğu vücut desenleri 3 farklı amaca hizmet ediyor Tam Boyutta Gör

Finlandiya'da bulunan University of Jyväskylä kurumu araştırmacıları Bayağı Engerek olarak adlandırılan ''European Viper'' türü yılanlar üzerinde araştırma yaptı. Yapılan araştırrmalara göre engereğin gövdesinde yer alan zik-zak benzeri desenlerin sadece kamuflaj görevi görmediği, 3 farklı amaca hizmet ettiği keşfedildi.

Engerek yılanlarında bulunan vücut desenlerinin yılanın tespit edilmesini zorlaştırdığı, diğer yırtıcılara karşı tehlikeli olduğunun sinyalini verdiği ve yılanın kaçması gereken durumlarda yılana avantaj sağladığı belirtiliyor.

3 farklı amaca hizmet eden vücut desenleri

Bayağı engereklerin sahip olduğu vücut desenleri 3 farklı amaca hizmet ediyor Tam Boyutta Gör

Araştırmacılara göre engereğin sahip olduğu desenler diğer avcılar için de uyarı niteliği taşıyor. Vücut desenleri yılanın zehirli olduğuna işaret ediyor ve yılanın diğer yırtıcılar için tehlikeli olabileceği bilgisini barındırıyor.

Ayrıca yılanın vücut desenleri, yılan hareket ederken memelilerin gözünün algılayabileceğinden daha yüksek frekansta titreşim sağlıyor bu da aynı hızlı dönen araba tekerlekleri gibi yılanın hareket edeceği tarafın tam olarak belirlenememesine ve yırtıcıların kafasının karışmasına sebep oluyor ancak ne yazık ki bu durum kuşlarda işe yaramıyor yani yırtıcı kuşlar engerekleri saihp olduğu avantajlara rağmen avlayabiliyor.

Yeni araştırma Animal Behaviour dergisinde yayımlandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim