Anlık Bildirim

Ay'a Sert İniş görevinde kullanılacak milli roket motoru ilk sınavı geçti

Milli Uzay Programı kapsamında 2023 yılında Ay'a gönderilmesi hedeflenen insansız uzay aracında kullanılabilecek hibrit roket motorunun testi başarıyla sonuçlandı.

Ay'a Sert İniş görevinde kullanılacak milli roket motoru ilk sınavı geçti Tam Boyutta Gör

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Uzay Programı kapsamında 2023 yılında Ay'a gönderilmesi hedeflenen insansız uzay aracında kullanılabilecek milli ve özgün hibrit roket motorunun ateşleme testini başarıyla geçtiğini açıkladı.

Varank ve beraberindeki heyet Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığının iştiraki olan Delta V Uzay Teknolojileri AŞ'nin Şile'deki Roket Motor Ateşleme Tesisi'nde incelemelerde bulundu.

Ay'a Sert İniş görevinde kullanılacak milli roket motoru ilk sınavı geçti Tam Boyutta Gör

Bakan, Delta V tarafından milli imkanlarla geliştirilen, Türkiye'nin Ay Misyonu'nda kullanılması öngörülen hibrit roket motorlarının ateşleme tesisleri, yüksek basınçlı kompozit tankları, vana ve regülatör sistemleri hakkında bilgi aldı.

İnsansız uzay aracının geliştirme çalışmaları değerlendirildi

Tesiste yapılan incelemenin ardından gerçekleştirilen toplantıda ise Ay'a sert iniş yapması planlanan insansız uzay aracının geliştirme çalışmaları ele alındı. Toplantının ardından ilk olarak Hibrit Sonda Roketi'nin (SORS) itki sistemi dikey ateşleme testi yapıldı.

İkinci ateşleme ise Milli Uzay Programının 2023 yılında Ay'a Sert İniş görevinde kullanılması planlanan hibrit roket motoru için yapıldı. Gerçekleştirilen testler tam başarıyla sonuçlandı. İki motor da planlanan süre boyunca sorunsuz şekilde çalıştı.

Roket motorunun bir örneği mayıs ayında Sinop'tan fırlatılacak

Testlerde 50 saniye gibi hedeflenen süre bulunduğunu söyleyen Varank, "Bu 50 saniyelik ateşlemenin tamamını başarıyla bitirdi. Bugün itibarıyla Ay misyonunda kullanılabilecek motorun ilk denemeleri başarıyla yapıldı diyebiliriz" dedi.

Ay'a Sert İniş görevinde kullanılacak milli roket motoru ilk sınavı geçti Tam Boyutta Gör

Bakan ayrıca roket motorunun bir örneğinin Mayıs ayında Sinop'tan fırlatılacağını belirterek "Önemli mesafeleri kat etmesini planlıyoruz. Aynı zamanda Ay misyonunda kullanılabilecek hibrit roket motorunun da ilk ateşlemesini bugün yapmış olduk" ifadelerini kullandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10337 kez okundu.
51 kişi, toplam 54 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
milli roket motoru, ateşleme ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim