Anlık Bildirim

Avrupa Birliği'nden yerli otomobile tasarım tescili

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun otomobillerinin iç ve dış tasarımları Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Hakları Ofisi tarafından tescil edildi. Böylece yerli otomobilin tasarımı kopyalanamayacak.

Avrupa Birliği'nden yerli otomobile tasarım tescili Tam Boyutta Gör

Otomotiv sektörünün değişen trendleri doğrultusunda doğuştan elektrikli bir modüler platform üzerine geliştirilen yerli otomobilin tasarım sürecinde önemli bir aşama daha tamamlandı.

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Hakları Ofisi’ne (EUIPO) yaptığı tasarım başvuruları için tescil almaya hak kazandı. Geçerlilik süresi 5 yıl olan tescil haklarıyla birlikte, TOGG araçlarına ait tasarımların üçüncü şirketler tarafından tamamen ya da kısmen kopyalanmasının önüne geçildi.

Öte yandan, TOGG’un askı sürecindeki Asya ve Amerika’daki tasarım tescil başvurularının da 2020 yılı içerisinde tamamlanması bekleniyor.

Yerli otomobilin tasarımına nasıl karar verilmişti?

Yerli otomobilin tasarım süreci kapsamında Türkiye’den ve dünyadan toplam 18 tasarım evi, TOGG’un belirlediği 6 kriter ile objektif bir değerlendirmeye alındı. TOGG tasarım ekibi, yaptığı değerlendirmede en yüksek skoru alan 3 tasarım eviyle sürece devam etme kararı aldı.

Avrupa Birliği'nden yerli otomobile tasarım tescili Tam Boyutta Gör

Yerli otomobilin tasarımını belirlemek için geniş kitlelerle otomobil satın alma davranışları araştırması gerçekleştirildi. Bu araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda hazırlanan tasarım kılavuzu, belirlenen 3 tasarım eviyle paylaşılarak 2 boyutlu tasarım yarışması sürecine geçildi.

Tasarım evi yarışması 4 aşamalı olarak toplam 6 ay sürdü. Bu süreçte 100’ün üzerinde farklı tema değerlendirildi ve tüketici araştırmalarında tespit edilen beklentiler doğrultusunda tasarım evlerine geribildirimler gönderildi. Süreç tamamlandığında her tasarım evinden gelen bir iç bir de dış tasarım çalışması geniş kitlelerle klinik çalışmalar yapılarak test edildi.

Ortaya çıkan sonuç ayrıca TOGG tasarım ekibi tarafından endüstrileşmeye uygunluğu konusunda da değerlendirildi. Bu aşamalardan sonra dünyanın en iyi tasarım evlerinden biri olan Pininfarina ile anlaşıldı ve 3 boyutlu tasarım aşamasına geçildi. TOGG tasarım evi ve Pininfarina’nın ortak çalışmaları sonucunda yerli otomobilin tasarımı ortaya çıktı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10047 kez okundu.
29 kişi, toplam 30 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Galeri, Türkiye'nin otomobili ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim