Anlık Bildirim

Aşılar Omicron karşısında ne kadar etkili? İngiltere gerçek verileri açıkladı

İngiltere'de ilk 500 Omicron vakasında elde edilen verilere göre BioNTech/Pfizer ve AstraZeneca/Oxford aşılarının hastaneye yatışı önleme oranı açıklandı.            

Aşılar Omicron karşısında ne kadar etkili? Tam Boyutta Gör

Dünya genelinde Omicron varyantı vaka sayısı 12 bini aştı. Resmi verilere göre Omicron’un en yoğun olduğu ülke İngiltere. Birleşik Krallık'ta bugüne kadar 4 bin 713 Omicron vakası bildirildi. Bir kişi Omicron nedeniyle hayatını kaybetti.

Türkiye’deki koronavirüs bilim kurulunun benzeri olarak faaliyet gösteren ve hükümete tavsiyeler veren Acil Durumlar için Bilimsel Danışma Grubu (SAGE), aşıların Omicron karşısında etkinliği hakkında çalışma yaptı. İngiltere’deki ilk 500 Omicron vakasından elde edilen verilere göre aşıların Omicron karşısındaki etkinliği belirlendi. Doz sayısına göre semptomu olanlar ve hastaneye yatırılanlar olmak üzere iki ayrı kategoride değerlendirme yapıldı.

Omicron, Delta’ya göre üç kat daha tehlikeli

İlk 500 vakadan elde edilen bilgilere göre iki doz BioNTech/Pfizer aşısı olan vakalarda hastaneye yatış ve ölümler yüzde 83,7 oranında önlendi. Bu veri, Omicron varyantının Delta varyantına kıyasla aşılı bireylerde üç kat daha etkili olduğunu gösteriyor. Aşıların formülünün yenilenmesi konusunda yeni bir işaret olabilir.

Üç doz aşı olanlarda hastaneye yatışın önlenme oranı yüzde 93’e ulaşıyor. Üç doz aşı olan kişilerde, iki doza kıyasla iki kat daha fazla koruma gözlemlendi.

Verilere göre iki doz AstraZeneca/Oxford aşısı olanlarda hastaneye yatışlar yüzde 61,3 oranında önlendi.

İki doz BioNTech/Pfizer aşısı olan Omicron vakalarının yüzde 46,7’si Omicron’un semptomsuz şekilde atlatırken bu oran iki doz AstraZeneca/Oxford aşısında bu oran yüzde 36,1’e iniyor. Viral vektör yöntemiyle geliştirilen AstraZeneca/Oxford aşısı, mRNA yöntemiyle geliştirilen BioNTech/Pfizer aşısına kıyasla Omicron karşısında daha zayıf kaldı.

Aşılar Omicron karşısında ne kadar etkili? Tam Boyutta Gör

İlk 100 vakadan elde edilen verilere göre London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) tarafından modelleme yapıldı. Yukarıdaki görselde her 100 kişiye karşılık kaç kişinin semptom gösterdiğini ve kaç kişinin hastaneye yatırıldığını veya ölüm yaşandığını gösteriyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim